web analytics
recensiegrid recensies kinderboek

Conny – Kinderboekenrecensie 5***** voor Teddybeer Flora van Daisy Mrázková

Daisy Mrázková was een Tsjechische kunstenares die leefde van 1923 tot 2016. Ze studeerde aan de Hogeschool voor toegepaste kunst. Naast kunstenares was ze ook auteur. In 1973 zag Teddybeer Flora het levenslicht en werd in Tsjechië een echte klassieker. Nu, ruim 45 jaar later, kunnen wij van een Nederlandse versie genieten. En genieten is het zeker!

De keuze van de vertaler Edgar de Bruin is niet vreemd. Hij is al jarenlang vertaler van Tsjechische literatuur naar het Nederlands waarbij hij in 2006 zelfs in de prijzen viel.

Teddybeer Flora ligt verloren in de sneeuw. Peter ziet haar liggen maar weet niet goed of hij haar mee moet nemen of niet. Als hij haar later nog ziet liggen neemt hij haar mee naar huis. Daar gaat Flora in bad, wordt haar oogje opgelapt en krijgt ze mooie kleertjes. Langzaam wordt ze deel van de familie. Iedereen is gek op haar en ze gaat overal mee naar toe. Ze willen haar nooit meer kwijt en Flora heeft een nieuw huis gevonden.

De eenvoud van de tekst en de mooie warme illustraties maken dat je je verliest in de wereld van Flora en je niets liever wilt dan deze teddybeer knuffelen. Aan de linkerzijde vind je de tekst met een kleine zwart/wit tekening die slaat op de grote illustratie aan de rechterzijde. Deze is in warme kleuren geschilderd. Stuk voor stuk kleine kunstwerkjes waarbij je verf bijna kunt voelen.

Het verhaal wordt door korte en eenvoudige zinnen gebracht. Het perspectief is wisselend. Er is een verteller die samen met Peter het verhaal brengt. Het is af en toe wat rommelig maar dat heeft ook zijn charme en past wel bij het verhaal. Het geeft vertedering net als de illustraties.  Een verhaal over vriendschap, liefde en over knuffels. Knuffels die voor kinderen en speciale plek in hun hart hebben waardoor ze heel goed begrijpen dat Flora een grote plek in gaat nemen in het gezin.

Het is een mooi, lief verhaal over een mooie, lieve beer. Teddybeer Flora sluit je in je hart en je wilt er eindeloos in blijven lezen en/of uit voorlezen.

Boekgegevens : 

Titel                           Teddybeer Flora

Auteur                       Daisy Mrázková

Illustrator                   Daisy Mrázková

Vertaling                    Edgar de Bruin

Uitgeverij                   Tiptoe print

Isbn                           9789463880527

Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.

https://conniesboekkies.wordpress.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress