web analytics
recensies jeugdboek

Denise leest: Nevermoor 1 – Morrigan Crow en het Wondergenootschap van Jessica Townsend

Nevermoor: Morrigan Crow en het Wondergenootschap
Genre:
Series:
Published: maart 2018
  Morrigan Crow is vervloekt. Ze is geboren op Avondstond, de onfortuinlijkste dag om geboren te worden. Niet alleen wordt ze beschuldigd van allerlei rampen, ze is ook gedoemd om te sterven in de nacht van haar elfde verjaardag. Maar het loopt allemaal anders…  Vlak voor haar elfde verjaardag wordt ze ontvoerd door Jupiter North, die haar meeneemt naar de magische stad Nevermoor. Daar moet Morrigan strijden voor een plek in het Wondergenootschap. Haar concurrenten…
5.0Overall Score

Nevermoor: Morrigan Crow en het Wondergenootschap

Hey boekenwurmen! Hier ben ik weer met een nieuwe recensie! Toen ik Nevermoor binnenkreeg. wilde ik eigenlijk meteen beginnen met lezen, maar er lagen eerst een aantal andere pareltjes op mijn ...

 • Plot
  5.0
 • Personages
  5.0
 • Vaart
  5.0
 • Worldbuilding
  5.0
 • Schrijfstijl
  5.0

Hey boekenwurmen! Hier ben ik weer met een nieuwe recensie! Toen ik Nevermoor binnenkreeg. wilde ik eigenlijk meteen beginnen met lezen, maar er lagen eerst een aantal andere pareltjes op mijn recenseer stapel die echt eerst gelezen moesten (of mochten want boeken lezen voelt nooit als iets dat moet 🙂 ) worden. Eergisteren kon ik dan toch beginnen in dit boek en ik heb het in anderhalve dag uitgelezen!!! Dit boek vormde mijn Bevrijdingsdag feestje en het is echt zo ontzettend leuk <3 Het is officieel een jeugdboek en geen YA, maar ik denk dat iedereen tussen de 9 en 109 hiervan gaat genieten!

Wat is er zo leuk aan dit boek?

Laat ik beginnen met hoofdpersoon Morrigan. Morrigan is net elf geworden en weet al haar hele leven dat ze dankzij de vloek die op haar rust waarschijnlijk niet ouder dan twaalf zal worden. Iedereen om haar heen behandelt haar of als lucht of als de aanstichtster en oorzaak van alle problemen in haar woonplaats. Slecht weer? Mislukte oogst? Een slechte val? Dat moet wel die vervloekte Morrigan Crow zijn. Vanaf pagina 1 leef je ontzettend met haar mee en hoop je dat haar leven beter zal worden. Dit boek wordt aangeprezen voor de fans van Harry Potter en ik moet zeggen dat ik deze ene keer de vergelijking met Harry Potter ook daadwerkelijk zie omdat Morrigan net als Harry een eenzaam kind is met een magische, speciale gave. De leeftijden van de beide personages zijn ook hetzelfde en beiden leven in een wereld die uit zoveel meer bestaat dan je in eerste instantie zou denken. Als Morrigan door Jupiter Noord wordt gered en naar Nevermoor wordt gebracht begint een weergaloos avontuur en wordt je als lezer zonder moeite meegezogen in de bizarre gebeurtenissen en spannende proeven die Morrigan meemaakt en moet ondergaan. Haar ietwat neerslachtige karakter in combinatie met haar zucht naar avontuur en kattenkwaad en haar ondeugende en soms heerlijk sarcastische trekjes maken Morrigan tot een hoofdpersonage dat genadeloos onder je huid kruipt. Bovendien vond ik de manier waarop ze vriendschap, liefde, moed en eigenwaarde ontdekte zeer mooi verwerkt in het verhaal. En die plottwist op het einde waarbij Jupiter onthult wat haar zo bijzonder maakt, was zo gaaf en triest tegelijk!

Behalve een prachtig hoofdpersonage is dit boek ook nog eens gevuld met een leuke en bizarre cast van bijpersonages. Zo heb je Morrigans mentor Jupiter Noord die een grappige combinatie van Hagrid en Perkamentus lijkt te zijn en meermaals zulke vage boodschappen doorgeeft dat je samen met Morrigan mee wilt puzzelen om uit te vinden waar hij het in hemelsnaam over heeft, hoofd huishoudelijke dienst Fenestra die een enorme kat is en heerlijk gemeen en gewelddadig uit de hoek kan komen, vampierdwerg Frank, operazangeres Dame Chanda en conciërge Kedgeree. Allemaal maken ze deel uit van het personeel van het fantastische hotel Decaleon, de plek waar Morrigan komt te wonen. Naast deze personages heb je ook nog Haldorn, een drakenrijder die net als Morrigan meedoet aan de proeven en Jupiters neefje Jack dat voor een heleboel grappige en scherpe dialogen zorgt. Ook zijn er een aantal gemene personages die het verhaal nog verder kruiden. Zo heb je de arrogante en onuitstaanbare Noelle, de achterbakse Carlijn en de illustere Wondersmid waar iedereen bang voor schijnt te zijn. Kortom een bont gezelschap van interessante en prachtige bijpersonages die je geen moment zullen vervelen. 

De worldbuilding in dit verhaal is zowel goed neergezet als fantasierijk. Het verhaal speelt zich af in een fantasy wereld die onderverdeeld is in meerdere sectoren die verenigd zijn onder heerschappij van de Republiek. Wat de mensen echter niet weten, is dat er ook nog een Vrije Sector is waar Nevermoor de hoofdstad van is. In de Republiek wordt alles netjes onder controle gehouden en hoewel er wel magische dieren voorkomen, worden deze strikt gereguleerd. In de Vrije Sector is dit heel anders en rijden mensen op draken, lopen er allerlei magische beesten los rond en hebben veel mensen een speciale gave (ook wel kneepje genoemd). Behalve magische beesten komen er ook nog heksen, vampiers, zombies, en noem het allemaal maar op, voor in de Vrije Sector. De beschrijvingen van alle plaatsen en hotel Decaleon zijn mooi gedetailleerd waardoor je alles moeiteloos voor je ziet en je gelijk op die plek waant. Doordat de spanning ook goed in het verhaal zit, blijf je ongemerkt pagina’s omslaan omdat je het boek simpelweg niet weg kunt leggen. Op geen enkel moment werd ik uit het verhaal gehaald en er waren totaal geen delen van het verhaal die me minder boeiden. Dit komt denk ik ook grotendeels omdat de vaart goed gedoseerd en lekker vlot is.

De schrijfstijl van Jessica Townsend is ook vlot, fantasierijk en goed gebalanceerd waardoor beschrijvingen niet droog overkomen en alle scènes feilloos tot leven komen. Bovendien zijn haar zinnen mooi vormgegeven en ben ik nergens een kromme zin tegengekomen. Ik ga Townsend’s naam alvast op mijn lijstje zetten met auteurs om in de gaten te houden want ik ben echt verliefd geworden op dit verhaal. Hopelijk hoeven we niet al te lang te wachten tot deel 2 uitkomt want ik wil verder lezen haha.

Kortom als je houdt van een fantasievol jeugdverhaal met een goed uitgewerkt hoofdpersonage, een cast van bizarre bijpersonages dat bovendien vlot geschreven is en waar de fantasie en het avontuur van de bladzijden spat dan moet je deze zeker weten op je lijstje zetten en gaan lezen! En als je net als ik een grote Harry Potter fan bent en twijfelt omdat er wordt gezegd dat dit boek op Harry Potter lijkt, twijfel dan niet langer want dit boek is zeker geen slechte kopie van Harry Potter maar juist een verhaal dat alle mooie eigenschappen van het eerste Harry Potter boek ook bezit, maar dan wel op een geheel eigen wijze die niet gekopieerd aanvoelt 🙂

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress