
Drägan Duma: Een onbreekbare band
Hey allemaal! Het zal jullie vast niet ontgaan zijn dat het Fantasyweek is bij Kinderboeken en dat Patty van Delft een prequel verhaal heeft geschreven voor haar Drägan Duma trilogie. Nu kon ik ...
Hey allemaal! Het zal jullie vast niet ontgaan zijn dat het Fantasyweek is bij Kinderboeken en dat Patty van Delft een prequel verhaal heeft geschreven voor haar Drägan Duma trilogie. Nu kon ik zelf geen betere combinatie bedenken want Drägan Duma is gegarandeerd fantasy leesplezier 😉 Aan de ene kant was ik super enthousiast dat Patty het oorsprongsverhaal van de drägannymarai had geschreven en aan de andere kant was ik een beetje bang dat een Drägan Duma verhaal zonder Jill en Libertalia minder leuk zou zijn … Achteraf gezien snap ik niet waarom ik me druk maakte want Patty heeft weer een fantastisch verhaal afgeleverd!
In de Drägan Duma trilogie was de wereldbouw super goed neergezet. Zo goed zelfs dat het bijna onmogelijk leek dat er nog dingen onbekend waren en toch weet de schrijfster haar wereld nog verder uit te werken. In Een onbreekbare band zien we hoe 330 jaar geleden de eerste wilde draken vanaf de buitenwereld naar de wereld Xydoyla vluchten. In deze nieuwe wereld is magie nog volop aanwezig en heeft de mens nog geen geavanceerd wapentuig ontwikkeld om draken mee uit te moorden. Maar de rust die de draken gehoopt hadden te vinden, blijkt ver buiten bereik want in deze nieuwe wereld leeft een nietsontziende, barbaarse vijand die zowel mens als draak vermoord: de morbiden. Uit wanhoop besluit de leider van de wilde draken om een verbond met de mensen aan te gaan, maar dit gaat niet zonder slag of stoot. Het was echt zo tof om te lezen hoe het verbond tussen de mensen en draken ontstaan is!!! Bovendien was het erg leuk om te zien hoe de opleiding van de drägannymarai met vallen en opstaan ontwikkeld en opgezet werd. Het is heel duidelijk dat alles nog in de kinderschoenen staat en dat het bondgenootschap voor beide soorten een leermoment en ontdekkingstocht is.
Hoofdpersoon Feniksa (de te veel overs om te tellen overgrootmoeder van Jill) is net als haar verre nazaat moedig, loyaal en bereid om alles te doen voor de mensen waar ze van houdt maar in tegenstelling tot Jill is ze niet onzeker of wantrouwig. Omdat Feniksa al van jongs af aan is opgeleid om de vrouwe van een slot te worden, heeft ze alle capaciteiten van een leider, een groot verantwoordelijkheidsgevoel en is ze niet bang om op de voorgrond te treden en te zeggen wat ze denkt of vindt. Ondanks haar grote plichts- en verantwoordelijkheidsgevoel heeft ze een groot verlangen naar vrijheid en avontuur. In tegenstelling tot haar moeder wil ze niet alleen maar een mooi sieraad aan de arm van haar man zijn, wil ze niet alleen maar gehoorzaam en verantwoordelijk zijn. Ze wil meer uit haar leven halen. Als ze toch in het keurslijf dat haar ouders voor haar gepland hebben, wordt geduwd, voelt ze zich dan ook doodongelukkig en denkt ze dat haar volwassen leven in feite al voorbij is voor het daadwerkelijk begonnen is, maar een drietal ontmoetingen met draken zet haar hele wereld op zijn kop. De aanpassing aan haar nieuwe, meer avontuurlijke leven gaat echter niet zonder hindernissen en ze zal veel verliezen op haar weg naar vrijheid en een ander leven. Het leuke aan dit personage vond ik haar ontwikkeling van soms ietwat egoïstisch en verwend hooggeboren meisje naar een voorvechtster voor gelijke rechten voor niet alleen mannen en vrouwen maar ook edelen en burgers. In bepaalde opzichten heeft Feniksa het makkelijker dan Jill, maar in andere veel moeilijker maar beide Drakena vrouwen staan hun mannetje en volgen hun eigen pad ondanks alle tegenslagen en tegenwerpingen. Het is heel duidelijk van wie Jill haar moed en koppigheid heeft geërfd haha.
Ook in dit boek zijn de bijpersonages weer prachtig neergezet. De draken hebben weer heerlijk hun eigen wil en hun eigen stem. Vooral de wilde draken vond ik erg leuk en Dasragh stal echt mijn hart <3 Love interest Kyrian was ook weer erg leuk uitgewerkt en deed me op bepaalde momenten erg aan Skylar denken met zijn rustige, zachtaardige manier van doen. Maar gelukkig had hij ook genoeg unieke trekjes waardoor zijn persoonlijkheid niet teveel op die van Skylar leek. De liefde tussen de twee was bovendien erg mooi opgebouwd en voelde totaal anders aan dan de liefde tussen Jill en Skylar. Op de een of andere manier was de liefde tussen Kyrian en Feniksa volwassener? Ik weet niet zo goed hoe ik het uit moet leggen, maar deze twee personages leken zelf al iets meer tevreden te zijn met zichzelf en al vrij volwassen te zijn voordat ze de liefde ontdekten waardoor ze minder onzeker waren en sneller aan hun gevoelens toegaven (maar niet te snel). Alle clangenoten en vrienden van Feniksa waren ook weer erg mooi neergezet en ik baalde echt dat een aantal van hen het niet overleefde (waarom zijn schrijvers zo gemeen?!).
De spanning in dit boek is rustiger opgebouwd dan in de Drägan Duma trilogie en loopt ook iets minder hoog op maar er gebeurt genoeg om je aan het verhaal gekluisterd te houden. Vooral het begin heeft een langzame aanloop waarin Feniksa’s gewone leven uitgebreid neergezet wordt en de lezer kennismaakt met de manier waarop de edelen over hun onderdanen regeren. De stukjes over de wilde draken bereiden de lezer alvast voor op de veranderingen die eraan zitten te komen en als de wereld van Feniksa met die van de draken in aanraking komt, wordt de spanning mooi opgevoerd. De confrontaties met de morbiden en de onthulling van de voorspellingen met betrekking tot Zij die hoort en de morbiden zorgen niet alleen voor extra spanning en mooie vechtscènes, maar ook voor een feest der herkenning voor iedereen die de Drägan Duma trilogie al heeft gelezen. En voor wie met dit boek begint, vormen die voorspellingen een spannende cliffhanger naar de rest van de boeken!
Ik kan niet anders zeggen dan dat ik van dit boek genoten heb <3 Het vormt een prachtig ontstaansverhaal voor Drägan Duma en het verbond tussen draken en mensen. Bovendien heeft het een cast van mooi uitgewerkte hoofd- en bijpersonages, genoeg emotionele ontwikkelingen en spanning om je pagina’s te doen blijven omslaan en een hele zwik aan gave draken om je fantasyhart meer dan tevreden te stellen 😉 Dit boek mag zeker niet ontbreken in de collectie van de Drägan Duma liefhebber of de fan van uitstekende YA fantasy!!!