web analytics
non fictie recensiegrid recensies jeugdboek

Ingrid-KinderBoekenRecensie 5***** voor Programmeren voor Kinderen Python door Carol Vordermam

Programmeren voor kinderen. Python is een boek dat we bij de Facebookgroep Kinderboeken simpelweg moesten lezen. We zijn steeds op zoek naar boeken die laagdrempelig zijn en/of andersoortig. We zoeken boeken voor kinderen die misschien niet eens zo heel erg van lezen houden maar wel geïnteresseerd zijn in weetjes en wijsheden. Een boek over programmeren leek ons uitermate geschikt en volgens recensent Ingrid ’t Hart is Programmeren voor kinderen. Python een schot in de roos.

Programmeren is de toekomst. Computers, games en andere technische snufjes zijn niet meer uit onze leefwereld weg te denken. Kinderen groeien op met alle mogelijkheden die de hedendaagse technologie ze biedt. Leren hiermee om te gaan is net zo noodzakelijk als leren schrijven. Wanneer je de technologie en schrijven combineert, kom je op programmeren uit. Het is dus een enorme pre als een kind weet wat programmeren is, snapt hoe het in zijn werk gaat en hier een beetje mee kan experimenteren.

We zijn, ook als volwassenen, veel met computers bezig en onze telefoon lijkt soms aan onze hand te zijn vastgelijmd. Maar eerlijk is eerlijk: de gemiddelde ouder gebruikt die computerprogramma’s zonder zich af te vragen hoe die handige app op hun telefoon is gemaakt. Hoe leuk zou het zijn om dit samen met je kind te ontdekken. Maar hoe pak je dat aan?

De meeste ouders weten niet hoe het allemaal werkt dus bij ons hoeft een kind niet aan te kloppen met vragen over hoe je moet programmeren. Meestal als je als kind iets niet weet klop je aan bij je ouders of op school. Maar hoeveel meesters en juffen weten hoe je moet programmeren? Niet al te veel, ben ik bang.

Kortom: Een boek over programmeren is een uitkomst.

Programmeren voor kinderen, Python is een boek dat je samen met je kind kunt ontdekken. Ik heb, net als de meesten van u, in een ver verleden wel eens een cursus programmeren gevolgd. Dat met Python geen slang wordt bedoeld maar een programmeer programma wordt bedoeld, begrijp ik nog net, maar veel verder reikt mijn kennis niet. En dat is precies voldoende om de inhoud van dit boek te volgen. Samen met mijn zoon heb ik dit boek doorgenomen.

Hij ging enthousiast aan de slag om een robot te programmeren. Het lukte niet meteen, maar we hebben doorgezet. En dan is het resultaat toch wel erg gaaf. Je kunt ineens programmeren. Hoe leuk is dat?

Het boek is laagdrempelig omdat de uitleg erg duidelijk is. De vele illustraties afgebeeld in pixels, maken het een vrolijk geheel.

Dit boek is een naslagwerk. De eerste keer is het een ontdekkingstocht en later kun je het gebruiken om nog even op te zoeken hoe dat ook al weer zat. Ook in een klassikale setting zal dit boek menig kind weten te motiveren om het programmeren op te pakken. En als ouders willen weten hoe het nu precies werkt: s’avonds als je kind op bed ligt kunnen ook de digibeet-ouders leren programmeren. Zo heb ik het gedaan om er zeker van te zijn dat ik mijn zoon kon helpen en dat de opdrachten behapbaar waren als hij ze alleen wilde maken. Dit boek geeft de jonge en volwassen lezer keer op keer een succeservaring.

Naast dit boek, zijn er nog 3 boeken in dezelfde programmeren voor kinderen serie, die je nog meer leuke dingen kunnen leren. De Python versie is gericht op het Python programma. Verder heb je nog een algemeen boek; een games versie en een project versie. Mijn zoon was in ieder geval nieuwsgierig naar de overige boeken in de serie en is nu verder aan het experimenteren met de kennis die hij uit het boek heeft gehaald.

Dit is een boek voor doeners. Het is zeer zeker geschikt voor kinderen die liever achter een pc zitten dan met hun neus in een boek. En in de huidige tijd misschien wel een boek die niet in de boekenkast mag ontbreken.

 

Carol Vordermam is in ons land wellicht bij het grote publiek niet erg bekend. In Engeland daarentegen is ze al jaren een ware beroemdheid. Ze is een succesvolle presentatrice en wiskundige. Zo legt ze wiskundige problemen op een heldere manier uit aan kinderen en volwassenen. Het is daarom niet vreemd dat ze veel succesvolle boeken voor zowel kinderen als volwassenen op haar naam heeft staan. Veel van haar boeken zijn ook in het Nederlands uitgegeven.

Met haar stijl van schrijven brengt Carol Vordermam wiskunde en wetenschap op een spannende en een begrijpelijke manier tot leven.

De uitgeverij Lannoo Groep, heeft een wijd spectrum aan boeken die zij uitgeven. Met de boekenreeks programmeren voor kinderen, slaan zij zeker een innovatieve en creatieve kant in.

 

Gegevens Programmeren voor kinderen Python.

Titel: Programmeren voor kinderen Python

Oorspronkelijke titel: Computer coding, python projects voor kids

Auteur: Carol Vordermam

Nederlandse vertaling: Ronald Schrijber

Genre: informatief

Uitgave: Hardcover, 224 pagina’s

Uitgeverij Lannoo

Oorspronkelijk uitgeverij : Dorling Kindersley limited, London

ISBN: 9789701455058

NUR 211/241

Ingrid ’t Hart is recensent Kinderboeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress