web analytics
recensiegrid

MiekeSchepens-KinderBoekenRecensie 4**** voor De Raketwedstrijd van Anaïd Haen en Django

De Facebookgroep Kinderboeken wil mooie jeugdboeken onder de aandacht van kinderen brengen. We zijn daarom steeds op zoek naar andersoortige en laagdrempelige boeken. Hiermee proberen we ook kinderen tot lezen aan te zetten die lange stukken tekst misschien niet goed aankunnen of daar simpelweg niet van houden. Daarom speuren wij naar boeken die anders zijn en kinderen bewust een instap bieden waardoor ook zij een mooi verhaal kunnen lezen. Waar zoeken we naar? Kort gezegd: naar een positieve leeservaring, makkelijk te lezen en toch een grote uitdaging. Neem nu dit boek bijvoorbeeld; De Raketwedstrijd bevat infokaders waarbij je veel leert over de ruimte. Ook staat er in hoe je je eigen raket kunt maken, maar er is nog veel meer te beleven in dit leuke boek. Mieke Schepens las voor Kinderboeken dit jeugdboek van Anaïd Haen en Django Mathijsen. De Raketwedstrijd is een vakantietip van Kinderboeken.

Naar aanleiding van de lancering van het boek ‘De raketwedstrijd’ organiseerde De Vier Windstreken in 2015 samen met Space Expo in Noordwijk een eigen waterraketwedstrijd. Een deskundige jury van Space Expo bepaalde wat de winnende waterraket was. De hoofdprijs was een geweldige ruimtevaartdag voor de hele klas én voor iedereen een gesigneerd exemplaar van ‘De raketwedstrijd’.

 ‘De raketwedstrijd’ is een verhaal van alle tijden en voor bijna alle leeftijden.

 

De auteur(s):

Anaïs Haen (Krimpen aan de Lek) is moeder van drie kinderen, die het heerlijk vinden om naar verhalen te luisteren.

Ze houdt van alle soorten verhalen en schrijft voor alle leeftijden. Ze heeft een lichte voorkeur voor verbeeldingsliteratuur. Ze vindt dat er niets mooiers is dan een – toekomstige – eigen wereld bedenken, maar Anaïs maakt regelmatig uitstapjes naar het hier en nu. Haar oeuvre gaat van sciencefiction, thrillers en kinderboeken tot sinterklaasvoorstellingen en muzikale fantasyfilm. Haar korte verhalen leverden haar bij schrijfwedstrijden veel eerste prijzen op. Jaarlijks organiseert ze dé schrijfwedstrijd voor fantasten: Fantastels die helaas in 2018 voor het laatst werd gehouden. Voor meer informatie over Anaïs kun je kijken op www.anaidhaen.nl

Django Mathijsen (Geleen) werd in 1966 geboren als zoon van beroepsmusici. Hij zat als tiener al als jazzorganist op het podium en componeert nog steeds muziek, zoals bijvoorbeeld voor Sinterklaasmusicals. Hij is afgestudeerd aan de TU Eindhoven en heeft tientallen jaren als wetenschapsjournalist gewerkt voor tijdschriften zoals Kijk, Panorama en Zo zit dat. Deze achtergrond verwerkt hij tegenwoordig in fantasy- en kinderverhalen. Voor meer informatie over Django kun je kijken op www.djangomathijsen.nl of bekijk het interview met hem door Dirk Bontes over de ervaring van Django met negen jaar Fantastels.

Lees meer over Anaïd en Django op hun auteurspagina van De Vier Windstreken.

 

Het verhaal begint met een nieuwsbericht uit 1984 over de mislukte lancering van de Traveller. Nederlands eerste astronaut, Wessel van Onderen heeft de missie moeten afbreken en wordt door NASA als held betiteld omdat door het afbreken van de missie levens van de astronauten niet in gevaar zijn gebracht. Jean Pikulet begeleidde de missie vanaf de grond. De nieuwsberichten in dit verhaal zijn tegen een grijze achtergrond afgebeeld zodat ze goed opvallen.

Sterre is twaalf jaar en haar grote wens is om astronaut te worden. Haar grote voorbeeld is Jean Pikulet en als ze hoort dat deze professor een speciale Technologie en Wetenschap Talentschool heeft opgericht, is ze vastbesloten: daar wil ze heen! Deze school wordt gebouwd in Noordwijk. Maar er moet nog wel even iets gewonnen worden! De school heeft een nationale raketwedstrijd voor basisschoolleerlingen als toelatingstest uitgeschreven en Sterre wil deze winnen, maar ze is niet de enige!

Sterre maakt op een vervelende manier kennis met haar buurman. Tijdens de voorbereidingen voor de wedstrijd gebeuren er rare dingen die ze niet kan verklaren. Het lijkt op sabotage! Maar wie is dan de saboteur?

Is het vervelende rijkeluiszoontje Floris de schuldige of is het de buurman waar ze eigenlijk helemaal niets van weet?
Als dat nog niet spannend genoeg is, ligt een verliefdheid op de loer…

 

De raketwedstrijd is niet alleen een lekker spannend verhaal, maar bevat ook veel informatie over ruimte(vaart) in elk hoofdstuk. Bovendien lees je hoe je zelf (veilig) een waterraket kunt bouwen. Er is veel informatie over de ruimte en ruimtevaart. Soms lijkt dat wat veel, maar je kunt het later ook altijd nog even teruglezen.

Toeval of niet?
Een paar dagen geleden las ik dat NASA de lancering van James Web-ruimtetelescoop uitstelt tot 30 maart 2021

Het uitstel is het gevolg van technische problemen…

De raketwedstrijd is een spannend verhaal om in je vakantie van te genieten. Met dit lekkere weer is het ook niet erg als je nat zou worden.
Het is genieten op alle fronten!

 

Boekgegevens


Titel: De raketwedstrijd

Auteur(s): Anaïs Haen en Django Mathijsen
Omslag: Martijn van der Linden

Genre: kinderboeken, 10-12 jaar

Uitgave: gebonden, 300 pagina’s

Uitgever: De Vier Windstreken, 2015

ISBN: 978 90 51164 45 9

ISBN: 978 90 51164 99 2

NUR: 283

 

Mieke schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog ‘Graag Gelezen. Ook is ze te vinden op FacebookTwitter en Instagram. Al haar recensies kun je terugvinden op https://graaggelezen.blogspot.com/

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress