web analytics
recensiegrid recensies jeugdboek recensies kinderboek

Marieke- 5***** Recensie: De zombietrein en andere stripgedichten

 

 

 

 

 

 

Zowel Edward van de Vendel als Floor de Goede kwamen al vaker voorbij in de Facebookgroep Kinderboeken. Van de Vendel kennen we van zijn vele kinderboeken en natuurlijk ook van zijn prachtige vertaalwerk. In de maand januari is De Goede illustrator van de maand en mochten we meerdere boeken van hem lezen. We lazen ondermeer Heel heel heel vies boek, dat hij samen maakte met Van de Vendel.  De heren sloegen (opnieuw) de handen ineen en dat werd een zeer geslaagde samenwerking die resulteerde in het met een Zilveren Griffel bekroonde ‘De zombietrein en andere stripgedichten‘. Kinderboeken waardeert dit boek met 5 Gouden Sterren en hiermee komt het boek op de KinderBoekenWallOfFame. Voor mij als recensent was dit een onverwachte parel. Waarom ik zo werd verrast? Lees het hieronder!

 

Ga je mee op avontuur in de zombietrein? En wat gebeurt er als je teveel hebt gegeten en zo rond wordt als een basketbal? Waarom nies je hard? Of zacht? Wie bepaalt dat eigenlijk? En waarvoor kun je je babybroertje eigenlijk ruilen? Wist je dat je altijd een heel klein reddingsvestje mee naar het strand moet nemen? En wat gebeurt er als de meester en de juf een dagje net zo zijn als jij?

Lees mee in ‘De Zombietrein En Andere Stripgedichten’….

 Ik moet iets bekennen. Eigenlijk zou ik dit boek nooit zelf uit de boekenkast gepakt hebben. Ik ben geen stripliefhebber, en van zombies houd ik al helemaal niet. Ik moet nog iets bekennen: Ik ben een sufferd. Ik zou het spreekwoord ‘never judge a book by it’s cover’ beter in ere moeten houden. Ik ben dan ook blij dat ik de kans kreeg om deze bundel te recenseren.

Want De zombietrein en andere stripgedichten is een bijzondere verrijking voor de jeugdliteratuur.

De gedichten van Edward van de Vendel zijn soms grappig, soms ontroerend, maar altijd met een diepere laag. Het zijn geen kinderachtige rijmpjes, maar echte gedichten voor kinderen, over diverse onderwerpen, waar voor elk kind wel wat herkenbaars in te vinden is. Het mooie is dat die gedichten ook volwassenen kunnen raken.

Dan de tekeningen van Floor de Goede. Zijn ogenschijnlijk simpele en cartooneske tekenstijl sluit wonderbaarlijk goed aan bij de teksten van Van den Vendel. Het is knap hoe hij met eenvoudige tekeningen en prachtig kleurgebruik toch precies de juiste emoties weet toe te voegen aan de gedichten. De Zombietrein en Andere Gedichten werd (terecht!) bekroond met een Zilveren Griffel (2018).

Meer lezen van Edward van de Vendel en Floor de Goede? Ze schreven ook samen de stripgedichtenbundels ‘Opa laat zijn tenen zien en ‘Draken met stekkers’.

 

Wil je het interview lezen dat Kinderboeken had met Edward van de Vendel:  lees het hier

Wil je het illustrator-estafette interview lezen dat illustrator Ludwig Volbeda, (bekend van oa Fabeldieren) met Floor de Goede had? Kijk dan hier

Edward van de Vendel

Floor de Goede, foto: Diederick Bulstra

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Verschenen in 2017

Genre Kind en Jeugdboek, Stripboek

Aantal pagina’s 48

Uitgeverij: Querido

ISBN 9789045119564

Recensent: Marieke Jansen

Marieke Jansen is recensent Kinderboeken en daarnaast redacteur van Kinderboeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress