web analytics
recensiegrid

Ingrid-KinderBoekenRecensie 5***** voor Dans van Mireille Geus

Als een voormalig Gouden Penseel winnaar een nieuw boek uitbrengt wekt dat natuurlijk verwachtingen en nieuwsgierigheid. Big van Mireille Geus is een van de klassiekers van de Nederlandse Kinderliteratuur. Kan Geus dit succes evenaren? Recensente Ingrid ’t Hart las Dans! en vond het een parel. Nb ’t Hart las het samen met haar tienjarige dochter. Samen schreven ze de recensie.

Maxime danst al haar hele leven, niet zo verwonderlijk met een vader die topdanser is en de gehele wereld over reist met zijn dansgezelschap. Ze geniet van het dansen, en deelt deze passie met haar beste vriend en danspartner Lev. Samen werken ze toe naar een toekomst op een DANS ! Een opleiding die haar kan brengen naar een mooie toekomst in de danswereld.
Wanneer ze onverwacht een jaar eerder dan gepland auditie mogen doen, neemt de spanning toe.
Er wordt besloten de vader van Maxime nog niets te vertellen, een geheim wat erg lastig is voor Maxime om voor zicht te houden. De twijfel slaat toe, is ze wel echt goed genoeg? Is dit wel echt haar passie of doet ze dit voor haar vader? Is ze in staat het geheim te bewaren? Zal ze slagen of haar vader juist teleurstellen?

De schrijfster neemt ons mee in een verhaal van emoties, dansen, het volgen van je passie, en het herkennen van je talent. En bovenal het vertrouwen in jezelf vinden met steun van de mensen om je heen. De emoties zijn herkenbaar voor elke lezer. De passie voor het dansen zijn voor ieder dansmeisje of iedere dansjongen herkenbaar. Hierdoor is Dans! een boek waarin je meeleeft, met een verhaallijn die blijft boeien tot het laatste moment.

“Het boek neemt je mee, je stelt je voor hoe ze dansen, hoe ze alles laten om te kunnen dansen. Je voelt de onrust van het geheim moeten bewaren, ikzelf kan dat echt niet, dus snap hoe moeilijk ze dat vindt. Je voelt de spanning, en leeft mee als het even niet zo goed gaat.. Ik herken mezelf wel een beetje in de hoofdpersoon, maar ze neemt me ook mee naar een danswereld waar ik graag in zou zijn, maar laat zien dat dat nog niet zo makkelijk is. Met de kracht van de mensen om je heen kan je veel bereiken. En uiteindelijk is het de liefde van de familie die haar sterker maakt.” Aldus mijn dochter van 10 jaar.

 

Een boek in de leeftijdscategorie van 10-12 jaar maar door gebruik van soepel taalgebruik ook geschikt voor de minder sterke lezer die wel van een goed verhaal houdt.

Als moeder van een dochter die haar emoties het liefst uit in dansen is Dans! een pareltje om te lezen: samen met mijn dochter maar zeker ook voor mij alleen.

Wie is Mireille Geus?
Mireille Geus is een Nederlandse schrijfster, die schrijft voor verschillende uitgeverijen. Naast haar boeken heeft ze ook geschreven voor het jeugdtheater en is ze een schrijfcoach. In 2002 schreef ze haar eerste kinderboek. En heeft ondertussen heel wat kinderboeken op haar naam staan.

Uitgeverij Lemniscaat bracht eerder ook Virenzo en ik, Big, Naar Wolf, De ogen van Sitting Bull en Joe en ik uit van Mireille Geus.

 

Gegevens DANS !
Titel: DANS!
Auteur: Mireille Geus
Omslag en Illustraties: Marc Suvaal
Genre: jeugdboek (midden/bovenbouw basisschool)
Uitgave: hardcover, 166 pagina’s
Uitgever: Lemniscaat Rotterdam 2018
ISBN: 978 90 477 1044 8

Recensent Ingrid ’t Hart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress