web analytics
recensiegrid

Conny-KinderBoekenRecensie 5***** voor Over Mieren die goud verzamelen van Brunetto Latini (13e eeuw) en illustrator Rébecca Dautremer

 

Brunetto Latini was een Florentijnse staatsman en schrijver uit de 13e eeuw. Tijdens zijn ballingschap aan het Franse Hof schreef hij tussen 1260 en 1266 zijn drie belangrijkste werken, waarvan ‘Li livres dou tresor’ (boeken over de schatten van de wereld) het bekendst is gebleven. Over mieren die goud verzamelen bevat uittreksels uit dit werk. Volgens Uitgeverij Davidsfonds Infodoc is dit een encyclopedische samenvatting van de kennis die in Latini’s tijd voorhanden was. De inhoud komt uit het vijfde deel van deze middeleeuwse boekenreeks waarin een aantal dieren zijn beschreven. Niet alle dieren uit het boek zijn echt. Niet in de 13e eeuwse versie en ook niet in deze eigentijdse versie. Volgens de traditie van toen passeren zowel echte dieren als fantasiebeesten de revue. Deze traditie heet Bestarium en staat garant voor een fantasievol verhaal. Het interessante aan deze stijl is dat alles wordt omschreven alsof het echt is. Een dergelijke “encyclopedie” vraagt natuurlijk om een geweldige illustrator die deze beesten tot leven kan brengen. Dat werd Rébecca Dautremer.

Rébecca Dautremer is een internationaal bekende illustratrice die geliefd is om haar bijzondere paginagrote, fantasierijke illustraties in warme kleuren. Haar tekenstijl past perfect bij dit bestiarium.

 

Ik heb een voorliefde voor bestiaria. De manier waarop zowel fabeldieren als gewone dieren worden omschreven met de afbeeldingen erbij, zo ook in dit boek, zijn niet alleen interessant maar ook leuk om te lezen. Interessant hoe er toendertijd tegen (ook bestaande) dieren werd aangekeken omdat de kennis ontbrak en werd aangevuld met oude verhalen en fantasie. Toch voelt het niet gedateerd (al lijkt dat met elkaar in tegenspraak te zijn.)

Daarnaast vind ik de illustraties van Dautremer een feestje om te mogen bekijken. De combinatie van tekst en illustraties is een lust voor het oog. Je blijft er naar kijken.

 

Zowel bestaande, als niet bestaande, dieren komen langs. Helaas maar elf stuks. Ik had er veel meer verwacht (/gehoopt) en dat is eigenlijk mijn dikke min voor dit boek. Het had best dikker gemogen want je raakt niet uitgekeken. Maar goed ik ken ook het origineel niet dus misschien was er ook niet meer overgebleven om te verwerken.

 

Elk dier heeft twee pagina’s tot zijn beschikking. Links naam en tekst met korte beschrijving en wetenswaardigheden met kleine illustraties en rechts een pagina-vullend en indrukwekkende illustratie. In de illustraties zijn qua kleur en stijl het tijdsbeeld van het originele werk gevangen. Het boek doet echt klassiek aan, op een positieve wijze. Illustraties vol details waar je naar moet blijven kijken.

Het boek zelf is van een prettig groot formaat waardoor de illustraties zeker meer tot zijn recht komen.

 

Een mooi boek wat klopt van begin tot eind. De mooie uitstraling, de pakkende titel en de schitterende, bijna magische, inhoud.

 

Mooi om voor te lezen, zelf te lezen (vanaf een jaar of 7 á 8) en cadeau te geven. Een must-have voor elke boekenliefhebber.

 

Boekgegevens

Titel           Over mieren die goud verzamelen, en andere bizarre dieren

Auteur       Brunetto Latini

Illustrator   Rébecca Dautremer

Vertaling   Ed Franck

Uitgeverij   Davidsfonds Infodoc

Isbn           9789002273919

Conny Schelvis

 

 

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress