web analytics
recensie YA

Denise leest: De verborgen geschiedenis van ons van Jessi Kirby

De verborgen geschiedenis van ons
Categorie:
Author:
Publisher:
Published: mei 2018
Als je je niets meer kunt herinneren, wie kun je dan geloven? Na een verkeersongeluk waarbij ze bijna is verdronken, komt Olivia bij in het ziekenhuis. Ze kan zich niets van de gebeurtenissen herinneren. Aanvankelijk denkt ze dat het komt doordat ze een week in coma heeft gelegen, maar dan blijkt dat ze meer dan slechts één week ‘kwijt’ is: ze herinnert zich niets meer van de afgelopen vier jaar. Zelfs de jongen die beweert…
4.4Overall Score

De verborgen geschiedenis van ons

Hey allemaal. De afgelopen tijd heb ik veel YA en jeugd fantasy gerecenseerd, maar ik ben ook dol op contemporary (hoe noem je dit genre eigenlijk in het Nederlands want ik kon er niet echt een ...

 • Plot
  4.0
 • Personages
  5.0
 • Vaart
  4.0
 • Schrijfstijl
  5.0
 • Spanning
  4.0

Hey allemaal. De afgelopen tijd heb ik veel YA en jeugd fantasy gerecenseerd, maar ik ben ook dol op contemporary (hoe noem je dit genre eigenlijk in het Nederlands want ik kon er niet echt een goed woord voor vinden). Van uitgeverij Harper Collins kreeg ik een ebook recensie exemplaar van Jessi Kirby’s De verborgen geschiedenis van ons toegestuurd waar ik heel dankbaar voor ben want dit boek was echt heel mooi! Laat me jullie vertellen waarom ik dit boek zo leuk vond.

Jessi Kirby speelt met een interessant concept in dit boek: maken onze herinneringen ons tot wie we zijn of zijn het onze keuzes, en de dingen waar we van houden en die we haten die ons de persoon maken die we zijn? Op briljante wijze werkt de auteur dit concept uit in een verhaal over een meisje dat na een auto ongeluk vier jaar aan herinneringen verliest en zichzelf desondanks probeert terug te vinden. Maar hoe weet je wie je bent als je je niet kunt herinneren wat je de afgelopen jaren hebt gedaan?

Hoofdpersoon Olivia wordt erg realistisch neergezet. Je voelt haar verwarring, angst en verdriet echt doorkomen, maar ook haar vreugde en liefde als ze uit begint te vinden wat belangrijk voor haar is. Samen met de hoofdpersoon ga je op zoektocht naar wat er gebeurd is tijdens het ongeluk en in de afgelopen vier jaar die ze zich niet meer kan herinneren. Langzaam ontvouwen zich delen van Liv’s geschiedenis. Maar niet alle delen kloppen en niet iedereen lijkt de waarheid te vertellen. Ik leefde zo ontzettend met Olivia mee terwijl ze probeerde om haar gevoelens te rijmen met alles wat iedereen haar over zichzelf vertelde. Ik vond het echt prachtig hoe Liv ondanks alles in zichzelf bleef geloven en tot het besef kwam dat zij, en zij alleen, kan besluiten wie en wat ze is.

De bijpersonages in dit verhaal zijn erg belangrijk voor Liv’s ontdekkingstocht naar haarzelf. Sommige van hen houden dingen achter, anderen liegen en een van hen heeft de sleutel tot Liv’s geluk in handen. Wie dat is, ontdek je pas laat in het verhaal en doordat je ook pas later doorhebt dat bepaalde mensen niet eerlijk zijn, blijft het verhaal tot het einde toe spannend. De uiteindelijke ontknoping vond ik erg mooi geschreven, hoewel deze wel ietwat snel ging in vergelijking tot de vaart van andere gebeurtenissen.

De vaart in dit verhaal is langzaam en de actie staat op een laag pitje, maar door de innerlijke worsteling van de hoofdpersoon en de emotionele lading van het verhaal zul je je geen moment vervelen. Dit is echt een boek voor mensen die houden van romantische YA verhalen met een boodschap.

Ik vond de schrijfstijl van Jessi erg fijn. Ze weet haar personages zeer goed en realistisch neer te zetten en de emotionele spanning houdt ze het gehele boek door strak en goed gedoseerd. De onderlinge relaties tussen de personages zijn ook erg goed geschreven en voelden realistisch aan. Ik vond het vooral prachtig hoe de auteur de vergankelijke aard van vriendschappen en relaties wist te verwerken in dit boek terwijl ze tegelijkertijd liet zien hoe vriendschappen en liefdesrelaties ontstaan en ons veranderen; dit verhaal zoomt echt in op alle aspecten van relaties en wat deze met ons doen.

Kortom als je houdt van een verhaal waarin emoties de hoofdrol spelen, waar mooie boodschappen en lessen in verborgen zitten, dat levensechte personages heeft en dat zowel romantisch als verdrietig is dan is dit zeker weten een boek voor jou.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress