web analytics
recensiegrid recensies jeugdboek

Conny – Kinderboekenrecensie jeugd 4**** voor De zusjes Jennifer van Nick Garlick

De zusjes Jennifer
Author:
Genre:
Published: april 2021
‘De zusjes Jennifer’ van Nick Garlick is een mooi en hartverwarmend jeugdverhaal over vijf zusjes genaamd Jennifer: Jennifer Dag en Nacht, Jennifer Donker en Licht en Jennifer 5. Ze hebben allemaal felrood haar, maar dat is dan ook het enige waarin ze op elkaar lijken. Als ze op een dag van school worden gestuurd vanwege een ruzie, besluit hun vader ze mee te nemen naar Schotland. Daar stranden de meisjes tijdens een onfortuinlijke boottocht op…

Nick Garlick werkte als tekstschrijver, redacteur en vertaler. Hij schreef eerder het jeugdboek Storm en nu is er de titel De zusjes Jennifer. Een verhaal over vijf zusjes met rood haar. Hun enige overeenkomst, naast hun eerste naam. Vijf totaal verschillende meisjes met uiteenlopende karakters die niet alleen zichzelf maar ook elkaar tegenkomen in dit originele, spannende en mooie verhaal.

De zusjes Jennifer Dag, Jennifer Nacht, Jennifer Donker, Jennifer Licht en Jennifer 5 wonen alleen met hun vader sinds hun moeder in het ziekenhuis ligt. Hun vader kan dit allemaal niet aan en het is dan ook niet zo gek dat de meisjes hun eigen gang gaan en proberen te overleven, zowel thuis als op school. Ruzie is hun tweede naam dus is het niet zo gek dat ze van school worden gestuurd. Hun vader beslist dat ze naar Schotland gaan om even tot rust te komen. Ze vertrekken naar Port Beag.

Onderweg ontmoeten ze kapitein Arabella die met haar schip Kiloran de meiden meeneemt op zee-excursie. Ze vertelt het verhaal over Eilean Gaoth, eiland van de wind. Door de draaikolk Battersheen is het eiland maar een bepaalde tijd bereikbaar voor de mens. Het ruige eiland werd vroeger door monniken bewoond maar nu is het verlaten op vijf pony’s na. Door een noodlottig ongeval met de boot stranden de zusjes op het eiland. Ze zijn op zichzelf en elkaar aangewezen. Ze ontmoeten de pony’s en als ze erachter komen dat een rijke zakenman een reddingsactie wil opzetten maar daarbij een dubbele agenda heeft, gaan ze er alles aan doen om hem hierbij dwars te zitten.

Ik had nog nooit wat van Nick Garlick gelezen en was zeer benieuwd naar dit verhaal. De cover sprong er voor mij meteen uit. Je ziet de vijf meisjes op de rug terwijl ze turen over het eiland en de pony’s zien grazen. Dit alles in een mooie groenige kleursetting. De manier waarop de auteur zijn verhaal start, voelt alsof je een sprookje binnenvalt. Het begint dan ook letterlijk met “ Er waren eens.. “ De namen van de meisjes doen je in het begin een beetje fronsen. Je vraagt je af waar je aan begonnen bent en of de auteur niet meer fantasie heeft dan dat. Maar al lezende kom je er achter dat juist door de namen van de meisjes hetzelfde te houden de tegenstellingen en karakters extra worden uitvergroot. En waarom de meisjes zijn en reageren zoals ze zijn. Het fronsen duurt dan ook maar even want al snel zit je in het verhaal.

Het boek bestaat uit 44 korte hoofdstukjes, waarvan de laatste een top tien is van elk meisje met haar eigen voorkeur. Wat een leuk extraatje geeft en van mij ook wel voor aan het verhaal had gemogen. Korte en bondige stukjes, toegankelijk taalgebruik, en een chronologisch verhaal.

Van het oorspronkelijke verhaal wordt even afgeweken als kapitein Arabella het verhaal over Eilean Gaoth verteld en als Jennifer Nacht heel spannende sprookjes aan zusje Jennifer 5 vertelt voor het slapen gaan. De verzonnen verhaaltjes van Jennifer Nacht zijn gelijk een steekje onderwater naar zus Jennifer Dag. Deze is fan van Cloud Devlin waar haar zus niets van snapt. Er is ook nog eens een zomerwindfestival waar hij op zou treden dus Jennifer Dag wil niets liever dan daarheen en dat valt niet mee als je vastzit op een eiland. Je zult maar zo erg fan zijn van iemand, iets wat zeker herkenbaar zal zijn voor veel lezers. Sowieso zullen de uitvergrote karaktereigenschappen allemaal wel een lezer raken. De rivaliteit en ergernis tussen de zusjes tot het besef dat ze wel moeten samenwerken om verder te komen.

Bovendien is het een spannend avontuur. Want een verlaten eiland spreekt zeker tot de verbeelding. En lukt het de meisjes om met de pony’s op tijd van het eiland te raken met de storm die op komst is?

Het boek heeft hier en daar ook wat humor. 

Ik heb genoten van dit verhaal en ik denk dat velen dit ook zeker zullen doen.

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress