web analytics
recensiegrid recensies kinderboek

MiekeSchepens-KinderBoekenRecensie 4**** voor Arme Rijjk van Bette Westera en Sylvia Weve

De Facebookgroep Kinderboeken houdt van mooie boeken en van andersoortig lezen. We willen graag goede boeken, die het leesplezier stimuleren, bij zoveel mogelijk kinderen brengen. Zo af en toe organiseren we daarom een testactie waarbij een basisschool boeken voor ons uittest met een bepaald thema. We vroegen Uitgeverij Gottmer of we hun muziekboeken mochten uittesten. Dat mocht! We kregen 2 maal een set met 8 prachtige muziekboeken. Een set ging naar basisschool De Groene Ring in Duiven. Daarnaast stuurden we 8 boeken naar  8 verschillende testers. Natuurlijk mochten we bij Kinderboeken er zelf ook een aantal lezen. Mieke Schepens las en luisterde voor ons Arme Rijk van Bette Westera. Lees snel haar recensie!

 

Voor Kinderboeken las ik op rijm, ontdekte een heleboel in de prenten en luisterde ik naar de mooie vertelstem begeleid door muziek op de meegeleverde CD van Arme Rijk.

 

Over de auteur en de illustrator:

Bette Westera en Sylvia Weve maakten samen al veel prijswinnende kinderboeken. Hun dichtbundel ‘Aan de kant, ik ben je oma niet!‘ won een Gouden Penseel voor de prachtige illustraties. De veelgeprezen bundel ‘Doodgewoon‘ werd bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs een Gouden Griffel voor de ontroerende tekst. Het werk van Bette Westera wordt vaak vergeleken met dat van Annie M.G. Schmidt.

Wil je weten wie Bette Westera is?

Ga naar Verhalen en maak kennis met Bette en haar familie.

Wil je weten wie Sylvia Weve is?
Neem een kijkje op haar fleurige website.

Lees meer over deze dames op de website van de Woutertje Pieterse Prijs met foto’s van Chris van Houts.

Samenvatting :

Het beeldverhaal Arme Rijk gaat over Rijk, een eenvoudige jongen die door zijn stervende moeder de wijde wereld in wordt gestuurd om te ontdekken wie hij is. In die wijde wereld komt hij zowel armoede als rijkdom tegen, in al hun gedaanten. Alle belevenissen tijdens zijn reis en de sleutelfiguren die hij daarbij tegenkomt, zijn bepalend voor zijn levensweg.

Achterin het boek Arme Rijk zit een cd, waarop de voorgelezen tekst wordt ondersteund door sfeervolle, bijpassende muziek.

Mijn lees-, kijk- en luisterervaring:

Arme Rijk is een prachtig verhaal wat gedragen wordt door uitbundige prenten en veel woordspelingen en dat begint al met de titel: Arme Rijk.

De ritmische versjes die op de bijgeleverde CD gelezen worden met de stem van Klemens Patijn die er voor lijkt te zijn gemaakt, zijn van tekst soms nog wat moeilijk voor de jongsten, maar worden ondersteund door de mooie, gekleurde prenten. De prachtige muziek van Martijn Rondel complementeert het verhaal van Bette Westera en de tekeningen van Sylvia Weve.

Wanneer de veerman hem over wil zetten voor een appel en een ei, deed me dat aan de dood denken. Ja, ook dat hoort bij het leven.

Leg aan de jonge toehoorders maar eens uit dat een kluizenaar niet in een kluis slaapt.

De appel en het ei, de knapzak en de nieuwsgierigheid van Rijk naar de wereld om hem heen maar vooral de zoektocht naar zichzelf is een waar plezier om over te lezen, naar te luisteren en naar te kijken.

Wat heel leuk is om te doen is; eerst samen het boek bekijken en zelf voorlezen (voor de jongsten) en dan vragen beantwoorden en uitleg geven waar dat nodig is, om dan een paar dagen later weer samen de prenten bekijken terwijl je luistert naar de prachtige muziek en de stem op de CD. Je zult dan ook constateren dat de uitleg is blijven hangen.

 

Beluister HIER een fragment op het YouTube-kanaal van Martijn Rondel.

 

Mijn waardering: 4/5*

De uitvoering van het boek met een kaft van zichtbaar karton (arm) en gouden binnenbladen (rijk) maken het sprookje compleet. (arm en rijk tegelijk)

 

Boekgegevens

Titel: Arme Rijk
Auteur: Bette Westera
Illustrator: Sylvia Weve

Muziek: Martijn Rondel
Stem van: Klemens Patijn

Genre: fictie, 6+
Uitgave: gebonden, 80 pagina’s met CD

Uitgever: Uitgeverij J.H. Gottmer / H.J.W. Becht bv, 2016

ISBN: 978 90 25765 60 6

NUR: 280

Mieke schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog ‘Graag Gelezen. Ook is ze te vinden op FacebookTwitter en Instagram. Al haar recensies kun je terugvinden op https://graaggelezen.blogspot.com/

Winactie: Een exemplaar van dit mooie boek kun je winnen.

Wat moet je doen?

Volg het blog Graag Gelezen op Facebook.

en schrijf in de Facebookgroep Lotje!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress