web analytics
recensiegrid recensies kinderboek

Conny – Kinderboekenrecensie 5***** voor Professor S en de gestolen breinbril van Fred Diks en Erik Scherder

Professor S en de gestolen breinbril
Series:
Publisher:
Illustrator: Mariëlla van de Beek
Published: oktober 2020
Nadat Brian en Zhé weer veilig zijn teruggekeerd uit Breinstein, komt er een nieuwe jongen bij hen in de klas. Tycho kan supergoed tennissen en zit door een dwarslaesie in een rolstoel. Zijn grote droom is zich te plaatsen voor de Paralympische Spelen in Japan. Professor S. heeft net een goede uitvinding gedaan die hem daarbij kan helpen. Met deze breinbril kan de professor in Tycho’s hersenen kijken om zo te zien hoe hij zich…

Fred Diks is journalist en auteur. Hij is vooral bekend van zijn kinderboekenserie Koen Kampioen over voetbal en hij schreef titels voor de Kameleonserie. Erik Scherder is hoogleraar neuropsychologie en bewegingswetenschappen. Hij is regelmatig op televisie en in het nieuws en schreef al verschillende boeken over de hersenen (voor volwassenen). Mariëlle van de Beek is freelance illustrator en werkte mee aan verschillende kinderboeken. Ze heeft een eigen stijl vol humor in vrolijke kleuren.

Vorig jaar verscheen het boek ‘ Professor S. en de verslaafde koning, een reis door je brein’. Een avontuurlijk boek over het brein voor kinderen vanaf ongeveer negen jaar. Een heel leuk boek vol met breinweetjes rondom een spannend verhaal. Onbewust wat opsteken terwijl je met je neus in een boek een avontuur beleefd. Dat is natuurlijk een succesformule die je niet moet wijzigen en vraagt om een vervolg.

En dat vervolg ‘ Professor S. en de gestolen breinbril’ is nu verschenen.

Net als het eerste deel in een mooie hardcover met een vrolijke illustratie. Dezelfde vormgeving en stijl als het eerste deel dus als je genoten hebt van dat boek zal je dat nu zeker weer doen. Het boek is trouwens goed zelfstandig te lezen.

In het eerste deel hebben we al kennis gemaakt door Brian en Zhé. Brian wordt door zijn vriendin Zhé Brain genoemd (Engels voor hersenen). De opa van Zhé is een beroemde professor en die is verdwenen. Samen gaan ze op reis om hem te zoeken en komen in Breinstein een vreemd land met een aan-videogames-verslaafde koning. De personages hebben vreemde namen die betrekking hebben op onderdelen van de hersenen en zo leer je onbewust steeds meer van die mooie grijze massa in je hoofd.

In dit tweede deel komen we Zhé en Brain weer tegen. Er is een niieuwe jongen in de klas die in een rolstoel zit. Hij heeft een dwarslaesie. De opa van Zhé heeft een bijzondere uitvinding gedaan. Het is een breinbril en hiermee kan je in iemand zijn hersenen kijken en zo iemand aansturen en helpen om beter te functioneren.

Tycho zit op rolstoeltennis en wilt graag mee doen met de Para-olympische spelen. De concurrentie is groot en speelt niet altijd volgens de regels. Zouden zij te maken hebben met de verdwijning van de breinbril?

Zoals we in het eerste deel al hadden gemerkt moet Professor S. Erik Scherder zelf voorstellen. En zoals hij in het echte leven vol fascinatie kan vertellen doet de karakter in dit boek dat ook. De breinweetjes vliegen om je oren. Samen met de vrolijke illustraties van Mariëlla van de Beek worden die nog eens extra duidelijk gemaakt. De wat moeilijke benamingen van de hersenonderdelen worden zo ook benoemt maar door de manier waarop lijken ze meteen een stuk minder moeilijk.

Het boek gaat van start met wat informatie over je hersenen. Hoe ze er uit zien en wat ze zo’n beetje doen ( en ze doen best veel). Vervolgens komt het eerste hoofdstuk van het verhaal. Gedurende het boek volgt er na elk hoofdstuk een informatief deel en hier en daar een waanzinnig weetje, een test of wat vragen (antwoorden achter in het boek).

Dit keer niet alleen een deel over de hersenen maar ook over het zenuwstelsel omdat er uitgelegd wordt wat een dwarslaesie is en wat bijvoorbeeld cerebrale parese is. In dit deel wordt ook meer stilgestaan over de hersenen en je gevoelens. Angst, empathie, vooroordelen, boosheid en huilen en hoe dat dan verwerkt wordt in je hersenen. Er staat zoveel in dit boekje van nog geen 200 bladzijdes en naast al die weetjes is er ook nog eens ruimte voor een spannend verhaal!

Doordat de weetjes apart staan kan je ze ook makkelijk terugvinden of het verhaal aan een stuk lezen en de weetjes apart. Een inhoudsopgave had misschien nog wel een klein extraatje kunnen geven. Maar is niet perse noodzaak.

Kortom ik ben weer helemaal enthousiast over dit boek!. Een aanrader voor jong en oud over en onderwerp waar je over kunt blijven praten. Of schrijven, en ik hoop dat de heren dat blijven doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress