web analytics
recensiegrid recensies kinderboek

Conny – Kinderboekenrecensie 5***** voor Waar mijn vrienden wonen van Cláudio Thebas

Cláudio Thebas is een Brazilaans schrijver, musicus en clown. Victoria Lópiz studeerde grafische vormgeving en illustratie. Zij ontving voor de illustraties uit dit boek in 2016 de Illustrate Prijs.  Het origineel is uit 2014 en de vertaling vanuit het Portugees is het werk van Annelies Beck. Tiptoe Print is een kleinschalige uitgeverij die naar het Nederlands vertaalde prentenboeken uitgeeft. Ze streven er naar pareltjes te zoeken en die te publiceren. Dit kunnen oude en nieuwe titels zijn uit allerlei culturen en taalgebieden.

‘Waar mijn vrienden wonen’  is weer zo’n gevonden juweeltje. Een mooi vormgegeven prentenboek met veel herkenning voor de jonge lezers. Er is een jongetje dat van school naar huis gaat en onderwijl dat hij zijn route loopt, laat weten wie er woont. Over Ana Lucia van om de hoek, over Carlos van hiernaast, Bruno van hiertegenover en ga zo maar door. Over de mensen uit zijn wijk, sommigen leuk en sommigen vervelend. De echte namen doen er niet zo toe, hij weet ze niet of is ze vergeten, maar hij weet wel waar ze wonen en waar hij terecht kan als het moet. Zijn idee is dat goede vrienden geen achternaam behoeven maar wel een adres.

Bij elke pagina omslag zie je illustraties die twee pagina’s beslaat. Bij elke illustratie staan slechts twee regels tekst. De illustraties lijken eenvoudig maar er is heel veel op te zien. Qua kleur zijn ze wat sober en de achtergrond is wit maar hoe vaker je door het boek aan het bladeren bent hoeveel meer je er uit haalt. Ook uit de tekst. Die twee regels vertellen best veel en dat is knap gedaan.

Het is een verhaal van herkenning. Want zelf zeg je ook wel eens van ‘zij van de hoek’ of ‘die meneer van hierachter’. Verder ga je langs gebouwen waar je over kunt vertellen als je het boek samen leest met je kind. Het gaat over verschillende soorten mensen die toch bij elkaar komen in dit verhaal. Het gaat over vrienden en over thuis komen. Letterlijk maar ook figuurlijk want bij een goede vriend voel je je thuis.

Boekgegevens :

Titel          Waar mijn vrienden wonen

Auteur      Cláudio Thebas

Illustrator  Violeta Lópiz

Vertaling   Annelies Beck

Isbn          9789463880534

Uitgeverij  Tiptoe Print

Conny schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog Conniesboekkies en boekenbijlage. Ook is ze te vinden op haar Facebookpagina Conniesboekkies en Instagram.

https://conniesboekkies.wordpress.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress