web analytics
recensiegrid recensies jeugdboek

Denise leest: Drakendal (Bovenwereld #1) van Scarlett Thomas

Drakendal Bovenwereld 1
Genre:
Series:
Publisher:
Published: 2017
Fee is dol op magie, en eindelijk is haar grootvader begonnen met haar magisch onderricht. Maar dan overlijdt hij plotseling. Fee erft zijn bibliotheek met 499 magische boeken, die haar vader meteen verpatst aan een Diberi, een boekverbrander. Fee moet alles op alles zetten om de boeken te redden. Met hulp van nieuw verworven vrienden en de troeven die haar grootvader in het geheim heeft nagelaten, reist Fee naar de bovenwereld. Maar om bij de…
4.8Overall Score

Drakendal Bovenwereld 1

Hey lieve boekenwurmen! Het is alweer een tijdje geleden dat ik van uitgeverij De Fontein Drakendal van Scarlett Thomas toegestuurd kreeg. De achterflap en cover trokken me meteen, maar ik was ...

 • Plot
  5.0
 • Personages
  5.0
 • Vaart
  4.5
 • Wereldbouw
  5.0
 • Spanning
  4.5

Hey lieve boekenwurmen! Het is alweer een tijdje geleden dat ik van uitgeverij De Fontein Drakendal van Scarlett Thomas toegestuurd kreeg. De achterflap en cover trokken me meteen, maar ik was nog bezig in een stel andere boeken dus heb ik het boek op mijn ’te-recenseren-plank’ gezet tot ik tijd had om het te lezen. Maar zoals dat wel vaker met boeken gaat, bleef die cover me roepen. En uiteindelijk kon ik de verleiding echt niet meer weerstaan.

 

Had ik al gezegd dat ik die cover zo ontzettend gaaf vind? Nee, nou die vind ik dus echt heel mooi!!!

In Drakendal maken we kennis met een totaal nieuwe wereld. Een wereld die onder is verdeeld in de buitenwereld (waar magie maar sporadisch voorkomt) en de bovenwereld (waar magie alomtegenwoordig is). In de buitenwereld zijn echter bijzondere boeken te vinden die toegangspoorten vormen naar de bovenwereld en de lezer belangrijke troeven (magische voorwerpen) kunnen opleveren als de lezer van nature aanleg heeft voor magie. De gewone mens is hier niet van op de hoogte, maar de magische gemeenschap wel. En laat deze gemeenschap nu verdeeld zijn in personen die de magische kennis en boeken bewaken en veilig stellen voor het nageslacht en de Diberi, boekverbranders die troeven verzamelen om ze te verkopen of zichzelf onvoorstelbaar machtig te maken door middel van de kennis en troeven die in de boeken verstopt zitten.

Hoofdpersoon Fee, Eufemia, groeit op in de buitenwereld maar is zonder dat ze zich er bewust van is onderdeel van de bovenwereld. Via haar moederskant van de familie beschikt ze namelijk over aanleg voor magie. Haar vader vindt magie maar nonsens en verbiedt Fee’s opa om haar over magie te onderwijzen temeer omdat zijn vrouw, Griffioens dochter, in die onzin geloofde en er op een dag gewoon vandoor is gegaan. Griffioen, Fee’s opa, besluit zijn kleindochter toch stiekem alvast wat te leren over magie zodat ze als ze ouder is zelf een keuze kan maken om wel of niet iets met haar magische talent te doen. Maar wanneer Griffioen begonnen is met zijn onderricht, ontdekt hij dat de Diberi achter hem aan zitten. Om zijn bibliotheek aan kennis en troeven veilig te stellen, besluit hij een magisch testament op te stellen en alles aan Fee na te laten. Voordat hij Fee hierover kan vertellen, wordt hij echter aangevallen. Fee is diepbedroefd als ze hoort dat haar opa dood is. Ze voelt een klein beetje vreugde als blijkt dat haar opa zijn geliefde boeken aan haar heeft nagelaten. Haar vader is hier minder blij mee en besluit de boeken te verkopen. Maar Fee laat het hier niet bij zitten. Die boeken zijn van haar! En ze zal ze hoe dan ook terugkrijgen …

Fee is een heerlijk hoofdpersonage. Ze leert graag en houdt van lezen. Ze heeft een vriendelijk karakter en helpt anderen graag, en tegelijkertijd is ze dapper, niet bang om voor zichzelf en anderen op te komen en te vechten voor waar ze in gelooft. Echt zo’n heerlijk personage dat gelijk onder je huid kruipt en waar je graag mee op avontuur gaat.

Het boek heeft naast een prachtig hoofdpersonage ook een hele cast aan goed ontwikkelde bijpersonages zoals:

Wolf, de knappe, atletische en populairste jongen van de school. Op het eerste gezicht zou je denken dat zijn wereld wel perfect moet zijn, maar niets is minder waar. Thuis heeft hij het helemaal niet zo leuk en hoe sterk hij ook mag zijn, hij durft niet echt voor zichzelf op te komen wanneer zijn oom voor hem staat.

Maximiliaan, de nerdige, stille jongen die liever achter een computerscherm zit dan op school. Max lijkt misschien een sneue loser maar hij is reuze slim en een mega goede hacker die zijn weg uitstekend weet te vinden in de magische krochten van het web.

Lexie, het schattige en lieve meisje dat al jaren weet wat haar magische talent is en volledig op de hoogte is van de bovenwereld en haar mysteriën en niet te beroerd is om anderen te helpen en te vertellen over de bovenwereld.

Jade, het onopvallende, vreemde meisje dat een beroemde moeder heeft maar zelf volledig onzichtbaar lijkt. Jade voelt zich meestal eenzaam en wil niets liever dan vrienden vinden, maar haar enige gezelschap zijn de dieren die zich bij haar op hun gemak voelen. Maar als ze maar hard genoeg wenst, misschien heeft ze dan binnenkort wel een stel toffe vrienden.

Ik zal hier verder niet teveel verklappen over deze bijpersonages in verband met spoilers maar neem maar van mij aan dat ze allemaal een leuke en belangrijke rol spelen in Fee’s verhaal 😉

Het leukste aan dit boek is toch wel het hoge gehalte van avontuur. Vanaf pagina 1 ga je met Fee op reis door de bijzondere wereld die de schrijfster heeft geschapen. Van de ene verbazing en spannende gebeurtenis val je in de volgende. Slechte magiërs, draken, bijzondere boeken, magische voorwerpen en vreemde zaken spatten van de pagina’s en trekken je onverbiddelijk het verhaal in. Wanneer het avontuur eenmaal begonnen is, houdt het niet meer op en wordt het wegleggen van het boek bijna onmogelijk. De spanning is ook uitermate goed gedoseerd en wordt prachtig langzaam opgebouwd.

De schrijfstijl is lekker vlot en niet te ingewikkeld waardoor het boek goed te lezen is voor kinderen vanaf een jaar of 10, maar het zal zeker ook Young Adults nog aanspreken.

Ben je op zoek naar een verhaal vol magie, waarin boeken een belangrijke rol spelen, met een hoop leuke personages en een flinke dosis avontuur dan is Drakendal het boek voor jou!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress