web analytics
recensiegrid recensies jeugdboek recensies kinderboek

Conny – Kinderboekenrecensie 5***** voor Professor S. en de verslaafde koning van Erik Scherder en Fred Diks

Erik Scherder is hoogleraar neuropsychologie en bewegingswetenschappen. Hij is bekend van de Univeristeit van Nederland en van De Wereld Draait Door. Hij heeft al verschillende boeken over de hersenen geschreven voor volwassenen.

Fred Diks is journalist en heeft al veel kinderboeken geschreven. Hij schreef boeken over voetbal en nieuwe titels voor de Kameleonserie. Zijn bekendste serie is Koen Kampioen.

Gezamenlijk hebben ze nu een boek geschreven over het brein voor kinderen.

Hoe leuk is dat ? Een spannend avontuur in een wonderlijke wereld.

Het verhaal komt helemaal tot leven door de illustraties van Mariëlle van Beek.  Zij is een freelance illustrator en maakte al voor verschillende kinderboeken de illustraties. Ze heeft een heel eigen stijl die je er zo tussenuit pikt.  Al eerder werkte ze samen met Erik Scherder bij het Weekend van de Wetenschap.

Het boek heeft een mooie harde kaft en een afbeelding van een professor en een koning die op een brein staan. De ondertitel is ook ‘een reis door je brein’. Dan is mijn nieuwsgierigheid snel gewekt.  Al snel was ik terecht gekomen in het bizarre avontuur van Brian en Zhé. Waarbij ik naast het lezen van hun zoektocht ook die reis door het brein maakte en zo dingen leerde over je hersenen, de namen van de onderdelen en wat hun taken zijn. Ongemerkt steek je er een hoop van op.

Brian wordt door zijn vriendin Zhé Brain genoemd (dat is Engels voor hersenen). Als hij bijna ligt te slapen gaat de telefoon. Zhé belt en zegt dat haar opa , de bekende professor S. , zoek is en ze hem niet kan vinden. Brian sluipt het huis uit om samen met haar en hondje Pavlov te gaan zoeken.  Via de tijdraket van opa komen ze in een vreemd land dat Breinstein heet. Iedereen leeft daar met handige technische snufjes en ze blijken honderd jaar in de toekomst te zijn. De koning van het land Lobulus de Tweede is verslaafd aan videogames en bemoeit zich niet meer met het regeren van zijn land waardoor het allemaal niet goed gaat. Brian en Zhé hopen dat opa ook in Breinstein is en zoeken verder. Ze trekken door Breinstein, komen gekke mensen met gekke namen tegen die soms ook nog eens gekke dingen doen.

Dat professor S. Erik Scherder zelf moet voorstellen ben je als (volwassen) lezer snel achter. Door het hele verhaal heen slingert hij brein-weetjes met leuke en duidelijke illustraties van Mariëlla van de Beek. De uitleg is duidelijke en eenvoudig waardoor je het goed begrijpt. Het mooie is dat ze de moeilijke woorden niet uit de weg gaan en gewoon vermelden.

In het verhaal kom je personages tegen met een aparte naam en die vertellen wat voor werk ze doen in Breinstein. Na het hoofdstuk is er dus een stukje uitleg over de hersenen en dan blijkt dat stukje dezelfde naam te hebben als het figuur uit het verhaal. Doordat je het dus al een keer bent tegen gekomen snap je sneller de werking van dat stukje hersenen.  Door deze manier van opbouw en uitleg heb je niet alleen een leuk avontuurlijk verhaal maar steek je er ook (sneller )  wat van op.

Een informatief maar vooral leuk boek voor iedereen vanaf een jaar of negen

Boekgegevens :

Titel            Professor S. en de verslaafde koning

Auteur        Erik Scherder en Fred Diks

Illustraties  Mariëlla van Beek

Uitgeverij   Volt

Isbn            9789021417134

Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.

https://conniesboekkies.wordpress.com/

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress