web analytics
recensie YA recensiegrid

Denise leest: Quotum: Project Z van Marloes Morshuis

Quotum: Project Z
Categorieën: ,
Publisher:
Published: juli 2020
De aarde is te vol. Om oorlog te voorkomen, stelt de Wereldraad een quotum in: een maximum aantal inwoners per land. Er moeten mensen weg. Ook voor Axel en Tommy is geen plek meer. Ze zijn in de slinkstand gezet: ze kunnen niet naar school, moeten leven van een karig voedselpakket en werken in slinkerdienst. Net als miljoenen andere slinkers mogen ze zo weinig, dat ze maar voor de helft meetellen. Zo wil de Euro-Unie…

Hey lieve boekenwurmen! Ik kan bijna niet geloven dat het alweer november is. Oktober was echt een enorm drukke en hectische maand en is werkelijk waar omgevlogen. Natuurlijk heb ik in oktober wel boeken gelezen voor deze blog en onze leuke Facebookgroep. Vandaag deel ik twee boeken met jullie die ik midden en eind oktober las. Halverwege de maand had ik ontzettend veel zin om het nieuwste boek van Marloes Morshuis te lezen. Een dystopisch verhaal over een wereld die overbevolkt is en waar drastische maatregelen worden genomen om de hoeveelheid mensen terug te dringen? Dat klonk echt als een boek voor mij! Maar was dat ook zo?

Ja hoor. Dit boek van Morshuis was weer genieten! In Quotum maken we kennis met een wereld die niet zo heel erg verschilt van de onze. Sterker nog het verhaal speelt zich gewoon af op Aarde maar dan in de toekomst. En die toekomst ziet er niet rooskleurig uit. De Aarde is namelijk te vol. Om de mensheid te redden zullen er drastische maatregelen moeten worden genomen. Ieder land zal een deel van zijn bevolking op moeten offeren. De Euro-Unie wil haar bevolking echter niet zomaar uitmoorden en besluit voor een andere aanpak te kiezen. Zij besluit een deel van haar bevolking in zogenaamde Slinker steden te zetten. Deze mensen krijgen een beperkt aanbod van voedsel, mogen niet reizen, niet naar school en werken in maatschappelijke dienst door bijvoorbeeld straten schoon te houden en parken te onderhouden. Luxe bezittingen zijn verboden en ook huisdieren mogen de Slinkers niet hebben. Deze mensen leven letterlijk een half leven. Een mager leven zodat ze weinig impact hebben op het milieu, de economie etc. Maar zijn deze maatregelen genoeg? Of zijn er mensen met macht die tot alles bereid zijn om de Aarde te redden …

Morshuis weet een weergaloos spannend en bruut verhaal neer te zetten dat levensecht aanvoelt. Net als in Radovar weet ze maatschappelijke problemen uit onze eigen wereld angstaanjagend uit te vergroten en door te voeren tot een toekomstbeeld dat huiveringen over je rug zal sturen. Tijdens het lezen, vroeg ik me steeds af: zou dit echt kunnen gebeuren? Zouden machthebbers echt zo ver kunnen gaan? En dat is wat mij betreft een van de grootste krachten van Morshuis. Ze zet je aan het denken terwijl ze je tegelijkertijd meeneemt op een bloedstollend spannend avontuur.

Hoofdpersoon Axel vond ik een prachtig realistisch personage. Hij doet zich groot en stoer voor, maar vanbinnen twijfelt hij aan zichzelf en zijn keuzes. Hij worstelt met woede aanvallen en is op sommige momenten enorm roekeloos. Hij is hard tegen de mensen waar hij om geeft, maar tegelijkertijd beschermend en bereid om zichzelf op te offeren. Ik vond het heerlijk om eens een personage te volgen dat helemaal geen held wilde zijn, die niet alle antwoorden had en vaker wel dan niet geen idee had waar hij mee bezig was. Samen met Axel probeer je wijs te worden uit alle vreemde en gruwelijke dingen die er gebeuren. Bovendien weet je net als Axel niet wie je wel of niet kunt vertrouwen en heb je geen idee wie van de bijpersonages misschien wel een geheime, duistere agenda heeft.

De bijpersonages zijn minstens zo goed neergezet als hoofdpersonage Axel. Zijn broertje Tommy, hun vriendin Sunny, en vrienden Yannis en Mauricio hebben allemaal een geheel eigen persoonlijkheid en geven kleur aan het verhaal. Omdat een van de personages bovendien niet is wie hij/zij zegt te zijn en je korte stukjes vanuit dit personage leest, ben je de hele tijd aan het puzzelen wie nu de verrader is en waarom. Maar zal dit personage op het eind ook daadwerkelijk kunnen doen waarvoor hij/zij ingehuurd is?

Quotum is van begin tot eind spannend en de ene gruwelijke gebeurtenis wordt in sneltreinvaart opgevolgd door de andere hartverscheurende gebeurtenis. Mensen worden gevangen genomen, verdwijnen uit het leven van de beide broers of blijken niet te zijn wie ze dachten dat ze waren. De schrijfstijl is heerlijk vlot en zorgt ervoor dat de spanningsboog nergens inzakt. Als je eenmaal begonnen bent met lezen, zul je niet meer willen stoppen.

Het einde van het boek smaakt naar meer en veel vragen zijn nog niet beantwoord waardoor ik hoop dat Morshuis met een vervolg komt want dit smaakt naar meer! Kortom ben je op zoek naar een spannend boek met een wreed maar realistisch toekomstbeeld, een hoofdpersonage dat levensecht is en verre van perfect en een verhaal dat ontzettend goed in elkaar zit dan is Quotum: Project Z van Marloes Morshuis zeker weten iets voor jou!

5.0Overall Score

Quotum: Project Z

Hey lieve boekenwurmen! Ik kan bijna niet geloven dat het alweer november is. Oktober was echt een enorm drukke en hectische maand en is werkelijk waar omgevlogen. Natuurlijk heb ik in oktober ...

 • Plot
  5.0
 • Personages
  5.0
 • Vaart
  5.0
 • Worldbuilding
  5.0
 • Schrijfstijl
  5.0
 • Spanning
  5.0

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress