
Voor Kinderboeken las ik de Gouden Editie van ‘Sjakie en de chocoladefabriek’ van Roald Dahl met goud op snee en een gouden magnetische boekenlegger! Met deze prachtige jubileumuitgave wordt vijftig jaar Sjakie in Nederland gevierd.
Zowel kinderen vanaf 10 jaar als volwassenen kunnen genieten van dit verhaal, uitgegeven door Uitgeverij De Fontein Jeugd.
De auteur:
Roald Dahl (13 september 1916 – 23 november 1990) is een van de beroemdste kinderboekenschrijvers ter wereld. Hij schreef meer dan vijfentwintig boeken. Dahls kinderboeken zijn verfilmd en bekroond, en ze worden door kinderen over de hele wereld gelezen. Met De fantastische Meneer Vos won Roald Dahl een Zilveren Griffel in 1972. Daar bleef het niet bij, want Roald Dahl mocht nog vier keer een Zilveren Griffel ontvangen: met Daantje, de wereldkampioen in 1977, met Het wonderlijk verhaal van Hendrik Meijer in 1979, met De Griezels in 1982 en met De GVR in 1984.
Roald Dahl won maar liefst drie keer de Prijs van de Nederlandse Kinderjury: metMatilda (1989), Ieorg Idur (1991) en De Minpins (1993).
Roald Dahl schreef al zijn boeken in een schuurtje op zijn landgoed in Great Missenden, een dorp niet ver van Londen. Het schuurtje was oud en smoezelig, en verre van luxueus. Dahl zat er in een oude kapotte leunstoel, met zijn benen in een slaapzak rustend op een koffer. Zo zat hij iedere dag van tien uur tot halfeen te schrijven. Vervolgens ging hij lunchen en uitrusten, en van vier uur tot halfzes schreef hij weer verder. Dahl schreef altijd met een potlood op geel lijntjespapier dat hij helemaal uit New York (Amerika) liet komen. Wanneer zijn prullenbak met oud papier vol was, gebruikte hij het papier om een kampvuur te maken.
Quentin Blake was Dahls favoriete illustrator om mee samen te werken. Zelf zegt Roald Dahl hierover: ‘Het zijn meer de tekeningen van Quentin dan mijn eigen beschrijvingen die de personages tot leven hebben gebracht.’
Jacques (Sjakie) Stevens woont met zijn vader en moeder, twee oma’s en twee opa’s in een piepklein houten huisje aan de rand van de stad. Het huisje is veel te klein voor alle zeven en het heeft maar één bed. Daar mogen de vier grootouders in slapen omdat ze zo oud en moe zijn. Ze komen er zelfs helemaal niet meer uit, zo moe zijn ze. Dit is een familie die heel erg arm is. Iedereen in de familie heeft de hele dag honger, vooral Sjakie heeft last van een hol gevoel in zijn maag. Hij wil iets lekkerders dan kool en koolsoep. Het liefst van alles eet hij C H O C O L A; zo’n lekker reep als hij in de etalages ziet liggen als hij naar school loopt! Een keer per jaar, op zijn verjaardag krijg hij een klein chocoladereepje om helemaal alleen op te eten, daar heeft de familie het hele jaar voor gespaard.
Vlak bij het huis van Sjakie staat de chocoladefabriek van Willie Wonka die de grootste uitvinder en fabrikant was van het lekkerste dat ooit bestaan heeft. Om de fabriek staat een hoge muur met ijzeren hekken, je komt daar niet zomaar binnen. Twee keer per dag, als hij naar school ging en weer terug naar huis, moest Sjakie vlak langs de hekken van de fabriek lopen en kon hij de heerlijke chocoladegeur opsnuiven. Hij liep dan heel langzaam. Een grote wens van Sjakie is om een keer binnen in de fabriek te kunnen kijken en rondwandelen op de plek waar ze opstijglimonade met prik, marsepein die naar viooltjes smaakt en aflikbaar behang voor kinderkamers en niet te vergeten meer dan tweehonderd soorten chocolade maken. De ene soort nog lekkerder dan de andere.
Maar in de fabriek gebeuren vreemde dingen, vertelt opa Jakob.
Dat maakt iedereen natuurlijk nog meer nieuwsgierig naar de fabriek van Willie Wonka. Op een dag wordt een wedstrijd uitgeschreven voor vijf toegangskaarten voor de fabriek. Ze zijn gedrukt op gouden wikkels en zijn verstopt onder de gewone verpakking van vijf gewone chocoladerepen. Alleen de vijf kinderen die zo’n gouden toegangskaart vinden hebben toegang tot de fabriek. Maar Sjakie krijgt maar één reep per jaar, op zijn verjaardag.
Zou Sjakie zich toch tot een van de gelukkigen kunnen gaan rekenen? En wat zou er kunnen gebeuren als hij zo’n gouden toegangskaart zou krijgen? Lees dat en meer in ‘Sjakie en de chocoladefabriek’.
Wat heb ik genoten van deze jubileum-editie!
Verhalen zijn goed voor je!
Roald Dahl zei: ‘Als je mooie gedachten hebt, schijnen ze uit je gezicht als zonnestralen en zul je er altijd even mooi uitzien.’
Dit is een prachtige gedachte en ik denk dat het waarheid is.
Voor in het boek worden in het kort de vijf kinderen voorgesteld die in dit boek voorkomen, vergezeld van een mooie tekening van ieder kind.
Ik werd ontroerd door de beschrijving van de armoe waarmee dit grote gezin te kampen had, maar ook door het gevoel dat ik kreeg toen ik las hoe deze mensen elkaar willen ondersteunen waar dat maar mogelijk is.
De hoofdstukken eindigen met een cliffhanger, zodat je snel door wilt lezen om maar niets te hoeven missen. Ik kan me voorstellen dat wanneer je ‘Sjakie en de chocoladefabriek’ voorleest aan kinderen, ze aan je lippen blijven hangen en een grote zucht van nieuwsgierigheid zullen slaken na ieder hoofdstuk.
Het is lekker spannend, de fantasie viert hoogtij maar het is nergens té eng. Humor is volop aanwezig zodat je regelmatig zit te grijnzen tijdens het lezen. Ik kijk er naar uit om dit boek voor te lezen aan mijn nichtje om te zien hoe ze zal reageren op dit wonderlijke avontuur van Sjakie en zijn familie.
De tekeningen in kleur van Quentin Blake vervolmaken het verhaal. Het is op deze manier een kleurvol geheel geworden waardoor de fantasie van de auteur nog meer tot zijn recht heeft kunnen komen.
‘Sjakie en de chocoladefabriek’ is een verhaal om van te smullen!
Boekgegevens
Titel: Sjakie en de chocoladefabriek
Auteur: Roald Dahl
Illustraties in kleur: Quentin Blake
Genre: kinderboek, 10–12 jaar
Uitgave: feestelijke jubileumeditie, volledig in kleur en met goud op snee 192 pagina’s
Uitgever: Uitgeverij De Fontein Jeugd, april 2018
ISBN: 978 90 26145 60 5
ISBN: 978 90 26135 17 0 (e-book)
NUR: 200
Oorspronkelijke titel: Charlie and the Chocolate Factory
Vertaald door Harriët Freezer
Achtenswaardig is dat tien procent van de auteursopbrengst van dit boek (na aftrek van provisie) naar Roald Dahl-liefdadigheidsinstellingen gaat. Ze ondersteunen goede doelen als specialistische verpleging voor kinderen, subsidies voor gezinnen in nood en educatieve projecten. Lees hierover meer op www.roalddahl-boeken.nl
De recensent:
Mieke schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog ‘Graag Gelezen. Ook is ze te vinden op Facebook, Twitter en Instag