web analytics
recensies kinderboek

Denise leest: Handboek voor Superhelden deel 1 en deel 2 van Elias & Agnes Vahlund

Handboek voor Superhelden
Illustrator: Agnes Vahlund
Published: 2019
Deel 1 Lisa moet erg wennen op haar nieuwe school. Ze wordt door een aantal jongens gepest vanwege haar flaporen. Op een dag, wanneer ze weer eens door het groepje jongens wordt achternagezeten, vlucht ze de bibliotheek in. Daar wordt haar aandacht getrokken door een boek en dat blijkt het begin te zijn van Lisa's transformatie tot de superheld genaamd Het Rode Masker. Deel 2 Lisa heeft haar eerste missie als het Rode Masker vervuld,…
3.4Overall Score

Handboek voor Superhelden

Hey lieve boekenwurmen! Ongeveer twee maanden geleden vielen de eerste twee delen in de Handboek voor Superhelden serie bij mij op de mat. Ik wil uitgeverij Hoogland & Van Klaveren hartelijk ...

 • Verhaal
  3.0
 • Tekeningen
  5.0
 • Spanning
  3.0
 • Personages
  3.0
 • Vaart
  3.0

Hey lieve boekenwurmen! Ongeveer twee maanden geleden vielen de eerste twee delen in de Handboek voor Superhelden serie bij mij op de mat. Ik wil uitgeverij Hoogland & Van Klaveren hartelijk bedanken voor de recensie exemplaren. Het eerste dat me opviel was de geweldige tekenstijl van Agnes Vahlund want deze boeken zijn echt prachtig om te zien. Voor de visueel ingestelde kids zullen deze boeken dan ook zonder twijfel een dikke hit zijn. Maar alleen tekeningen zijn natuurlijk niet genoeg om een boek te maken. We willen als lezers ook wat te lezen hebben, zelfs als we het liefste een strip lezen. Dus laat ik maar beginnen met het verhaal in tekstvorm.

In Handboek voor Superhelden deel 1 Het Handboek maken we kennis met Lisa. We worden als lezer gelijk midden in het verhaal en de actie gestort want Lisa is op de vlucht voor een stel jongens die haar achterna zitten en haar uitschelden. We komen er al snel achter dat ze erg gepest wordt op school en er alles aan wil doen om maar niet meer getreiterd te worden. Maar niets helpt. Totdat ze een mysterieus boek vindt in de bieb. Een boek dat haar bijzondere krachten belooft, waarvan ze er 3 mag uitkiezen, en haar in een superheld kan veranderen. Lisa kiest zonder aarzelen haar drie krachten uit en begint te oefenen. Maar in het begin heeft ze niet zoveel succes … Totdat het haar eindelijk lukt om haar krachten te leren beheersen en ze ook nog eens een diefstal oplost.

Qua verhaal klinkt dit op zich spannend en leuk en dat is het ook wel, maar over de uitvoering ben ik wat minder enthousiast. Ik snap dat de auteur en illustratrice hebben getracht een verhaal te schrijven dat avontuurlijk en spannend is, een morele boodschap heeft en in een uitvoering die geschikt is voor beginnende of moeilijkere lezers, maar mijns inziens zijn ze te ver doorgeschoten in het kort en overzichtelijk houden van het verhaal. Doordat het namelijk zo kort is, valt de spanning weg. Lisa krijgt haar krachten bijvoorbeeld erg snel onder controle en zonder al teveel moeite. Verder vond ik het erg jammer dat je als lezer niet echt een band krijgt met de hoofdpersoon omdat het verhaal zo kort is, waardoor ik bijvoorbeeld niet zo heel veel voelde bij het feit dat Lisa gepest werd. En dat is nu juist wel de bedoeling, dat je als lezer meeleeft. Een paar extra pagina’s waarin ik Lisa’s verdriet echt had gezien en gemerkt had hoe erg ze het vond, zouden al heel erg geholpen hebben. Niet dat ik niks voelde, maar zeker niet genoeg om echt verdrietig te worden. Bovendien eindigt het boek vrij abrupt en blijft de lezer met teveel vragen achter.

Wat ik wel erg goed aan het verhaal vind, is de wisselwerking tussen tekst en beeld. De tekeningen sluiten naadloos aan op de tekst en zorgen ervoor dat kinderen meteen zien wat er precies gebeurt in het verhaal ook als ze de tekst nog niet zo goed begrijpen. Bovendien zijn de tekeningen echt prachtig om te zien. Verder vond ik het erg knap dat de auteur en illustratrice in zo’n kort verhaal toch een morele boodschap over pesten wisten te verwerken. Ook bevat het boek een nawoord waarin de twee vertellen wat je moet doen als je gepest wordt en het telefoonnummer voor de Kindertelefoon zodat kinderen die zich herkennen in Lisa’s verhaal contact met iemand op kunnen nemen.

Ik denk dat dit verhaal vooral geschikt is voor kinderen in eind groep 3 en in groep 4 die al wel redelijk kunnen lezen maar niet houden van veel tekst. De letters en zinnen zijn namelijk te klein voor echte beginnende lezers en voor moeilijkere lezers uit hogere groepen daagt het verhaal niet genoeg uit qua spanning.

In Handboek voor Superhelden deel 2 Het Rode Masker zien we wat er verder met Lisa gebeurt nu ze een echte superheld is. Ze heeft nog steeds moeite met het onder controle krijgen van haar laatste kracht en het pesten op school gaat ook nog steeds door. En nu moet ze ook nog eens proberen om haar identiteit als superheld geheim te houden terwijl ze tot de redding moet komen tijdens een schooluitje! Langzaam maar zeker begint ze echter wel voor zichzelf op te komen en uiteindelijk gaat ze de confrontatie met haar pestkoppen aan …

In dit tweede deel leren we Lisa wat beter kennen en krijg je als lezer iets meer gevoel bij haar. Het verhaal wordt nog steeds in sneltreinvaart verteld en er is nog steeds weinig aandacht voor emotie en ontwikkeling van personages, maar omdat je Lisa toch al een beetje kent uit deel 1 stoort het hier minder. Het einde vond ik bij dit deel bovendien erg mooi qua tekst omdat Lisa zichzelf leert accepteren en die boodschap is echt heel belangrijk.

Net als in deel 1 zijn de tekeningen weer prachtig en een naadloze aanvulling op het verhaal. Ook in dit deel hebben we weer een morele boodschap die wat mij betreft deze keer beter uit de verf kwam door het einde. Het nawoord is hetzelfde als in het eerste deel wat wat mij betreft een beetje overbodig is aangezien je doorgaans geen tweede deel in een serie koopt als je het eerste niet bezit dus de informatie over de Kindertelefoon en pesten is dan al bekend bij de lezers. Deel 2 is wat mij betreft wat sterker en beter qua verhaal dan het eerste deel en een mooie opvolger in de serie die je nieuwsgierig maakt naar het derde deel.

Ook dit deel is weer het meest geschikt voor kinderen in eind groep 3 en in groep 4.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress