web analytics
recensiegrid recensies kinderboek

Denise – Kinderboekenrecensie 3*** voor Het meisje dat op een olifant ontsnapte van Nizrana Farook

Het meisje dat op een olifant ontsnapte
Published: januari 2021
Dief. Rebel. Crimineel. Held? Gewoonlijk heeft Chaya overal een antwoord op. Maar het stelen van de juwelen van de Koningin, zelfs met de beste bedoelingen, is niet iets waar ze zich eenvoudig uit kan kletsen. Ze besluit te ontsnappen op de rug van een olifant, en neemt haar vrienden mee op een spannend avontuur door de jungle, waar bloedzuigers op de loer liggen en geruchten over een revolutie steeds luider rondzingen. Dit brengt Chaya op…

Inmiddels is het in Nederland niet zulk lekker weer meer, maar ik waan me nog steeds in warmere oorden na het lezen van Het meisje dat op een olifant ontsnapte. Benieuwd waar dit boek over gaat? Nou dat komt goed uit want dat wilde ik je net gaan vertellen! Maar voordat ik begin wil ik uitgeverij Veltman eerst hartelijk bedanken voor het toezenden van een recensie exemplaar.

In dit boek maken we kennis met Chaya. Chaya is een meesterdief en weet zich overal uit te praten. Ze is slim, moedig en loyaal en tot nu toe nog nooit betrapt… Maar voor alles is een eerste keer! Ze heeft namelijk iets gedaan wat ze nog nooit eerder heeft gedaan: stelen van een heel belangrijk persoon. En dat zou niet erg geweest zijn als de koning geen klopjacht had geopend om de dief te vinden. Of als de schuilplaats waar ze haar buit verborgen heeft niet erg ongelukkig gekozen was. Gelukkig heeft Chaya een beste vriend die altijd wel raad weet en het hoofd koel houdt: Neelan. Maar juist Neelan komt in de problemen door Chaya. Zal het haar lukken om hem te redden? En zal het haar lukken om haar dorpsgenoten te helpen wanneer er moeilijkheden uitbreken?

De vriendschappen in dit boek zijn wat mij betreft het mooiste onderdeel. Zo heb je de vriendschap tussen Chaya en Neel die erg mooi is neergezet en waarbij je de hele tijd denkt: zou er potentie zijn voor meer tussen deze twee? Neel is heel lief en trouw en doet er alles aan om Chaya te beschermen. Zelfs als dat betekent dat hij zelf in de problemen komt. En andersom heeft Chaya ook alles voor Neel over. De interactie en gevoelens tussen deze twee zijn zo lief en mooi. De band tussen Chaya en Nour ontstaat wat moeizamer. Chaya heeft geen geduld met Nour, die ze maar een verwend nest vindt en ze kan haar haren wel uittrekken van frustratie over de manier waarop Nour op alles wat er gebeurd reageert. Wat heb je nu aan iemand die overal bang voor is als je een groots avontuur beleeft? Langzaam maar zeker ontdekt Chaya dat Nour wel degelijk dapper is en meer kan dan ze dacht. Het was zo leuk om te zien hoe deze twee steeds meer begrip en respect voor elkaar kregen! En als laatste hebben we nog de sterspeler van dit boek: Ananda de olifant!!! Ik vond Ananda zo leuk <3

De avonturen in dit boek waren erg spannend maar helaas ook veel te snel opgelost en voorbij en daar komen mijn drie sterren vandaan. Het boek begint namelijk ijzersterk met een diefstal en de problemen die daaruit voortkomen. Vervolgens gaan we als lezer mee op avontuur de jungle in om te ontsnappen aan de koninklijke achtervolgers! En vanaf daar zakt het avontuur een beetje in elkaar. Alle obstakels die de vrienden tegenkomen, worden redelijk snel overkomen en meestal ook nog eens zonder dat de drie en hun olifant er veel voor hoeven te doen. Oplossingen worden letterlijk in de schoot geworpen. En de grootse eindstrijd die je zou verwachten, duurt ongeveer 1 bladzijde en wordt zonder strijd opgelost. Hierdoor liep de climax van het boek voor mij een beetje uit op een anticlimax… Dat wil niet zeggen dat het verhaal niet leuk en avontuurlijk is maar er had zoveel meer in kunnen zitten! Het is dat ik de personages zo tof vond en ook de setting van het verhaal was erg mooi en goed uitgewerkt waardoor het verhaal toch erg vermakelijk was.

Kortom als je op zoek bent naar een avontuurlijk boek met toffe personages en een olifant dan is dit zeker weten een verhaal dat je een kans zou moeten geven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress