web analytics
recensiegrid

MiekeSchepens-KinderBoekenRecensie: 5 gouden ***** voor De geschiedenis van Jane Doe door Michael Belanger

no title has been provided for this book
Categorie:
Publisher:

Bij Kinderboeken krijgen we de mooiste boeken binnen. Het ene boek is nog leuker of spannender dan het andere.We genieten volop. Er zijn zoveel prachtige kinderboeken die we met heel veel plezier lezen. Zo heel af en toe komt er echter een boek voorbij dat je hart raakt en wellicht zelfs je leven een beetje verandert. Dit is zo’n boek. Dit is een YA verhaal waarin een van de personages kampt met een depressie. Recensent Mieke Schepens las voor Kinderboeken het prachtige: De geschiedenis van Jane Doe van Michael Belanger van Uitgeverij Lemniscaat. Met vijf gouden sterren verdient het een ereplekje aan onze KinderBoekenWallOFFame. Hier is haar recensie:

Michael Belanger is geschiedenisdocent op een middelbare school. De geschiedenis van Jane Doe is zijn adembenemende debuut.

 

In het eerste hoofdstuk lees je over een gedachte van Ray die gaat over wat iedere tiener en volwassene ook graag zou willen hebben. Wat zou dat veel verdriet, teleurstellingen en moeilijkheden kunnen voorkomen.

“Als je zoveel over geschiedenis leest als ik, ga je er op den duur naar verlangen dat er over het echte leven ook lesboeken bestonden, het soort met geïllustreerde tijdlijnen en ‘wist je dat’-ballonnetjes die alles zo overzichtelijk en eenvoudig te begrijpen maken.”

Vanaf dat moment was mijn aandacht gevangen.

 

In ‘De geschiedenis van Jane Doe’ lees je hoe de geschiedenisfreak Raymond Green probeert te doorgronden wat er in het afgelopen jaar gebeurde tussen zijn (ex-vriendin) Jane en hemzelf. Hij noemt haar Jane om haar ware naam niet te hoeven onthullen. Het verhaal speelt zich af in Williamsburg, Connecticut maar iedereen noemt deze plaats Burgerville. Het leven van Ray veranderde compleet toen Jane in Burgerville kwam wonen; het saaie plaatsje en de mensen die er in leefden werden meteen minder saai. Hijzelf en zijn vriend Simon zijn een beetje de buitenbeentjes op school, maar door de vriendschap met Jane worden ze ineens belangrijker, zo lijkt het. Jane geeft weinig prijs over zichzelf en haar leven, maar Ray is hartstikke gek op haar.

” ‘Wat brengt je naar Williamsburg?’ vroeg hij, zijn opgewekte toon ketste af op Janes duistere verschijning.

‘Het is een straf van mijn ouders,’ zei ze.”

 

De titels van de hoofdstukken verwijzen naar het aantal dagen voor en het aantal dagen nadat Jane uit hun leven verdween.

Naarmate je vordert in het boek zul je steeds moeilijker het boek weg kunnen leggen. De personages zijn zo duidelijk beschreven dat het lijkt alsof je hen zelf kent. Vaak moest ik terugdenken aan de tijd dat ik zelf de leeftijd van deze personages had…

 

De auteur heeft met dit boek enkele onderwerpen aangeroerd waar niet zo snel een Young Adult boek over geschreven wordt: depressie bij tieners en zelfmoord. Is een depressie wel een depressie en zijn sommige aandoeningen erfelijk?

Bovendien gaat het over de impact die zelfmoord heeft bij diegenen die achterblijven; hebben ze wel alles gedaan wat mogelijk is om het te voorkomen? En was er een aanleiding? Dat is ook wat Ray zich afvraagt in dit verhaal.

 

Het is niet alles kommer en kwel in het verhaal. Humor is duidelijk aanwezig, zoals wanneer over ‘De groene koe’ gesproken wordt. Maar ook als het gaat over de valkuilen bij het combineren van voedsel en seks.

 

” ‘Mag ik je iets vragen over seks?’

‘Nee,’ zei ik.

Simon vroeg het toch.
(Het hierop volgende is gekuist omwille van de jongere lezertjes. Of, als je een potlood bij de hand hebt, omgevormd tot een invuloefening.)

‘Als je… met de…, hoe weet je dan of de… geen… is?’

‘Je bent een…’ zei ik. ‘Je… en zorgt ervoor dat…’

‘Maar doet dat geen pijn aan de…?’ “

 

In het eind van het boek lees je in het hoofdstuk met de titel “NU (nooit had ik ooit)” over het afsluiten van een gebeurtenis en over afscheid nemen. Het is ontroerend en mooi tegelijk. Dit laatste hoofdstuk wordt gevolgd door een noot van de acteur waarin hij over psychische aandoeningen schrijft, dat er geen kant-en-klare oplossingen voor zijn, maar dat er wel manieren om met psychische problemen te leren leven en ze zelfs te overwinnen.

Belangrijk is om hulp in te roepen bij je huisarts. Je hoeft daar niet bang voor te zijn of je te schamen want je bent echt niet de enige die dit overkomt, ook als het soms wel zo voelt. Als je zelfmoordneigingen hebt kun je terecht zij Zelfmoordpreventie.

 

“Jouw leven telt. De wereld mag niet nog een John of Jane Doe verliezen.”

 

Ik heb nog lang een brok in mijn keel gehad nadat ik de laatste bladzijde heb omgeslagen en de onderwerpen zijn nog steeds in mijn gedachten.
Het leven bestaat uit meer dan één kleur!

Ik waardeer ‘De geschiedenis van Jane Doe’ met 5 prachtige sterren!

 

Boekgegevens:

Titel: De geschiedenis van Jane Doe

Auteur: Michael Belanger

Genre: Young Adult, vanaf ongeveer 15 jaar

Uitgave: gebonden, 252 pagina’s

Uitgever: Lemniscaat, december 2018
ISBN: 978 90 47711 11 7
NUR: 285

Originele titel: The History of Jane Doe

Nederlandse vertaling: Lydia Meeder & Barbara Zuurbier

Recensent Mieke Schepens:

Mieke schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog ‘Graag Gelezen. Ook is ze te vinden op FacebookTwitter en Instagram. Al haar recensies kun je terugvinden op https://graaggelezen.blogspot.com/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress