
Anita Terpstra studeerde journalistiek en kunstgeschiedenis. Ze schreef diverse thrillers en non-fictie. “The challenge” is haar eerste verhaal voor deze leeftijdsgroep: de leerlingen van de eerste groepen middelbaar onderwijs. Het verscheen oorspronkelijk in het Fries voor een leesbevorderingsproject voor deze onderbouwleerlingen. Het heeft een heel actueel thema, sexting en het gevaar van het internet.
Jesse wordt ontvoerd door twee onbekende figuren en ze dwingen hem om mee te doen aan ‘the Challenge’ een spel waarbij hij ontzettende vieze opdrachten moet uitvoeren. Het spel wordt live uitgezonden op het internet. Terwijl Jesse kokhalzend mee doet (wat wil je als je bijvoorbeeld teennagels moet opeten?) kan hij alleen maar denken waarom hij is gepakt en wie die figuren zijn.
Het boekje beslaat slechts 75 pagina’s en heeft een paar pagina vullende zwart/wit illustraties van dezelfde illustrator als dat de cover is. Persoonlijk vind ik deze niet aantrekkelijk en vraag ik mij af of de doelgroep zelf de cover niet te kinderlijk zal vinden. Ik zou hem zelf niet snel oppakken. Dat zou jammer zijn want het verhaal is heel spannend en zal zeker aanspreken.
Als het verhaal van start gaat, voel je meteen al de spanning. Het begint als Jesse beseft dat hij vastgebonden is op een stoel en hij heeft geen idee waar hij is en waarom hij daar is. Die spanning blijft het gehele verhaal aanwezig en wordt zelfs nog meer opgebouwd. De korte hoofdstukjes worden uit verschillende perspectieven verteld en hierdoor krijg je als lezer steeds meer informatie over het waarom van deze actie. Een race tegen de klok volgt en uiteindelijk…. Dat ga ik natuurlijk niet vertellen.
Na de afronding van het avontuur volgt er nog een afsluitend hoofdstuk waar ik iets moeite mee had. Met name met de manier waarop de karakters met elkaar omgaan. Om geen spoilers te geven kan ik hier niet veel over uitweiden maar ik had bij het hele verhaal een duidelijk beeld over de karakters en ik kon begrijpen hoe ze reageerden in de situaties maar ook ten opzichte van elkaar. In het laatste hoofdstuk is er een soort interactie die ik mij niet kan voorstellen.
Ik denk dat dit verhaal, deze novelle, inderdaad goed bij de doelgroep past en door de eenvoudige maar toch spannende opbouw zeker zal boeien en de leesbevordering zal stimuleren. Daarnaast is de waarschuwing en het bespreekbaar maken van sexting in deze vorm een manier om de jongeren zeker te bereiken