web analytics
recensies jeugdboek

MiekeSchepens-KinderBoekenRecensie 4**** voor De weg naar Voorgoed van Harrie Geelen

Kinderboeken sprak tijdens de uitreiking van de Woutertje Pieterse Prijs icoon Harrie Geelen over zijn boek Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer? De weg naar Voorgoed. Direct voelden we weer de spanning van dit geweldige verhaal waar eind jaren ’70 die geweldige TV serie van was gemaakt en later ook nog een musical. Nieuwsgierig geworden naar het eerste deel van deze lijvige trilogie, vroegen we het boek aan voor een recensie. Mieke Schepens las het en dompelde zich onder in dit spannende avontuur.

Weet je niet meer hoe de begintune ging van de populaire serie? Klik hier en zing gezellig mee!

Voor KINDERBOEKEN las ik het eerste deel van de Trilogie: Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer’, geschreven door Harrie Geelen. Dit eerste deel heeft als titel: ‘De weg naar Voorgoed’.

De auteur, Harrie Geelen is zeker geen onbekende:

Harrie Geelen (Heerlen, 1939) is behalve schrijver en illustrator ook regisseur, tekenfilmer en componist/tekstdichter. Hij schreef onder andere de televisieprogramma’s ‘Oebele‘ en ‘Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer‘.

De lijst van prijzen voor zijn omvangrijke werk is indrukwekkend: daaronder griffels, penselen en een Gouden Kalf.

 

Wat kan ik jullie al laten weten over dit eerste deel?

In De weg naar Voorgoed, het eerste deel van de trilogie, zijn een aantal Hamelaars terechtgekomen in een wereld waar nog geen mens is geweest. Op zoek naar de terugweg naar Hamelen ontmoeten zij reuzen in elk formaat, vloekende kippen en venijnige pompoenen. Er is een monster met een trui van oneindige wol, een onzichtbare hofdame van Lekkere luchtjes, en een beëdigd stuk Zeep dat bij Rijksveiligheid werkt.

Het eerste deel van de trilogie leest verbazingwekkend soepel; ik had verwacht verward te worden door de vele namen en benamingen in het verhaal, maar dat bleek verrassend anders. Het lijkt vanzelfsprekend waarom gekozen is voor een bepaalde naam. De personages kunnen mensen zijn zoals Aertnout, Bertram, Lidewijn en Hildebrandt, maar ook andere wezens zoals de tweeling Titaantje en Titaantje, de tovenaar Wichelrok, Faun Floris en dieren zoals Vlinder Van Kaan, en dingen of planten.

De landschappen die beschreven worden zijn prachtig! Nooit eerder gezien of van gehoord; wat een fantasie heeft deze auteur.

Op de eerste bladzijde van het verhaal las ik een toespraak van Prins Tor van Sombrië waarin hij de lezer vertelt over mensen; zelf kent hij geen mensen maar hij kent wel heksen, prinsen, faunen, waternixen, een trol en een enkele trul. Sprekende dieren zijn in dit verhaal geen uitzondering.

‘Maar iedere kabouter leert al dat mensen niet bestaan. Kinderpraat. Voor het naar bed gaan een verhaal en dan de nacht in met een bang gevoel…

Maar ik zeg u nu, wij hebben de mensen met eigen ogen gezien.’

 

Het begin van het verhaal, op het moment dat het nog op de serie en het sprookje lijkt zoals we dat kennen, laat de auteur moeiteloos overvloeien in gebeurtenissen die iedere realiteitszin tarten. Dat is zeker geen minpunt; een verhaal moet tenslotte ergens beginnen.

 

Harrie Geelen is een ware taalvirtuoos die zijn fantasie vrij spel heeft gegeven.

 

De weg naar Voorgoed wordt afgesloten met een bijna romantisch hoofdstuk waardoor je nog meer uitkijkt naar het volgende deel van de trilogie.

Het is een fantastisch avontuur waarin ook humor aanwezig is, maar de heimwee die je weer terugbrengt naar het begin van het verhaal en de plaats waar het allemaal begon, blijft voelbaar.

Ik kijk uit naar het tweede deel ‘Voorgoed weg.’

Boekgegevens

De weg naar Voorgoed

Deel 1 Trilogie: Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?

Auteur: Harrie Geelen

Genre: Fantasy

Uitgave: paperback, 520 pagina’s

Uitgever: Uitgeverij Van Oorschot, januari 2018

Omslagontwerp: Rob Westendorp

ISBN: 978 90 28280 07 6

ISBN: 978 90 28280 16 8 (e-book)

Mieke schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog ‘Graag Gelezen. Ook is ze te vinden op FacebookTwitter en Instagram. Al haar recensies kun je terugvinden op https://graaggelezen.blogspot.com/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress