web analytics
recensie YA

Denise leest: Fandom van Anna Day

Fandom
Categorie:
Author:
Published: 2018
Violet en haar vrienden zijn fans van de populaire bestseller The Gallows Dance, die ook verfilmd is. Verkleed als hun helden gaan ze naar Comic Con, om daar de acteurs uit de film te ontmoeten. Maar tijdens een bizar ongeluk worden ze opeens echt het verhaal in gesleurd. Gevangen in een weerzinwekkende wereld waarin ze per ongeluk de dood van hoofdpersonage Rose hebben veroorzaakt, is er nog maar één manier om te overleven: Violet moet…
5.0Overall Score

Fandom

Hey lieve boekenwurmen! Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar soms als ik een flaptekst lees dan weet ik gewoon dat ik een bepaald boek moet lezen en dat het weleens super gaaf zou kunnen ...

 • Plot
  5.0
 • Personages
  5.0
 • Vaart
  5.0
 • Wereldbouw
  5.0
 • Spanning
  5.0

Hey lieve boekenwurmen! Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar soms als ik een flaptekst lees dan weet ik gewoon dat ik een bepaald boek moet lezen en dat het weleens super gaaf zou kunnen zijn. Zo’n onderbuikgevoel dat je vertelt: dit boek moet ik hebben. Toen ik de flaptekst van Fandom van Anna Day zag, had ik dat gevoel en man wat had mijn onderbuikgevoel het goed! Dit boek is echt Fan-Tas-Tisch!!! Bij deze wil ik uitgeverij Luitingh-Sijthoff heel hartelijk bedanken voor het recensie exemplaar dat ik de afgelopen dagen geknuffeld en gelezen heb 😉

Nu zijn jullie vast wel benieuwd wat dit boek zo fantastisch maakt. Nou … Ik denk dat het begint met het concept. In dit boek volgen we namelijk vier doodnormale tieners uit onze eigen wereld. Drie van hen zijn super grote fan van een boek dat De Galgendans heet. Een dystopisch verhaal waar de mensheid in twee secties is onderverdeeld: aan de ene kant heb je de Gems, genetisch geperfectioneerde mensen die alle macht en rijkdom in handen hebben, en aan de andere kant heb je de Imps, de imperfecte mensen die de onderlaag van de samenleving vormen en slaven van de Gems zijn. Iedere zondag worden er negen Imps voor het oog van de gehele natie opgehangen als straf voor zogenaamde misdaden in een spektakel dat de Galgendans heet. Natuurlijk heeft het boek een heldin à la Katniss die de natie op haar kop zet en verandering in gang zet. Welke lezer van dystopia zou hier nu geen fan van zijn? Violet, haar beste vriendin Alice en haar broertje Nate kunnen in ieder geval geen weerstand bieden aan het verhaal en nemen hun vriendin Katie mee naar Comic Con om de acteurs uit de film gebaseerd op het boek in het echt te ontmoeten. En daar gaat het gruwelijk mis want na een bizar ongeluk bevinden de vier zich ineens in de wereld van De Galgendans en moeten ze zien te overleven in een keiharde wereld waar gevaar om elke hoek loert.

Zeg me dat die beschrijving jou niet intrigeert 😉 Het concept is zo ontzettend gaaf en origineel en ook nog eens super goed uitgewerkt. Bovendien laat het meteen zien dat je als fangirl of fanboy heel goed moet uitkijken welk boek je hart steelt haha (Hunger Games fans jullie zijn de sjaak 😉 ) Ik kon dit boek echt met geen mogelijkheid aan de kant leggen (het kan zijn dat ik twee nachten iets te laat heb doorgelezen en lichtelijk zombie-achtig op het werk verscheen, maar daar hebben we het niet over). De verweving van echte en fictieve wereld is zo mooi neergezet dat je ondanks dat je weet dat Violet en haar vriendinnen en broertje vastzitten in een wereld die niet echt is toch steeds vergeet dat dit niet hun eigen realiteit is.

Hoofdpersoon Violet was ook al zo goed uitgewerkt. Aan het begin van het verhaal is ze vrij verlegen, wil ze absoluut niet in het middelpunt van de belangstelling staan en verbergt ze zich eigenlijk in de schaduw van haar beste vriendin Alice die haar absolute tegenpool is en juist houdt van aandacht en leeft op de complimenten en bewondering die ze dankzij haar uiterlijk en fanfictie-schrijfkunsten vergaart. Wanneer het groepje getransporteerd wordt naar de wereld van De Galgendans is Violet dan ook totaal onvoorbereid op de taak die haar te wachten staat als het originele verhaal dankzij hun inmenging ontspoord wordt. Maar naarmate Violet langer in de fictieve wereld is en haar eigen krachten ontdekt, maakt ze een prachtige ontwikkeling door. Langzaam maar zeker vindt ze haar moed, ontdekt ze waar ze bereid voor is te vechten en sterven en leert ze onvermoede kanten van zichzelf kennen. Maar ondanks alles blijft ze wat van haar onzekerheid en verlegenheid houden wat voor mij erg realistisch was. Ik heb echt zo ontzettend met Violet meegeleefd!

De bijpersonages worden al net zo geweldig uitgewerkt. Nate is slim, misschien zelfs wel lekker doortrapt, en onverschrokken. Alice zit mooi gecompliceerd in elkaar en lijkt vaak egoïstische en meedogenloos, maar ze heeft ook een zachtere kant. Katie stal gelijk mijn hart met haar voorliefde voor Shakespeare, haar zelfbedachte beledigingen en haar loyaliteit. Maar ook de mensen die ze in de wereld van De Galgendans ontmoeten zitten heerlijk complex en intrigerend in elkaar. Vooral Thorn hield mijn aandacht vast en maakte me nieuwsgierig naar zijn achtergrond en deed me meermaals versteld staan, zowel positief als negatief haha.

En dan de love-interests: Willow en Ash. Willow lijkt de perfecte ridder-op-het-witte-paard, de droom van iedere fangirl. Maar is hij wel zo mooi als hij lijkt? Herbergt zijn perfecte uiterlijk ook een perfect innerlijk? Of is het personage waar Violet en Alice al jaren op verliefd zijn in het echt toch anders dan hij in het boek leek? Ik vond dit personage echt heerlijk intrigerend en had vanaf het begin al bepaalde gevoelens en ideeën over hem die later bleken te kloppen. Ash daarentegen speelde in de originele Galgendans niet zo’n grote rol, maar voor Violet is hij wel heel belangrijk. Hij is lief, bezorgd, moedig en op bepaalde momenten onverschrokken. De manier waarop Violet en Ash om elkaar heen draaien en naar elkaar toe gezogen en weer weggeduwd worden, was echt heel mooi uitgewerkt en deed me helemaal meeleven.

De spanning in dit boek is net als de rest super goed uitgewerkt. In razend tempo wordt je door het verhaal geslingerd en meegezogen in alle avonturen en verschrikkingen die het groepje meemaakt. Meermaals wordt je voor een twist in het plot gezet en gaat het verhaal schijnbaar totaal de verkeerde kant op. De manier waarop het originele verhaal De Galgendans als leidraad voor de avonturen van Violet en haar vriendinnen en broertje fungeert, terwijl er toch steeds dingen gebeuren die in het originele verhaal niet gebeurden, zorgt ervoor dat je iedere keer bepaalde verwachtingen hebt die steeds op subtiele of radicale manier op losse schroeven komen te staan.

De schrijfstijl is lekker vlot en leest makkelijk weg. Hopelijk horen we nog veel meer van Anna Day want ik ben echt fan! Het einde van het boek is lekker open en heeft in ieder geval bij mij een flintertje hoop gewekt dat dit verhaal misschien nog wel een vervolg krijgt (toe! alsjeblieft! ik wil meer!!!) omdat bepaalde verhaallijnen nog verder uitgewerkt en afgesloten kunnen worden dus ik ga in een hoekje zitten duimen tot ik blauw zie 😉

Kortom dit boek is een echte mustread voor fans van dystopia, spannende verhalen, intrigerende personages en een originele insteek en plot met genoeg wendingen om je het gevoel te geven dat je in een achtbaan zit!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress