web analytics
non fictie

Denise leest: Brons van Linda Dielemans

Brons: over glimmende schatten in mistige moerassen
Categorie:
Genre:
Illustrator: Sanne te Loo
Published: mei 2019
Denk aan het meest waardevolle dat je hebt. Het allerduurste, het allermooiste, het meest bijzondere. Dat zou je niet weggooien. Nooit van je leven. Maar in de bronstijd, zo'n vierduizend jaar geleden, was dat precies wat mensen deden. Brons was ontzettend kostbaar, en toch verdwenen prachtige sieraden en glimmende zwaarden in moerassen en rivieren. Dit boek vertelt het betoverende verhaal van brons. Een verhaal vol spannende gebeurtenissen, geheimzinnige plekken en prachtige voorwerpen van duizenden jaren…
5.0Overall Score

Brons: over glimmende schatten in mistige moerassen

Hey lieve boekenwurmen! Ik denk dat het inmiddels twee (of meer) jaar geleden is dat ik kennismaakte met het werk van Linda Dielemans. Vanaf de eerste pagina van haar boek Geestenkrijger wist ze ...

  • Schrijfstijl
    5.0
  • Informatie verwerking
    5.0
  • Vormgeving
    5.0

Hey lieve boekenwurmen! Ik denk dat het inmiddels twee (of meer) jaar geleden is dat ik kennismaakte met het werk van Linda Dielemans. Vanaf de eerste pagina van haar boek Geestenkrijger wist ze me te grijpen en in haar verhaal te trekken. Toen ik van een medestudent op de PABO hoorde dat ze een informatief boek had geschreven over de Bronstijd geschikt voor basisschoolleerlingen sprong ik nog net geen gat in de lucht. Het heeft even geduurd voor ik aan het schrijven van deze recensie toekwam, maar hier is ze dan 😉

Brons is een bijzonder boek in meer dan één opzicht. Ten eerste is het gebaseerd op en geïnspireerd door het onderzoek van archeologieprofessor David Fontijn die verbonden is aan de faculteit archeologie van de Universiteit van Leiden. Met dat gegeven weet je al dat de basis van het boek goed moet zijn omdat het steunt op gedegen, wetenschappelijk onderzoek. Maar ja, de meeste wetenschappelijke onderzoeken zijn nu niet direct makkelijk te vertalen naar een verhaal dat geschikt is voor kinderen op de basisschool want de kloof tussen academisch en wetenschappelijk taalgebruik en taalgebruik op de basisschool is op zijn zachtst gezegd nogal groot. Toch weet Linda Dielemans die kloof te overbruggen en het onderzoek van Fontijn te vertalen naar een informatieve tekst die geschikt is voor lezers vanaf ongeveer 9 à 10 jaar. Hoewel er wel een aantal archeologische/ historische termen worden gebruikt, worden deze goed uitgelegd en wordt er ook verteld waarom deze gebruikt worden. Bovendien weet Dielemans de tekst in zo’n bijzondere vorm te gieten dat het verhaal uniek in zijn soort wordt.

Zo kom ik aan bij het tweede bijzondere aspect van dit boek: het perspectief. In Brons spreekt Linda Dielemans direct tot de lezer door middel van het weinig gebruikte jij-perspectief. Het jij-perspectief heeft een soort vervreemdend effect omdat het aan de ene kant lijkt alsof de schrijver/ schrijfster uit het verhaal treedt en bij je in de kamer zit om een gesprek met je te hebben, terwijl het tegelijk lijkt alsof je zelf een personage in het verhaal bent. Toch zorgde juist dit perspectief ervoor dat ik zonder moeite naar binnen gezogen werd. Daarnaast is er aan het eind van hoofdstuk 2 tot en met 6 een afsluitend verhaal waarin een voorwerp of persoon uit de bronstijd de hoofdrol speelt waarbij we door de ogen van deze voorwerpen en personen kijken. Hierdoor komt de informatie die in het hoofdstuk gegeven is tot leven in iets dat uit die tijd zelf komt.

En daar kom ik bij het derde en vierde bijzondere aspect van dit boek: het onderwerp zelf en de vormgeving. Er zijn weinig boeken waarin een metaalsoort de hoofdrol speelt en ons op ontdekkingsreis meeneemt door ons verleden. Doordat het brons zelfs zelf aan het woord komt wordt dit bijzondere aspect alleen maar versterkt. De prachtige tekeningen van Sanne te Loo en de fantastische vormgeving met de kleurrijke pagina’s brengen de Bronstijd nog verder tot leven en zorgen ervoor dat de lezer zich moeiteloos een beeld kan vormen van hoe de wereld er zo’n vierduizend jaar geleden uit moet hebben gezien.

De bronstijd is een van mijn eigen favoriete periodes in de geschiedenis en ik heb er al veel over mogen lezen en ontdekken, maar tot mijn grote vreugde heb ik in dit boek nog genoeg nieuwe dingen geleerd. Wil je bijvoorbeeld weten waarom bronzen halsringen bijzonder zijn? Hoe een bronzen bijl eruitzag en wat deze wapens ons kunnen vertellen? Of waarom er allerlei dure bronzen voorwerpen in moerassen belandden? Dan moet je dit boek zeker oppakken. Enne als je als afgestudeerd historica nieuwe dingen kunt leren van een boek geschreven voor kinderen dan weet je dat je een bijzonder verhaal in handen hebt. Ik kan dan ook niet anders dan dit boek van harte aanbevelen voor iedereen die van geschiedenis houdt! Ik weet nu al dat ik dit boek in mijn eigen klaslokaal ga zetten en ga gebruiken voor lessen want er staat ontzettend veel bruikbare informatie in voor leerkrachten die weten hoe ze een verhaal in moeten zetten bij hun lessen.

Kortom als je op zoek bent naar een boek over de bronstijd voor jezelf, voor je (klein)kind of je leerlingen dan is Brons van Linda Dielemans een dikke aanrader. Het boek is op alle vlakken bijzonder goed uitgewerkt en de schrijfstijl en prenten zijn prachtig. Als je dit boek als leerkracht wilt gebruiken, is er bovendien nog een handige lesbrief te vinden op de website van de uitgeverij: www.fontaineuitgevers.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress