web analytics
recensie YA recensiegrid

Conny – Kinderboekenrecensie YA 5 gouden ***** voor Zonder titel van Erna Sassen

Zonder titel
Categorieën: ,
Author:
Publisher:
Illustrator: Martijn van der Linden
Published: maart 2021
Zivan. Die keer in het opvanghuis in Friesland. Ik was zo blij dat ik weer naast je zat. Aan die grote tafel met al die meiden. We deden een spelletje met z’n allen, Codenames. Jij en ik waren een heel goed team. Toen het tijd werd om terug te gaan, bracht je me naar de auto van tante Shanya. We namen afscheid. Je omhelsde me en omdat ik niets meer wist te zeggen, zei jij,…

Erna Sassen besloot op de middelbare school dat ze actrice wilde worden. Ze heeft na het VWO een opleiding gevolgd aan de Theaterschool in Amsterdam en speelde in musicals, toneelvoorstellingen en in televisieseries. In 2014 verscheen de eerste van een tiental kinderboeken waaronder Een indiaan als jij en ik  wat ik met plezier heb gelezen. Ook schreef zij een aantal young adult boeken (Er is geen vorm waarin ik pas, Kom niet dichterbij en Dit is geen dagboek). Nu is er een nieuw boek in dat mooie rijtje en die heet Zonder titel. Ik heb al haar YA boeken gelezen en ben geraakt door haar schrijfstijl en hoe ze hedendaagse problematiek en de emoties hieromtrent zo mooi weet te verwoorden. Het zijn stuk voor stuk verhalen die je raken en bij je binnen komen.

Zonder titel is een bijzonder boek met een bijzondere titel en een cover met daarop een silhouet van een meisje met daarover een geitje. Ook het boek zelf bevat een aantal prachtige illustraties van Martijn van der Linden. Heel mooie afbeeldingen die aansluiten bij het verhaal en waar je even bij stilstaat.

Het verhaal gaat over Zivan en Joshua. De ouders van Joshua gaan scheiden en hij wil bij zijn vader blijven wonen. Omdat het niet goed gaat op school gaat hij van de HAVO naar het VMBO en dat is voor hem een compleet andere wereld. Hij tekent graag en krijgt de bijnaam Rembrandt. Hij voelt zich heel ongemakkelijk zeker in de nabijheid van zijn klasgenoot Sergio en diens vrienden Hij probeert zich niet met hen te bemoeien omdat ze veel problemen veroorzaken maar dit lukt niet omdat Sergio hem vraagt een tattoo te ontwerpen. Sergio wil Joshua’s tekeningen bekijken en ontdekt dat er op veel tekeningen hetzelfde meisje staat. Dit is Zivan. Vriendin van Joshua op de HAVO. Zivan verdwijnt echter naar een opvanghuis om onder de druk van haar vader om uitgehuwelijkt te worden, uit te komen. Joshua is hier boos, of eerder woest, en verdrietig om. Hij probeert contact te houden maar dit gaat moeizaam. Als hij haar dan weer ontmoet is deze ontmoeting niet wat hij had verwacht.

Een pakkend boek vol emoties en maatschappelijke vraagstukken. Verwerkt in een vlot leesbaar verhaal wat je in één zucht uit wilt lezen. Het boek ontroerd en raakt de lezer. Daarnaast zijn de hoofdstukken kort en de woordkeuze eenvoudig waardoor je als je niet graag leest dit toch makkelijk ter hand neemt. Ideaal voor de (verplichte) leeslijst op het middelbare onderwijs.

Onderwerpen als blowen, verkeerde vrienden, pesten, hangjongeren, vluchtelingen, uithuwelijken, cultuurverschillen, en vriendschap komen allemaal langs, en volgens mij vergeet ik er nog een paar. Het is knap hoeveel de auteur in dit verhaal kan stoppen en toch duidelijk en scherp blijft. Gekozen is om te vertellen vanuit Joshua, een boze puber die zijn gevoel niet onder stoelen of banken steekt. Hij heeft af en toe ook wat zwarte humor die ik zeker kon waarderen. Daarnaast wordt er gewoon een heel gevoelige jongen neergezet die zijn emoties laat gaan. Erna Sassen weet zich goed in te leven in de jeugd en op hun niveau te communiceren. Ze weet met weinig woorden veel te vertellen en wat ze verteld komt echt bij je binnen. Kortom een prachtig boek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress