web analytics
recensie YA recensiegrid

Majonne-KinderboekenRecensie: 5 sterren voor Vermist van Gerard van Gemert

In de Facebookgroep Kinderboeken en YA bespreken we kinderboeken … veel kinderboeken … heel veel kinderboeken. Dat doen we doorgaans met een team van recensenten. En soms, voor speciale gelegenheden, vragen we een gastrecensent om een serie of een boek voor ons te lezen en daarover te schrijven. Als eerste is de serie Elandgeheimen van Gerard van Gemert aan de beurt. Dit is een spannende YA serie voor lezers vanaf een jaar of 12. Het is officieel een serie maar alle delen kunnen los van elkaar gelezen worden. Alle delen zijn erg spannend en heel realistisch. Het zijn echte YA boeken met soms een vleugje romantiek, maar de spanning daar draait het om.

Vandaag is Vermist aan de beurt. Gastrecensent Majonne Twigt las het voor ons. En dat deed ze met veel plezier. Lees hier waarom deze veellezer aan Vermist maar liefst 5 sterren toekent:

 

Gerard van Gemert kennen we van de kinderboeken over sport; voetbal en hockey. Nu is er een serie van zijn hand die net even wat anders is dan wat we van hem kennen.

Andere leeftijd, dit zijn boeken voor kinderen vanaf 12 jaar.

Ander genre, dit zijn echte thrillers.

 

Eilandgeheimen is een serie jeugdthrillers voor onderzoekers vanaf 12 jaar. De boeken hebben allemaal wel hun eigen verhaal en zijn los van elkaar in willekeurige volgorde te lezen. Alle titels bestaan uit 1 woord dat begint met Ver…. Binnenkort komt deel 6 uit: Verzwegen.

 

In Vermist wordt Tobias, een tiener, wakker in een ziekenhuis. Ze vertellen hem dat hij met zijn familie een auto-ongeluk heeft gehad. Zijn ouders zijn overleden maar een zusje.? Die heeft hij helemaal niet, wordt hem steeds opnieuw gezegd. Tobias heeft zo veel herinneringen aan het kleine meisje, is hij gek aan het worden… Hij gaat het uitzoeken, maar wie is er te vertrouwen?

 

Wat een razend spannend boek is dit. Ik kon niet meer stoppen met lezen. Al die raadsels en mysteries, het ene antwoord roept weer nieuwe vragen op. Ik werd ook steeds weer op het verkeerde been gezet. Net als de hoofdpersoon wist ik op een gegeven moment niet meer hoe het zat en wie te vertrouwen was. De spanning wordt mooi opgebouwd, omdat er op een gegeven moment ook meer actie bij komt. Tot het laatst blijft het spannend.

Mooi vond ik ook het psychologische aspect. Allerlei gevoelens kwamen aan de orde, de hoofdpersoon en anderen kwamen echt tot leven. Diverse relaties worden omschreven, zoals moeder-kind, vader-kind en broer-zus. Er zat zelfs een ontluikende liefde in. Alles passend omschreven voor tieners. Die zullen zich ook goed kunnen identificeren met Tobias en zijn vriendin.

Maar ook ik als volwassene vond het een erg goed boek en kon me goed verplaatsen in de jonge hoofdpersoon.

 

Ik denk dat tieners dit echt een goed boek zullen vinden. Mijn dochter van 13 werd direct aangetrokken door het boek. Legde ik het weg, dan was ik het kwijt. Nu ben ik dochter kwijt, die hoort en ziet niks meer, helemaal verdiept in het verhaal.

Intussen ben ik erg benieuwd naar de andere Eiland Geheimen.

Boekgegevens:

ISBN 9789044828634
Vorm Gebonden
Uitgever Clavis B.V.B.A., Uitgeverij
Druk 1e
Verschenen 10-10-2016
Taal Nederlands
Genre Fictie 15+

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress