web analytics
recensiegrid recensies jeugdboek

Conny – Kinderboekenrecensie jeugd 5***** voor Lily van Tom de Cock

Lily
Author:
Genre:
Published: mei 2021
Buiten is het vijftig graden. De zeespiegel stijgt elke dag en er is om de haverklap een lockdown door een of ander nieuw virus – of erger: een vieze schimmel. Maar het zal Lily allemaal worst wezen. Ze is veertien, baadt in luxe, en is altijd druk druk druk als een van de bekendste influencers van haar tijd. Wanneer ze op vakantie halsoverkop verliefd wordt op de goddelijke mopperpot Samuel, stort ze zich in een…

Tom de Cock is een Belgische radio-dj, televisiepresentator en schrijver. Hij heeft meegewerkt ( meest achter de schermen ) aan diverse televisieprogramma’s en was verbonden aan de jongerenzender MNM ( België ) tot 2020. Zijn brede interesse gaat nu uit naar boeken, podcasts en televisie. In 2001 verscheen zijn eerste boek De openbaring en in 2016 de roman En toen kwam jij. Dit boek Lily is zijn debuut voor 11-plus. Een verhaal dat zich afspeelt in een dystopische omgeving in de toekomst maar met de nodige verwijzingen naar onze huidige maatschappij waardoor het goed aansluit bij deze leeftijdsgroep. Een dystopische samenleving is een (denkbeeldige) samenleving met akelige kenmerken waarin je dus echt niet zou willen leven.

Lily (14) woont samen met haar vaders in een mooi huis in alle luxe en rijkdom die zij zich maar kan wensen. Dat is wel zo fijn want buiten is het gemiddeld 50 graden, stijgt de zeespiegel elke dag en er is telkens een nieuwe lockdown door een virus of een vieze schimmel. Je kunt niet naar buiten zonder bepaalde beschermende kleding en maskers en als je naar buiten gaat kan je die uitstapjes beter zo kort mogelijk houden. Voor de ‘gewone‘ burgers is het leven zwaar en is het overleven, voor Lily is het leventje buiten haar huis surrealistisch. Ze heeft alleen maar luxe om zich heen en is een bekende influencer die dankzij haar sponsor (Mixxon haircare) en veel bekeken filmpjes genoeg geld heeft om zich nergens druk om te maken. Ze heeft maar een ding waar ze zich druk om maakt en dat is om eerder dan haar concurrente Eli de target te halen van meeste views. Eli heeft echter wel een heel bizarre manier gevonden om meer kijkers te trekken en daarom gaat Lily, op verzoek van haar sponsor, op vakantie naar een resort waarbij ze live verslag uitbrengt in haar streams. In de hoop Eli voorbij te streven. Op vakantie komt ze de knappe Samuel tegen die ondanks zijn gemopper toch het hart lijkt te veroveren van Lily. In een tijd waarbij zoenen een no-go is (vanwege het besmettingsgevaar) en waarbij een privé leven opbouwen niet zo makkelijk is gaat ze tegen haar vaders wil in en met Samuel op avontuur. Ze maken uitstapjes en komen erachter dat er een geheime agenda is en een heel andere waarheid is achter de zieke wereld waar ze in woont.

Na het lezen van dit boek dacht ik alleen maar even wow! Wat een heerlijk boek! Het leest zo snel weg dat je baalt als het uit is. Van begin tot het einde klopt het gewoon. Allereerst een mooie cover van een wat lijkt doorgebroken dijk of muur met daaroverheen in knalroze letters de naam Lily en een achterflaptekst die tot de verbeelding spreekt. In het boek zelf vrij korte hoofdstukken met daartussen zwarte schutbladen. Taalgebruik past goed bij 11-plus en als je denkt: hé ik ben ouder zou het niet te kinderachtig zijn? Dan kan ik je geruststellen: dat is het niet. Het is echt vanaf 11 jaar tot… ? Ook volwassenen kunnen dit boek zeker waarderen. Als je de Hunger Games leuk vond om te lezen, lees deze dan ook maar met gerust hart. 

Hoewel het verhaal zich afspeelt in de toekomst zijn er zat verwijzingen naar het heden. Een lockdown, een virus/schimmel, afstand houden van elkaar: dat klinkt vast bekend in de oren. Daarnaast komt de plastic soep en hoe we omgaan met het milieu en het klimaat aan de orde. Hoewel dit natuurlijk pittige onderwerpen zijn is het zo mooi met het verhaal verweven dat je niet het idee hebt een geschiedenis- of aardrijkskunde les te krijgen maar beleef je een spannend avontuur waarbij je af en toe de link legt naar het nu. Mooi en subtiel gedaan. Verder sluit het gebruik van influencers goed aan bij de jeugd en zal ook dit zeker aanspreken. Alles voor de kijkcijfers blijkt voor Lily een andere wending te krijgen maar dat sommige influencers (zoals Eli ) daarin doordraaien blijkt ook maar in dit verhaal. Dit soort verwijzingen naar de ‘echte‘ wereld kan ik alleen maar waarderen.

Tom de Cock heeft een top boek neergezet wat bij veel lezers aan zal spreken. Het boek zit goed in elkaar, van proloog tot epiloog. De spanningsopbouw is top! De personages Lily en Samuel staan als een huis met al hun eigen onzekerheden die goed bij de leeftijd passen. Net als de andere onderwerpen die voorbij komen. Het tempo is prima en laat je niet afschrikken door de dikte van het boek. Je raast er zo doorheen!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress