
De strijd om Aera: Vonnis
Sanne de Bock ( 1994) volgde de opleiding geneeskunde maar heeft altijd al verhalen en liedjes geschreven. Ze wilde altijd wel actrice, rockster of schrijfster worden. Dat laatste is haar zeker ...
Sanne de Bock ( 1994) volgde de opleiding geneeskunde maar heeft altijd al verhalen en liedjes geschreven. Ze wilde altijd wel actrice, rockster of schrijfster worden. Dat laatste is haar zeker gelukt. Dit is het laatste deel in de trilogie rondom Aera. Een mooie afsluiter van een origineel verhaal.
Aera was vroeger één welvarend en groot koninkrijk. Door gebeurtenissen van heel lang geleden, zolang geleden dat niemand meer weet wat er gebeurde, is het land in twee delen gesplist. Het Noorder en het Zuider koninkrijk. Beiden staan lijnrecht tegenover elkaar. Beiden strijden om de naam Aera en schuwen er niet om hun bewoners te onderdrukken. Iedere burger moet een ‘DEMA’ bij zich hebben. Dit is een data en multimedia apparaat waar ze nauwlettend mee in de gaten gehouden worden. Om de oorlog is stand te houden moet elke bewoners werken en offeren aan de bestuurders. Een zwaar leven. Dus niet geheel vreemd dat mensen in opstand komen.
In de eerste twee delen maken we kennis met Haelen die zich aan wilt sluiten bij de rebellen. Om samen met hen de strijd te voeren tegen het strenge regime van het Noorden. Echter blijkt het leventje in het Zuiden ook niet over rozen te gaan.
In haar vlucht en strijd ontdekt ze langzaam wie ze wel of niet kan vertrouwen en leert ze ook zichzelf beter kennen.
In het derde deel is het Noorden gevallen en de Zuidelijke Koning zaait verderf onder het volk. Haelen staat er alleen voor en trekt zich terug maar ontsnappen en de nieuwe situatie lijkt onmogelijk. Een andere groep onder leiding van Ylaula trekt naar het Onbekende Woud. Ze willen daar onder duiken voor de Zuidelijke Koning maar treffen daar weer andere, misschien wel grotere problemen.
Vaak heb je bij een trilogie dat in een eerste deel je met alles en iedereen (soms te) langzaam kennis maakt, in deel twee het wat door hobbelt tot een ontknoping in het laatste deel. Bij deze trilogie is dit zeker niet het geval. Het eerste deel was al een originele benadering waarbij de hoofdpersonage geen standaard stoere held was maar een meisje die haar geheugen en identiteit moest zien terug te vinden. In deel werd het tempo nog even opgevoerd en qua verhaallijn liep alles heel logisch in elkaar met minder voorspelbaarheid als in deel een. De lat lag dus behoorlijk hoog voor deze afsluiter.
Na een korte proloog volgen er 44 hoofdstukken onderverdeeld in vijf delen ( het zuiden, het noorden, het ondergrondse, het woud en Aera). Daarna hebben alle belangrijke personages in het deel ‘het einde’ een eigen hoofdstukje over de laatste momenten in het verhaal. Het geheel wordt goed en mooi afgesloten in ‘hoe het afliep’. Een afrondend hoofdstuk waar je als lezer zeker vrede mee hebt.
Door de verdeling van het verhaal krijg je verschillende invalshoeken en beleef je het avontuur meer als een geheel. De spanningsopbouw is prima al had ik af en toe wel het gevoel dat het tempo van het tweede deel niet altijd geëvenaard werd en dat was soms best jammer. Daar in tegen zijn de verhaallijnen en de personages prima uitgewerkt en hoewel ik de vorige delen een tijd geleden las kon ik mij meteen weer midden in het verhaal storten. Zonder de achtergrond van deze delen is het af te raden dit boek te lezen. Hoewel er een beknopte achterflaptekst is en een proloog mis je teveel informatie om het dan goed te kunnen volgen en het verhaal te kunnen waarderen. Dus gewoon de hele trilogie op volgorde lezen. Als je houdt van verhalen als ‘de hongerspelen’ of ‘de test- trilogie’ kan deze je ook zeker bekoren.
Er is ook een site destrijdomarea.nl hierop vind je een mooie soundtrack en een aantal korte verhalen omtrent de personages van het boek. Een leuke aanvulling of dan wel kennismaking met het werk van deze auteur.