web analytics
recensiegrid

Mieke-KinderBoekenRecensie 4**** voor Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer. Deel 2 (en 3) Voorgoed weg door Harrie Geelen

Vorig jaar verscheen het eerste lijvige deel in de serie Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? Natuurlijk is dit geschreven door de maker van het legendarische kinderprogramma uit de jaren ’70, Harrie Geelen. Het thema is gebaseerd op het spannende sprookje over de Rattenvanger van Hamelen die kinderen kan lokken met zijn betoverende fluitspel. De succesvolle en meermalen bekroonde serie werd door de KRO in 45 afleveringen uitgezonden van 1972 -1976. Nadien verschenen er  een musical en een boek met beeldmateriaal van de serie. Daarna werd het stil rond dit zinderende verhaal. Tot vorig jaar. Toen verscheen er ineens een boek. In dit eerste deel De weg naar Voorgoed, maken we hernieuwd kennis met onze helden van weleer. Ook als je de serie nooit gezien hebt, is dit een fantastisch boek om te lezen. Het avontuur speelt af in de wereld die we kennen van de tv-serie, maar staat er toch los van. Op deze manier kan ook de huidige jeugd probleemloos instappen. Hier lees je de mooie recensie van onze recensent Mieke Schepens.

Mieke las voor Kinderboeken ook het tweede deel Voorgoed weg en was wederom erg enthousiast. (NB dit is het tweede en derde deel in een boek.)

 

Er is goed. Er is kwaad. En er is erger. Dat weet iedere prins.

 

In ‘Voorgoed weg’, het tweede en derde deel van de trilogie ‘Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?’, gaat prins Tor van Sombrië op zoek naar zijn bruid. Steeds opnieuw. Hij moet bouwen op mensen; en iedere kabouter weet dat mensen niet bestaan.
Er zijn vrouwen, er zijn slechte vrouwen en er is de grootmoeder van het Kwaad. Er is geen heks die dat niet weet.

Zo raken mensen steeds verder van huis.

Maar iedere veerman kan het u vertellen: waar een heen is, is een weer.

 

Harrie Geelen (1939) is tekenaar, dichter en componist. Terwijl hij werkzaam was bij de Toonder Studio’s schreef hij de Nederlandse tv-klassieker ‘Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?’.

Zijn oeuvre omvat meer dan vijftig jaar teksten, liedjes, tekeningen, tv en theater, en is vele malen bekroond.

In deze trilogie kan alles wat Harrie Geelen in 1970 absoluut moest vergeten. Anders dan in de succesvolle tv-serie staan nu elk (on)voorstelbaar wezen en elk landschap tot zijn beschikking. Met saaie dingen als zwaartekracht heeft de bedenker nu niets meer te maken. Het resultaat is Hamelen, zoals Geelen vanaf het begin voor zich heeft gezien.

 

Achter in het boek staat een Namenlijst waarvan je zeker zult genieten. Het is niet uitgesloten dat je keihard moet lachen: fantastisch!

 

Een paar voorbeelden:

Knipscheer                : Dwerg. Hij heet niet zo.

Zo zijn de           : – Manieren. Er zijn vele manieren. Er is maar een
Manier om ermee om te gaan. Zie: Manieren.

Vaste reuzen      : Reuzen die er het hele jaar zijn. Zie: horizonvervuiling.

 

Afbeeldingen die Harrie Geelen vrijgaf op de site van Turing Foundation van Pieter Gielen, passend bij de verhalen in de trilogie, zoals:

Bij hoofdstuk 131 ‘Een malende elf’: (foto: Het huisje van malende elf Schepel)

Er stond ergens een ezeltje. De watermolen doet het niet. Gelukkig komt er nou een klant dacht Aernout. Hij ging naar het scheefgezakte huisje en bonsde op de deur. ‘Molenelf?’ riep hij. ‘Hallo? Ben ik bij de molenelf?’

Bij hoofdstuk 130 ‘Geuren’: (foto: Nifterik van Spa in het vreemde woud)
‘Hektor, daar staat een kooi met een zwarte kraai op het pad. Waren we hier net?’
‘We zijn absoluut goed gelopen,’ zei Hektor. Ik herken die boom, en die boom ook.’
‘Hebben we die kooi daarstraks dan allebei niet gezien?’

 

Dit tweede en derde deel van de trilogie ‘Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?’ heeft als titel ‘Voorgoed weg’ en bevestigt wederom de enorme veelzijdigheid van Harrie Geelen.

Een fantasie die onbeteugeld lijkt, gecombineerd met een verhaal dat leest als een lied. Als de melodie klopt is dat een prachtige aanvulling op de tekst en dat is hier het geval.

 

Ook deze laatste delen van de trilogie zijn niet bedoeld om even tussendoor te lezen.
Ik kan iedereen aanraden om er echt voor te gaan zitten en alles om je heen uit te zetten, zodat je niet afgeleid zult worden door dingen die wel echt bestaan.

Boekgegevens
Titel: Voorgoed weg
Trilogie: Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? Deel 2 en 3

Genre: fantasy

Auteur: Harrie Geelen

Uitgave: paperback met flappen, 918 pagina’s

Uitgever: Uitgeverij Van Oorschot, 8 maart 2019
ISBN: 978 90 28282 29 2
ISBN: 978 90 28292 15 4 (eBook)

recensent Mieke Schepens.

Mieke schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog ‘Graag Gelezen. Ook is ze te vinden op FacebookTwitter en Instagram. Al haar recensies kun je terugvinden op https://graaggelezen.blogspot.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress