web analytics
recensies jeugdboek

Denise leest: Ottilie en de drochtenjagers van Rhiannon Williams

Ottilie en de drochtenjagers
Genre:
Publisher:
Published: 2019
Als Ottilie ontdekt dat haar broertje Waldemar is meegenomen door de drochtenjagers, een geheime organisatie die jaagt op wilde monsters, is ze vastbesloten hem te vinden. Omdat meisjes bij de jacht niet welkom zijn, verkleedt ze zich als jongen en infiltreert ze in de groep. Ottilie traint mee met de andere jongens, die niet doorhebben wie ze eigenlijk is. Ottilie blijkt een van de meest getalenteerde jonge jagers van de groep…
5.0Overall Score

Ottilie en de drochtenjagers

Hey lieve boekenwurmen! Ongeveer een week geleden was het bij mij thuis een groot feest want er ploften allemaal recensieboeken op de mat. Natuurlijk volgde daarna een lekker luxeprobleem want ...

 • Plot
  5.0
 • Personages
  5.0
 • Vaart en spanning
  5.0
 • Schrijfstijl
  5.0
 • Worldbuilding
  5.0

Hey lieve boekenwurmen! Ongeveer een week geleden was het bij mij thuis een groot feest want er ploften allemaal recensieboeken op de mat. Natuurlijk volgde daarna een lekker luxeprobleem want met welk boek begin je als je ineens zo’n zes nieuwe boeken krijgt … Tja, ik besloot gewoon te beginnen met het boek dat als eerste door de brievenbus kwam en dat was Ottilie en de drochtenjagers van Rhiannon Williams vertaald en uitgegeven door Gottmer. En man, wat een FANTASTISCH boek is dit!!! Ik vergelijk boeken niet vaak met elkaar maar dit verhaal heeft alles wat ik ook geweldig vond aan de Drägan Duma serie van Patty van Delft: geweldige worldbuilding, toffe personages en een overvloed aan avontuur.

In dit verhaal maken we kennis met de twaalfjarige Ottilie. Een meisje dat is opgegroeid in de moerasholen, een armoedige plaats waar de mensen in grottenstelsels in het moerasgebied wonen. Haar moeder is alcoholiste en zorgt al jaren niet meer echt voor Ottilie en haar broertje Waldemar. Nee, in plaats daarvan is Ottilie eerder de moeder van Wallie. Geen gemakkelijke opgave aangezien Wallie nergens bang voor lijkt te zijn en heerlijk roekeloos is. Ottilie daarentegen is veel voorzichtiger en houdt helemaal niet zo van avontuur en het Langhoutwoud waar Wallie graag speelt. Maar voor haar broertje heeft ze alles over dus gaat ze ondanks haar angst toch vaak met hem mee. Als Wallie op een dag spoorloos verdwijnt, weet Ottilie één ding zeker: zij zal haar broertje vinden en terugbrengen. En dat is waar het avontuur van broer en zus eigenlijk echt begint want Wallie is meegenomen door een stel mannen dat al jaren jongens vanuit het hele land ontvoert. Een ontmoeting met een vreemd figuur zet Ottilie op het spoor van de ontvoerders. Ze achtervolgt hen en weet zich stiekem tussen hun gevangen te mengen om haar broertje terug te vinden. Ze had er alleen niet op gerekend dat Wallie naar een zwaar beveiligd fort gebracht zou worden waar een geheim genootschap jongens traint om te jagen op en vechten tegen allerlei vreemde wezens die zij drochten noemen. Om alles nog moeilijker te maken, zijn meisjes absoluut niet welkom bij de jager training. Er zit niets anders op voor Ottilie dan zich te vermommen als jongen en haar broertje te bevrijden en uit het fort te smokkelen … Of zal ze gaandeweg ontdekken dat ontsnappen niet de enige mogelijkheid meer is?

Ottilie was zo’n fantastisch realistisch personage dat ik geen enkele moeite had om me in haar in te leven. Vanaf de allereerste pagina voel je haar liefde voor haar broertje en de grote verantwoordelijkheden die op haar magere schouders zijn gelegd. Ondanks dat ze zichzelf allesbehalve dapper of avontuurlijk vindt, weet ze haar angsten toch te overwinnen voor de mensen waar ze om geeft. Ze is vriendelijk, lief en trouw maar laat absoluut niet over zich heen lopen. Ik vond het ook heerlijk dat ze overal haar vraagtekens bijzette en niets voor zoete koek slikte zelfs als dat gevaar voor haar opleverde. Haar moed en veerkrachtigheid spatten van de pagina’s.

Ook Wallie was een ontzettend leuk personage. Hij lijkt het tegenovergestelde van Ottilie te zijn en is schijnbaar nooit ergens bang voor. Hij houdt net zoveel van zijn zus als zij van hem en neemt haar net zo goed in bescherming. Ik vond zijn roekeloosheid en bravoure fantastisch haha.

De bijpersonages zijn minstens zo goed neergezet als de hoofdpersonages en sommigen zullen je hart stelen terwijl je anderen het liefst uit het verhaal zou willen trekken om ze een goede optater te geven 😉 Alba, Skip en Maestro waren mijn persoonlijke favorieten, maar de rest van de personages die dit verhaal bevolken zijn minstens zo interessant en levendig. Alle wezens die dit verhaal vullen zijn ook echt heel goed beschreven. Ik kon al die enge drochten echt moeiteloos voor me zien, net als de goede fantasiedieren. De slechterik in dit verhaal blijft tot het eind een mysterie maar desondanks voel je de dreiging die van hem of haar uitgaat echt heel goed aan en laat het einde je reikhalzend uitzien naar hoe dit avontuur verder zal gaan.

De spanning in dit boek blijft het gehele verhaal hoog. Het avontuur begint met de ontvoering en van daaruit word je in de ene na de andere spannende gebeurtenis gestort. Je volgt Ottilie op haar zoektocht naar haar broer, haar eerste dagen op Fort Fiori en vervolgens in haar training tot jager en alle gevaren en strubbelingen die daar bij horen. Het gevaar waarin ze constant verkeert, niet alleen van de drochten maar ook omdat ze moet verbergen dat ze een meisje is, voelt zo echt aan dat je het gehele verhaal op het puntje van je stoel zal zitten.

De schrijfstijl van Rhiannon Williams is heerlijk levendig. Ze weet haar fantasiewereld moeiteloos tot leven te laten komen met treffende beschrijvingen en karakterschetsen. Haar stijl is vlot en makkelijk leesbaar en zal veel kinderen en tieners (en ja, ook volwassenen) zeker aanspreken. Wat ik ook erg mooi vond was dat Williams dit verhaal vol avontuur ook moeiteloos weet om te toveren tot een boek dat meisjes en jongens laat inzien dat jongens en meisjes gelijk zijn aan elkaar zonder dat het verhaal hierdoor vertraagd of betuttelend wordt. Meisjes en jongens zijn niet tegengesteld aan of beter dan elkaar, maar gewoon gelijk en in staat tot dezelfde moedige daden en onzelfzuchtige opofferingen.

Als laatste nog een klein stukje over de worldbuilding. In mijn inleiding zei ik al dat dit boek net zo geweldig was als de Drägan Duma serie en dat heeft naast de personages en het avontuur ook zeker te maken met de worldbuilding want ook in dit boek komt een soort van school voor die gevestigd is in een fort, enge wezens die verslagen moeten worden en waarvoor de personages opgeleid en getraind moeten worden en natuurlijk goede fantasiedieren waarop gevlogen kan worden (en nee, ik verklap niet wat voor dieren dat dan zijn).

Als je houdt van verhalen vol avontuur, spanning en fantasie met een geweldige cast van personages en een sterke vrouwelijke hoofdrol die zowel meisjes als jongens zal aanspreken, is dit zeker weten het boek voor jou <3 Ik heb eigenlijk nog maar één ding te zeggen en dat is: zet dit boek gelijk op je verlanglijstje, vraag het voor je verjaardag, Sinterklaas, Kerst of bedenk een excuus waarom je het nu meteen moet hebben want dit is echt een verhaal dat je gelezen moet hebben!!!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress