web analytics
recensie YA

Denise leest: Heks & Jager van Shelby Mahurin

Heks & Jager
Categorie:
Series:
Publisher:
Published: januari 2020
Er is een lot dat erger is dan de brandstapel Twee jaar geleden ontvluchtte Louise le Blanc haar heksenkring en vestigde zich in de stad Cesarine. Omdat niemand mag weten wie ze is, laat ze sindsdien alle magie achterwege en leeft ze van wat ze kan stelen. Want in Cesarine worden heksen als Lou opgejaagd. Ze worden gevreesd. En verbrand… Reid Diggory, een beëdigd heksenjager van de kerk, heeft altijd maar één principe gehad: gij…
5.0Overall Score

Heks & Jager

Hey lieve boekenwurmen! Hopelijk zitten jullie allemaal veilig en gezond thuis in deze vreemde tijd. Ondanks alle maatregelen en de onzekerheid hebben wij boekenliefhebbers gelukkig een groot ...

 • Plot
  5.0
 • Personages
  5.0
 • Vaart
  5.0
 • Worldbuilding
  5.0
 • Actie
  5.0
 • Schrijfstijl
  5.0

Hey lieve boekenwurmen! Hopelijk zitten jullie allemaal veilig en gezond thuis in deze vreemde tijd. Ondanks alle maatregelen en de onzekerheid hebben wij boekenliefhebbers gelukkig een groot lichtpunt: boeken en lezen! Het heeft even geduurd voordat ik deze recensie kon schrijven want het was de afgelopen tijd erg druk op stage (en nu ineens niet meer, zo raar) en ik moet nog steeds gewoon werken dus ik heb geen last van het opgesloten voelen. Maar ik weet dat velen dat wel hebben. Misschien helpt een recensie een beetje om even te vergeten dat je nauwelijks je huis uit kunt <3 Voor Harper Collins mocht ik namelijk Heks & Jager van Shelby Mahurin lezen en laat me je vertellen dit boek is echt GEWELDIG!!! Vooraf wel een waarschuwing dit is echt een YA en absoluut geen kinder- of jeugdboek. Er komt geweld in voor, heksenverbrandingen en ook een beetje seks dus dit is echt geen boek voor jongere kinderen! Voor de Young Adults en volwassenen onder ons is dit echter een boek om van te smullen. Laat me je overtuigen waarom ook jij dit boek zou moeten lezen 😉

In Heks & Jager maken we kennis met de stad Cesarine waar heksen genadeloos opgejaagd en vervolgd worden. De kerk heeft een speciale orde van heksenjagers die grotendeels bestaat uit weesjongens en arme jongens die aan de kerk zijn gegeven om opgeleid te worden tot genadeloze moordenaars. De heksen daarentegen zijn allemaal vrouwen en onderverdeeld in covens die een bepaalde soort magie bezitten, bijvoorbeeld door middel van woorden of het gebruik van bloed. Ik wil hier niet teveel over verklappen omdat ik dan spoilers moet geven, maar het magiesysteem zit erg goed in elkaar en het gebruik van magie is nooit kosteloos. De heks moet altijd een betaling doen voor het gebruik van haar magie, en dan hebben we het niet over een betaling in geld. Nee, deze betaling bestaat bijvoorbeeld uit het breken van je vinger, of het opgeven van een dierbare herinnering. Hoe krachtiger de magie, hoe hoger de kosten. De wereld waarin we terechtkomen in Heks & Jager is er niet een voor mensen die een zwak gestel hebben. De magie is lelijk en bruut, de mensen en heksen zijn beiden meedogenloos en velen vinden op een gruwelijke en wrede manier de dood. Als je niet tegen geweld kunt dan is dit zeker geen boek voor jou. Zelf hou ik wel van een wereld die grimmig en donker is en waar personages een twijfelachtige moraal hebben en zowel goed als slecht zijn.

En zo kom ik bij de twee hoofdpersonages in dit boek. Aan de ene kant hebben we Louise le Blanc, een heks die haar krachten verborgen probeert te houden en overleeft door te stelen en te bedriegen en niet bang is om zich met wapen, hand en tand te verdedigen als het moet. Louise is een heerlijk personage om te volgen. Ze is vaak egoïstisch, brutaal, neemt geen blad voor de mond, is sarcastisch en bezit een lekker droog en donker gevoel voor humor. Haar achtergrondverhaal is echt fantastisch en ze bleef me verbazen en intrigeren van begin tot einde. Aan de andere kant hebben we Reid Diggory, een heksenjager die de wereld in zwart-wit ziet en nooit heeft getwijfeld aan zijn lotsbestemming: het doden van zoveel mogelijk heksen. Reid is ook al zo’n heerlijk personage. Hij is standvastig, extreem loyaal, moedig en heeft het hart van een leeuw. Als hij eenmaal besloten heeft dat je tot zijn mensen behoort, zal hij je tot de dood verdedigen. Bovendien was hij heerlijk onschuldig en was het fantastisch om te lezen hoe Louise onder zijn huid kroop en vaak het bloed onder zijn nagels vandaan haalde.

De romance tussen de twee personages was echt super goed neergezet. Louise en Reid ontmoeten elkaar bij toeval, waarbij Louise weet dat hij een jager is, maar Reid niet weet dat Louise een heks is. Normaal gesproken geven heksen namelijk een bepaalde geur af als ze magie hebben gebruikt die jagers overal herkennen. Omdat Louise echter al lange tijd geen magie meer heeft gebruikt, ruikt ze er nauwelijks naar. Reid weet alleen dat Louise niet helemaal zuiver op de graat is en dat ze tot de criminele wereld behoort. Vanaf het moment dat de twee elkaar ontmoeten, hebben ze een hekel aan elkaar, maar toch broeit er ook iets onder de oppervlakte. Bij hun tweede ontmoeting gaat het helemaal mis en worden de twee gedwongen te trouwen om hun beider reputaties te beschermen. Voor Louise betekent dit dat ze nog voorzichtiger zal moeten zijn want ze moet noodgedwongen in het hoofdkwartier van de heksenjagers gaan wonen! Voor Reid betekent dit dat hij ineens na jaren van celibaat en focus op zijn heilige taken opgescheept zit met een vrouw. Bovendien is zijn vrouw ook nog eens wild, ongetemd en maakt ze de ene ongepaste grap en opmerking na de andere. Om nog maar te zwijgen over de liedjes die ze zingt om hem te etteren. Van een gelukkige verbintenis is allerminst sprake. En toch … beginnen er langzaam gevoelens tussen de twee te ontstaan. Louise en Reid beginnen langzaam een beetje begrip en respect voor elkaar te krijgen. En die gevoelens veranderen langzaam weer in iets veel sterkers: verliefdheid. Maar kan de ontluikende liefde stand houden tegen de geheimen van Louise en het verborgen verleden van zowel Reid en Louise als de aartsbisschop, de leider van de orde van de heksenjagers?

De bijpersonages in dit boek zijn ook echt super goed neergezet en de belangrijkste van hen hebben allemaal een intrigerend achtergrondverhaal dat je zeker weten nieuwsgierig maakt naar het verleden en naar hoe het verder zal gaan. Wat ik ook echt top vond was dat een aantal van de achtergrondverhalen van de bijpersonages super goed verweven waren met die van de hoofdpersonages en voor een aantal verrassende onthullingen zorgden.

Iets anders wat ik echt tof vond aan deze wereld en dit boek was dat het geïnspireerd is op het Frankrijk van de Late Middeleeuwen/ Vroegmoderne tijd (denk 16de a 17de eeuw). Voor mij kwam deze tijd in het boek echt weergaloos tot leven en de vele Franse woorden en termen droegen hier nog eens extra aan bij. Ik vind het altijd heerlijk als ik een fantasyverhaal lees waarin ik stukjes geschiedenis uit onze eigen wereld terug kan vinden en herken. Mocht je geen Frans kunnen of niet zoveel met geschiedenis hebben dan is dit boek ook zonder moeite te volgen en te lezen hoor.

Als je op zoek bent naar een boek vol plottwists, verrassende wendingen en onthullingen en weergaloze spanning dan moet je dit boek zeker weten lezen. Vanaf de eerste tot de laatste pagina weet de schrijfster de spanning erin te houden. Ik kon toen ik eenmaal begonnen was met lezen echt onmogelijk stoppen. En sommige van de wendingen in het verhaal had ik echt niet aan zien komen!

Kortom als je houdt van een goed fantasyverhaal waarin heksen voorkomen, dat vol zit met spanning en avontuur, een lieve en langzaam opgebouwde romance heeft, en waar de wereld lekker donker en wreed is dan is dit zeker weten een boek voor jou! Ik kan niet wachten tot het vervolg uitkomt en ik verder kan lezen!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress