web analytics
recensie YA recensiegrid

Conny – Kinderboekenrecensie YA 4**** voor De vijfpuntige ster van Nell de Smedt

De vijfpuntige ster
Categorieën: ,
Published: april 2020
Een meedogenloze roman over de zinloosheid en leegte van het bestaan, vol gewelddadige scènes waarin mens noch dier gespaard worden. Voor young adults die tegen een stootje kunnen. De bende is weer samen. Na jaren. De vijf leden hadden geprobeerd om alles te vergeten. Elkaar. Wie ze waren geweest. Wat ze hadden gedaan. Hoe ze het slechtste in elkaar naar boven haalden. Maar de recente moord op een van hen voelt als een aanslag op…
4.1Overall Score

De vijfpuntige ster

Nell de Smedt (17) is scholier op het middelbaar onderwijs en debuteerde op zestienjarige leeftijd met haar y.a roman “ Circe”. “ De vijfpuntige ster” is haar tweede boek. Een duistere young ...

 • Originaliteit
  5.0
 • Vaart
  4.0
 • Actie
  4.0
 • Personages
  4.0
 • Schrijfstijl
  3.5

Nell de Smedt (17) is scholier op het middelbaar onderwijs en debuteerde op zestienjarige leeftijd met haar y.a roman “ Circe”. “ De vijfpuntige ster” is haar tweede boek. Een duistere young adult voor lezers die geweld in een verhaal niet schuwen. En dan niet alleen geweld naar mensen maar ook naar dieren. Dit als kleine waarschuwing vooraf. Moord, mishandeling en geweld maar ook vriendschap en liefde zijn thema’s die langs komen. De auteur heeft zich onder andere laten inspireren door Bret Easton Ellis. Bepaalde karaktertrekken uit zijn boek “ American Psycho” heeft zij verwerkt voor haar personage Laure.

Laure, Andrew, Susanna, April en Cécile hebben elkaar jaren terug ontmoet en zijn toen een criminele bende gestart. Ze bouwde hun eigen imperium op en even leek het leven over rozen te gaan. Door een noodlottige gebeurtenis viel de bende uit elkaar. Jaren later wordt een van de oud-bendeleden vermoord en komen de anderen weer bij elkaar. Hoewel ze niet alle vijf staan te springen op dit hernieuwde contact zinnen ze wel allemaal op wraak. Wraak op de moordenaar.

Wat een origineel en gruwelijk verhaal. Het is gelukkig geheel fictief maar ik denk zelf dat er wel degelijk zulke verknipte figuren rond kunnen lopen. In dit verhaal echter zijn het meerdere van dit soort figuren die elkaar gevonden hebben en wat hen in situaties brengt die je af en toe de rillingen geven.

Het verhaal wordt in een flink tempo gebracht al moet je misschien even inkomen.

Het perspectief wisselt tussen de hoofdpersonages en in het begin moet je even kennis maken met deze personages. Ook verspringen we in de tijd (heden /verleden). In het begin kan dat verwarring geven maar het is noodzakelijk voor het verhaal omdat je wilt weten wat hen bij elkaar bracht en uit elkaar dreef. Door de wisseling van perspectief wordt er een hogere spanning opgebouwd en krijgen de personages meer karakter.

Ondanks pogingen om de lezer op het verkeerde been te zetten vond ik het af en toe wat voorspelbaar maar dat nam mijn leesplezier zeker niet weg.

Het verhaal zit goed in elkaar en het gruwelijke zwarte randje, inclusief de soms wat duistere humor, kon mij zeker bekoren.

Als je op zo’n jonge leeftijd al zo’n heftig boek kunt schrijven belooft dat wat voor de toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress