
De Tunnels
Hey lieve boekenwurmen! Ik heb mijn Julie Kagawa buddyread even onderbroken om een ander boek te lezen. Ik had namelijk een lekker vrij middagje gisteren en De Tunnels van Dave Eggers lag al een ...
Hey lieve boekenwurmen! Ik heb mijn Julie Kagawa buddyread even onderbroken om een ander boek te lezen. Ik had namelijk een lekker vrij middagje gisteren en De Tunnels van Dave Eggers lag al een poosje op mijn nachtkastje om gelezen te worden en ik kon de roep echt niet meer weerstaan haha. De Tunnels is geen YA, maar een jeugdverhaal vanaf 10 jaar (maar ik denk dat iets jongere kinderen het boek ook wel tof zullen vinden). Ik wil uitgeverij Moon hartelijk bedanken voor het verstrekken van een recensie exemplaar van het boek 🙂
Wat vond ik ervan?
Laat ik beginnen met de opbouw van het boek. Dit boek zit namelijk vrij bijzonder in elkaar. Sommige hoofdstukken hebben maar 1 regel, andere twee alinea’s en weer andere drie pagina’s en overal zitten tekeningen tussen en doorheen. Hierdoor is het boek vrij interactief en heel kindvriendelijk. Je vliegt echt door de hoofdstukken heen en op de grote en kleine tekeningen worden alle gebeurtenissen mooi weergegeven. Ik moet zeggen dat ik niet veel boeken heb gelezen die op deze manier in elkaar zitten, maar het werkt echt heel goed en zorgt ervoor dat je volledig in het verhaal gezogen wordt. Ik vond het alleen wel jammer dat de tekeningen niet in kleur waren want dat had het geheel denk ik nog iets spectaculairder gemaakt
De schrijfstijl is al net zo bijzonder. Het boek is in hij/zij-perspectief geschreven, maar af en toe mengt de schrijver zich direct in het verhaal door middel van het auctoriaal (of vertellers) perspectief en spreekt hij rechtstreeks tegen de lezer. In deze stukjes vertelt hij de lezer iets wat staat te gebeuren of geeft hij een wijze les. Ik moet zeggen dat deze schrijfstijl in combinatie met de bijzondere opbouw echt heel goed werkt en ik ben zeer benieuwd of dit voor bijvoorbeeld kinderen met aandachtsstoornissen fijner leest dan een gewoon boek.
En dan het verhaal zelf. In De Tunnels maken we kennis met de familie Bloempjes die verhuist naar het kleine plaatsje Carrousel. Vader Bloempjes is namelijk op zoek naar werk en in Carrousel heeft zijn familie een huisje en is er nog werk te vinden. Na de verhuizing blijkt echter dat er in Carrousel bijna geen werk meer te vinden is en dat het plaatsje enorm verpauperd is. Voor Graniet, afgekort Gran, en zijn zusje Maisie betekent de verhuizing dat ze naar een nieuwe school moeten en nieuwe vrienden moeten maken. Iets waar Gran niet zo goed is, vooral niet omdat niemand op zijn nieuwe school lijkt te weten dat hij bestaat. Althans niemand behalve het mysterieuze meisje Catalina, die iedere dag dezelfde kleren en vieze laarzen draagt en verdwijnt en komt opdagen wanneer ze zelf wil. Op een dag besluit Gran haar te volgen, maar Catalina lijkt in het niets te verdwijnen. Ondertussen wordt het stadje door vreemde bevingen geteisterd die hele gebouwen doen instorten. Wat is er toch aan de hand in Carrousel en wat heeft Catalina hiermee te maken …
Dit boek is heerlijk spannend en er gebeuren genoeg vreemde en grappige dingen om de lezer bezig te houden. Vooral de avonturen van de hoofdpersoon en zijn beste vriendin onder de grond zijn echt heel gaaf. Gran is een erg leuk personage omdat hij een beetje raar is, niet bang voor avontuur en eigenlijk veel te lief voor zijn eigen bestwil. Heerlijk om eens een verhaal te lezen waarin de mannelijke hoofdpersoon niet stoer en heldhaftig is, maar juist een beetje angstig, niet goed weet wat hij moet doen en niet altijd voor zichzelf opkomt omdat hij simpelweg niet weet hoe hij dit moet doen. Gaandeweg leert hij dit wel en wordt hij steeds dapperder. Catalina daarentegen is in plaats van een lief en schattig meisje, een stoere heldin die moedig strijd voor het stadje waar ze van houdt en niet bang is om af en toe een mep uit te delen of iemand op zijn plaats te zetten. Af en toe is ze best wel gemeen (wat ik dan stiekem wel weer leuk vind) en leef je heel erg met Gran mee als hij weer eens het mikpunt is van een van haar snerende opmerkingen.
Behalve spanning zit dit boek ook vol met wijze lessen en emotionele boodschappen over het gezinsleven dat niet altijd makkelijk verloopt, over relaties die niet altijd perfect zijn, over financiële problemen die ruzies en wrok opleveren, over vriendschap die niet altijd meteen en spontaan ontstaat, over je eigen moed en kracht vinden ook al is dat niet altijd makkelijk en over hoop en het belang altijd een positieve kant te blijven zien. Kortom genoeg mooie woorden en situaties om lering uit te trekken.
Dit boek is een aanrader voor iedereen die houdt van spannende jeugdverhalen met een hoofdpersoon die een held op sokken is, van verhalen die anders dan anders zijn en van verhalen waarin tekeningen ook een rol spelen.