web analytics
Niet gecategoriseerd

Majonne-KinderBoekenRecensie: 3,5*** voor Team Leonardo. De museumroof door Erwin Claes

no title has been provided for this book

Onlangs plaatste ik in de Facebookgroep Kinderboeken en YA een oproep: wie wil er mooie boeken voor ons lezen en bespreken? De respons was enorm en ongelooflijk enthousiast. De gastrecensenten lezen spiksplinternieuwe boeken en populaire series die altijd in de belangstelling staan in onze groep. Hier volgt een gastrecensie van een van onze nieuwe gastrecensenten: Majonne Twigt. Zij las voor ons deel 1 van de populaire serie Team Leonardo. De museumroof. Een spannende serie van Uitgeverij Clavis voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar.

Majonne:

Aangezien de serie Team Leonardo zo populair is en altijd lijkt te zijn uitgeleend via de Nederlandse bibliotheken, was ik heel blij deze serie te mogen lezen als gastrecensent. De museumroof is het eerste deel van de spannende trilogie Team Leonardo.

Geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar.

 

Erwin Claes had als kind al een rijke fantasie, in de klas droomde hij regelmatig weg, behalve als het over geschiedenis ging. Toen hij archeologie ging studeren, bleek dit saaier dan hij voor zich had gezien. Wat nu te doen? Hij besloot de spannende verhalen, die hij zich voorstelde bij zijn studie, dan maar zelf op te schrijven. Al zijn boeken hebben een vleugje geschiedenis of archeologie en bevatten spanning en avontuur. Volgens Erwin Claes is dit de beste combinatie.

En ook volgens illustrator Michaël Olbrechts, die zowel een studie geschiedenis als beeldverhaal volgde.  

 

We maken kennis met Emil die net naar een nieuw dorp is verhuisd. Hij vindt een oude foto van zijn overleden opa. Team Leonardo staat erop geschreven. Wie zijn dat? Wie was toch zijn opa? Samen met zijn nieuwe vrienden gaat hij op onderzoek uit. Dat brengt hen naar het plaatselijk museum, waar ineens een zeldzaam beeldje wordt gestolen. Nog een mysterie om op te lossen. Maar dan blijken de diefstal en Team Leonardo misschien wel iets met elkaar te maken te hebben.

Kunnen Emil en zijn vrienden de mysteries oplossen of volgen er meer…

 

Direct in het eerste hoofdstuk wordt het al grimmig, de toon is gezet al voordat we de hoofdpersoon ontmoeten. Daarna leren we Emil kennen en zijn vrienden. Er zitten mooie thema’s in over familie en vriendschap, die op de achtergrond spelen. Na de rustige kennismaking gebeurt er ineens heel veel, spannende stukjes worden afgewisseld met minder spannende stukjes. Langzaam wordt het steeds spannender tot de ontknoping. Dit verhaal rondt mooi af, maar eindigt vervolgens met een teaser voor deel 2.

 

Dit boek is geschreven voor de bovenbouw van de basisschool. Het duurde echter even voor ik dat gevoel had. 

Het taalgebruik vond ik niet echt passen bij kinderen van die leeftijd. De meeste kinderen die ik ken, praten niet zo met elkaar. Het voelde te volwassen en te veel als schrijftaal.

Ook is het boek erg Vlaams, maar ik kan me niet voorstellen dat Vlaamse kinderen zo spreken onderling.

 

Toen ik eenmaal een beetje gewend was aan de schrijfstijl, begon ik het boek steeds leuker te vinden. Buiten de taal kloppen de dingen die de kinderen doen wel met de leeftijd. De karakters zijn goed uitgewerkt en ook de onderlinge band voelde heel natuurlijk. Het zijn echt personages waar je je in kunt verplaatsen en het verhaal is spannend.

Al met al een leuk boek en ik ben zeker benieuwd naar deel 2.

3,5 sterren 

 

Boekgegevens

Titel: Team Leonardo. De museumroof

Ateur: Erwin Claes

Illustraties: Michaël Olbrechts

ISBN 9789044836394
Vorm Gebonden
Uitgever Clavis Uitgeverij
Druk 2e
Verschenen 15-05-2020
Taal Nederlands
Genre Fictie 10+

Recensie door Majonne Twigt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress