web analytics
non fictie recensiegrid

Conny – Kinderboekenrecensie 5***** voor Wilde bijen parade van Laura Surentu en Marieke van Middelkoop

Wilde bijen parade
Categorieën: ,
Publisher:
Published: mei 2020
De honingbij - die kennen we. Maar er zijn nog heel veel andere bijen en hommels: de wilde bijen. Grote wolbij, tuinhommel en dikpootbij, ze hebben allemaal hun eigen verhaal en hun eigen manier waarop ze nuttig zijn. Op hun eigen bescheiden manier dragen ze bij aan bestuiving en een gezonde balans in de natuur. 'Wilde Bijen Parade' biedt een podium aan al die andere bijen: wat zijn wilde bijen, hoe leven ze, wat hebben…

KNVV uitgeverij is een uitgeverij van boeken over natuur en duurzaamheid. Het motto van de uitgeverij is dat de natuur overal om ons heen is en dat de natuur beschermd moet worden, duurzaamheid belangrijk is en waar mogelijk de lezer nog meer bewuster te maken over de natuur om ons heen. In hun fonds is er een speciale lijn gericht op kinderen. Lees- en doeboeken, leerzaam, creatief maar zeker ook leuk!

Wilde Bijen Parade” is een nieuwe titel uit dat fonds. Het is een leerzaam kinderboek met daarin alles wat je over bijen wilde weten. En er best veel over de bij te vertellen. In samenwerking met de Bijenstichting hebben de auteurs al die feiten en wetenswaardigheden verzameld in dit mooie hardcover boek. De cover is al heel vrolijk en het hele boek is gevuld met een bonte verzameling illustraties van wel 40 verschillende illustratoren. De een tekent grappig en de ander realistisch. Het is leuk die verschillende stijlen terug te zien in een boek.

Het boek gaat over hoe een bij er uit ziet, wat hij doet, wat voor nut hij heeft, over honing en hoe ze slapen, nesten maken en nog veel meer. Maar wist je dat er naast de gewone honingbij ook een wolbij is? En wat nu precies een hommel is ? Naast al die weetjes zijn er ook doe-dingen (onder andere hoe je een bijenhotel maakt) en leer je naar bijen te kijken en ze te herkennen.

Het boek wordt afgesloten met een lijstje met bijenwoorden en een lijst met bronnen en tips van boeken en websites om nog meer over bijen te lezen.

Het taalgebruik is duidelijk en niet te moeilijk. Het is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer acht jaar (om zelf te lezen) en er is zeker geen ‘eindleeftijd’ want het is voor ouderen ook zeer interessant en leuk! Ik heb er zelf ook weer nieuwe dingen uit geleerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress