web analytics
recensie YA recensiegrid

Conny – Kinderboekenrecensie YA 3*** voor Supernerd van Emmy van Ruijven

Supernerd
Categorieën: ,
Illustrator: Emmy van Ruijven
Published: juni 2020
Steph doet niets liever dan tekenen, Dungeons & Dragons spelen met haar vrienden en fantaseren hoe het is om een superheld te zijn. Als ze tijdens een spelletjesavond opeens worden aangevallen, is het een mysterieuze jongen in een superheldenpak die hen er ongedeerd uit weet te halen. Bestaan superhelden dan echt? Al snel raakt Steph verwikkeld in een strijd tegen een demonisch leger met de ambitie ieder mens over te nemen, een groep superhelden die…
2.7Overall Score

Supernerd

Emmy van Ruijven is geen onbekende in boekbloggersland. Ze is een bekende blogger en recensent van met name young adult en fantasyboeken. Ze maakt boekgerelateerde geurkaarsen en andere goodies ...

 • Plot
  3.0
 • Personages
  2.5
 • Vaart
  2.5
 • Schrijfstijl
  2.5
 • Actie
  3.0

Emmy van Ruijven is geen onbekende in boekbloggersland. Ze is een bekende blogger en recensent van met name young adult en fantasyboeken. Ze maakt boekgerelateerde geurkaarsen en andere goodies en is illustrator. Het is best stoer dat zij zelf nu een boek heeft geschreven en voorzien heeft van illustraties en het kon niet anders dat dit in een genre is wat zij zelf veelvuldig leest.

Supernerd “ gaat over Stephanie, in het boek afgekort naar Steph. Zij studeert in Den Bosch, woont in een studentenhuis en is een echte nerd. Ze is aan de ene kant onzeker maar durft bijvoorbeeld wel met turquoise strepen in het haar te lopen. Verder is ze chaotisch, rommelig, onhandig maar ook enorm lief en solidair naar haar vrienden toe. Als bijbaantje werkt ze in een spirituele shop en verder is ze druk met haar studie, gamen en tekenen.

Steph is een dromer die er heilig van overtuigd is dat superhelden bestaan en ze zou graag zelf een superheld willen zijn. Ze speelt met een vast groepje D&D (Dungeons & Dragons) en is altijd wel met papier en potlood te vinden, want tekenen is haar leven. Als ze tijdens een spelavond in de Gameshop van haar medespeler Aurora een harde klap horen, wordt deze gevolgd door een hoop steengruis en chaos. Ze vluchten naar buiten en daar blijkt de Gameshop in puin te liggen. Sterker nog, als Steph een dag later terug gaat met haar beste vriend Henry, blijkt de Gameshop helemaal van de aardbodem verdwenen te zijn. Alsof dat haar wereld nog niet genoeg op zijn kop heeft gezet komt ze in aanraking met een groep superhelden ( Tristan, Jared, June, Julian en Rosie). Zij willen dat Steph zich bij hen aansluit omdat zij een heel speciale superkracht heeft. Ze moeten de strijd aan gaan met het Legioen, demonen die niets liever willen dan de hel op aarde brengen…

De cover van het boek en de illustraties zijn van de hand van Emmy zelf. Zij heeft een aparte tekenstijl die je er zo tussenuit pikt. Persoonlijk vind ik de cover niet aantrekkelijk en ik denk ook niet dat hij het goed zal doen bij een groot publiek. Het doet namelijk wat kinderlijk aan door de kleurkeuze en afbeelding. Je zou verwachten dat het een meidenboek is vanaf acht jaar. Als je echter de achterflap leest merk je al snel dat dit niet het geval is.

Het boek heeft de code 15plus en wordt ook uitgegeven als een young adult en dat is passend bij de inhoud van het verhaal. Het feit dat Steph als student op kamers woont, verliefd wordt, met demonen vecht en waarbij het gevecht aan het einde er niet kinderachtig aan toe gaat, maakt het zeker een 15plus verhaal. Qua schrijfstijl, taal-technisch en toegankelijkheid qua woordgebruik zou het echter wel bij een jonger publiek kunnen aanslaan. Het is makkelijk leesbaar en sommige stukken zijn misschien wel iets te kinderachtig voor de wat oudere lezers. Hierbij doel ik op bepaalde woordkeuzes. Ik vraag mij af of jongeren echt zo praten tegen elkaar… ( Mijn dochter van zeventien bevestigde in ieder geval dat zij en haar nerd-vrienden dat niet doen, maar niemand is hetzelfde).

Na een knipoog in het voorwoord naar de serie Supernatural volgt een proloog waarbij twee demonen bedenken hoe ze die aardlingen eens te pakken kunnen nemen. Dat belooft actie maar daar moet je nog even opwachten want eerst komt er een korte uitleg over het spel Dungeons & Dragons. Dit is echter niet echt relevant voor het verhaal en had ook achterin gezet kunnen worden. Door de uitleg voorin te zetten kan je sommige lezers misschien wat ontmoedigen om door te lezen als je niets met dit spel op hebt.

Vervolgens beland je in de wereld van Steph en dit heeft een beetje trage aanloop. Je moet even wennen aan de stijl en ook aan Steph.

Niet alles wat ze doet/denkt is realistisch en dit vond ik soms best irritant. ( bijvoorbeeld: je druk maken om je dobbelstenen die je wilt ophalen terwijl je weet dat de winkel in puin ligt). En het is wel wat apart dat iemand die gelooft in superhelden en er zelf een zou willen zijn bij het woord demon meteen zegt: ‘die bestaan niet’.

Verder zijn er soms omschrijvingen/details die niet echt van belang zijn voor het verhaal en wat afleiden. Zo wordt bijvoorbeeld Samhain ( Halloween) uitvoerig uitgelegd terwijl ik zou verwachten dat Steph dit wel zou moeten weten. Net als de lezer die een voorkeur heeft voor dit soort boeken.

Kortom Steph deed mij behoorlijk twijfelen over waar ik haar kon plaatsen en wat ik van haar moest vinden. De vele bij-personages worden minder uitgewerkt maar dat is niet storend.

Wel is het leuk om eens een verhaal te lezen met een hoofdpersoon die ‘gewoon’ is; in die zin een gewone meid met haar dagelijkse beslommeringen. Geen type fotomodel waar alles bij aan komt waaien. Ook is het leuk neergezet dat ze zo graag een superheld wil zijn maar in de praktijk er achterkomt dat superhelden ook geen luxe leventje hebben en dat het knap lastig is te combineren met haar studie en dagelijkse leven. En een complimentje voor het einde. Ik vond hier een leuke twist aan zitten!

De illustraties vond ik geen noodzakelijke aanvulling voor het verhaal. Maar dat komt omdat ik de stijl wat te kinderlijk vind bij het verhaal. Leuk detail is wel dat de nummers van de hoofdstukken in D&D dobbelstenen stonden.

Ik heb gemengde gevoelens over dit verhaal. Het was even wennen aan de personages en het kwam, voor mij, wat langzaam op gang. De layout kon mij ook niet zo bekoren.

Er zaten stukken in die ik kinderachtig vond maar als er dan een niet zachtzinnige vecht-scène tussenzit, weet de auteur mij toch wel te boeien. Dat maakt een beoordeling van een verhaal knap lastig. Het verhaal heeft potentie maar nog teveel overeenkomstige kenmerken met andere verhalen (cliché), terwijl de basis wel heel origineel is.

Door de toegankelijke vertelstijl is het een verhaal geworden wat snel wegleest maar als je niets met het nerd-wereldje op hebt is het wel even wennen denk ik aan bepaalde opmerkingen en verwijzingen. Maar goed waarschijnlijk zou je dit boek dan denk ik ook niet oppakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress