
Ann Ceurvels werkte onder andere als actrice, theatermaker, auteur en stemcoach. Ze ging studeren voor Kinder- en Jeugdcoach en verdiepte zich in ontwikkelingsproblematiek en psycho-educatiemethodieken. De diagnose van haar zoon (ASS) bracht haar ook inzichten als ervaringsdeskundige. Tijdens haar werk en ontelbare lezingen merkte ze dat veel mensen en kinderen worstelen met ‘de Norm‘. Daarom startte ze samen met Tania Poppen het platform Ben ik wel normaal?
Danny de Vos schrijft fictie, non-fictie en poëzie voor kinderen en tieners. Ook hem viel het op dat het negatieve woord ‘probleem’ vaak valt als men het over kinderen heeft. Omdat men denkt dat het kind buiten ‘de Norm’ valt. Dat iedereen maar in een hokje moet passen. Hij had al heel lang het idee voor een boek om kinderen gerust te stellen. Dat kinderen zichzelf mogen zien zoals ze zijn en zichzelf kunnen accepteren. De samenwerking om dit boek tot stand te brengen nam hij graag aan.
Carolien de Rop is freelance illustrator. Ze heeft een master grafische vormgeving. Zij had vroeger graag een soort handleiding gehad voor alle vragen waar ze zelf mee worstelde in haar puberteit. Als masterproef maakte ze daarom het puberboek Ben ik wel normaal? De basis van een echt boek en de community waar bovenstaande personen zich verenigd hebben en proberen de boodschap uit te dragen dat vanuit veiligheid, vertrouwen en liefde je de juiste balans kunt halen om als kind je talenten te ontdekken en dat je mag zijn wie en wat je bent.
Normaal zijn… Wat is dat? Wat is die ‘Norm‘ waar je aan moet voldoen en wie zegt jou wat die ‘Norm‘ dan is? In dit boek worden een twintigtal vragen gesteld en vandaaruit gekeken hoe de ‘Norm’ voor obstakels kan zorgen maar ook hoe je dat om kunt draaien. Wat je aan die obstakels kunt doen.
Allereerst begint het boek met de vraag ‘Wat is normaal?’. Zonder dit uit te leggen, kan je immers niet van start met het boek. En een belangrijkere vraag “Moeten ze je wel normaal vinden?“, kan je buiten de kaders functioneren en je geaccepteerd voelen? Daarna volgen een aantal afwijkingen van die Norm ( daar is ie weer) die voor kunnen komen. Totaal verschillende zaken zoals bijvoorbeeld ADD, ASS, angststoornis, verliefd zijn, jaloers zijn, sexting, prestatiedrang, gepest worden, concentratiestoornis, je schamen voor je uiterlijk.
Door middel van twintig vragen en antwoorden maak je kennis met gedrag wat buiten de zogenaamde norm valt. Na de vraag volgt een korte casus. Een situatieschets van een kind dat hier tegenaan loopt, hier en daar wat antwoorden en daarna de ‘Hoe zit dat bij jou?’ vraag. Hierbij wordt de lezer een spiegel voorgehouden en gaat hij /zij nadenken over eigen gedrag en (voor-)oordeel. Het klinkt wat zwaar maar door de kleurrijke illustraties en het verspringen van de teksten in de layout met verschillende lettertypes sluit het denk ik wel aan bij de jeugd.
Dat laatste kwam bij mij echter ook wat rommelig en chaotisch over maar door de manier van vraagstelling en het reflecteren bij de lezer denk ik wel dat het een boek is geworden dat aanzet tot nadenken én zeer leerzaam is om gedrag en problemen om je heen (en misschien bij jezelf) te signaleren. Ik denk dat het ook zeker een hulpmiddel kan zijn op de basisschool als je een bepaald onderwerp bespreekbaar wilt maken, door de duidelijke manier van uitleg.
Kortom een leerzaam boek over mogen zijn wie je bent.