web analytics
recensiegrid recensies jeugdboek

MiekeSchepens-KinderBoekenRecensie 4**** voor Paul Poiret – Dromen van de Oriënt van Enzo Pérès-Labourdette

 

Voor KINDERBOEKEN las ik Paul Poiret – Dromen van de Oriënt, geïllustreerd en geschreven door Enzo Pérès-Labourdette.

 

Paul Poiret – Dromen van de Oriënt is een titel in de serie Kunstprentenboeken van Uitgeverij Leopold in samenwerking met het Gemeentemuseum Den Haag.

Wie is deze illustrator en auteur?
Enzo Pérès-Labourdette werd in 1991 geboren in Le-Puy-en-Velay, in Frankrijk. Als zevenjarige jongen verhuisde hij naar Nederland. Hij werkte hard om Nederlands te leren en wilde na zijn schoolopleiding medicijnen gaan studeren. Maar hij tekende zijn hele leven al met veel plezier en dat lokte sterker. Hij volgde de kunstacademie in Groningen en won na zijn afstuderen een stimuleringsprijs van de Fiep Westendorp Foundation. Met die werkbeurs maakte hij een reis naar Spitsbergen waar hij meeliep met een wetenschappelijk team onderzoekers. Een ervaring die hij nu verwerkt in zijn prentenboek Wat ik de bomen wil vertellen, over een klein boompje dat het hoge noorden ontdekt en vol verwondering kennismaakt het kwetsbare leven daar. In 2017 illustreerde hij zijn eerste kinderboek Anne, het paard en de rivier, geschreven door Wouter Klootwijk, en publiceerde hij het kunstprentenboek Paul Poiret – Dromen van de Oriënt. De illustraties daarvan waren tot 4 maart 2018 te bewonderen in het Gemeentemuseum Den Haag, waar ze onderdeel uitmaakten van de tentoonstelling ‘Art Deco – Paris’.

Enzo Pérès-Labourdette tekent ook voor de New York Times, hij ontwerpt sjaals en als hij even niet werkt, kookt hij heel graag… Frans natuurlijk.

 

Prachtig kunstprentenboek over Paul Poiret, dat begint bij een baantje bij een paraplufabriek en eindigt in een invloedrijk vakmanschap in de modewereld. Een betoverende en kleurrijke wereld voor jong en oud!

 

Toen iedereen elkaar nog monsieur en madame noemde, had de jonge Paul Poiret een baantje bij een paraplufabriek.

 

Maar hij droomde van een wereld vol kleur…

 

Er gebeurt enorm veel in iedere tekening, maar ondanks dat is het niet te druk. Je voelt de passie van deze illustrator voor hetgeen hij over wil brengen door middel van zijn tekeningen. In de tijd waarin het verhaal zich afspeelt, zo rond 1900, bruist Parijs van de veranderingen die hun weerslag hebben in de hele wereld en dat kun je terugvinden in de tekeningen. De bouw van de Eiffeltoren welke in 1889 geopend werd en de verschillende soorten luchtschepen in de lucht is duidelijk voor de wat ouderen, en al deze gebeurtenissen kunnen door een ouder of oudere lezer uitgelegd worden aan de nog jeugdige kijkers (lezers). Dat geeft zeker een meerwaarde aan het boek.

Enzo Pérès-Labourdette laat een stukje uit het leven zien van Paul Poiret, waarin deze door durf en doorzettingsvermogen het van paraplubezorger tot wereldberoemd ontwerper schopt. Hij is niet alleen mode-ontwerper maar introduceert bovendien een andere levensstijl; het ontstaan van de Art Déco ligt op de loer.

 

Paul Poiret – Dromen van de Oriënt is een prachtig kunstprentenboek dat gelezen kan worden zonder woorden. Wat moet het heerlijk zijn om op deze manier te kunnen communiceren door een illustrator/auteur; laat kleurige tekeningen een eigen verhaal vertellen, zodat woorden bijna niet nodig zijn.

Kinderen kunnen uit dit verhaal bovendien opsteken dat een gebeurtenis niet een op zichzelf staand iets is, maar dat het vaak een samenspel van omstandigheden is. Blijf vooral goed om je heen kijken in de wereld.

In een tijd waarin allerlei dingen veranderden nam Paul Poiret zijn kans waar en werd wereldberoemd!

Enzo Pérès-Labourdette is een ware kunstenaar.

 

4****

Boekgegevens

Titel: Paul Poiret – Dromen van de Oriënt

Auteur en illustrator: Enzo Pérès-Labourdette

Genre: kinderkunstboek, 7+

Uitgave: hardcover, 32 pagina’s

Uitgever: Uitgeverij Leopold i.s.m. Gemeentemuseum Den Haag, 2017

ISBN: 987 90 25873 91 2

NUR: 217

Mieke schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog ‘Graag Gelezen. Ook is ze te vinden op FacebookTwitter en Instagram. Al haar recensies kun je terugvinden op https://graaggelezen.blogspot.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress