web analytics
recensiegrid

MiekeSchepens-KinderBoekenRecensie 5***** voor Waarom? Daarom! van Rudyard Kipling

Kinderboeken is dol op mooie boeken. En alhoewel er jaarlijks ongelofelijk veel mooie boeken worden uitgegeven waardoor we op de redactie onophoudelijk lopen te watertanden wanneer de nieuwe brochures van de uitgevers op de mat vallen; we springen pas echt een gat in de lucht als een van de klassiekers van de Kinderliteratuur opnieuw wordt uitgegeven. Soms krijgen ze zelfs een heel mooi nieuw eigentijds jasje zoals dit wereldberoemde boek Waarom? Daarom! van de schrijver van Junglebook. Kinderboeken-recensent Mieke Schepens was de gelukkige van ons en mocht het boek recenseren. Het zal niemand verbazen dat de Nederlandstalige versie van Just So 5 gouden sterren krijgt en daarmee een plekje verdient op de KinderBoekenWallOfFame! Met dank aan Uitgeverij Lemniscaat voor het recensie-exemplaar met een dikke pluim voor de schitterende vertaling die het werk was van redacteur/vertaler/auteur Jesse Goossens.

 

Rudyard Kipling (1865-1936) is een van de belangrijkste Engelse schrijvers. Hij werd geboren in Mumbai, India en woonde daar tot hij zes jaar was. Daarna werd hij in Engeland naar school gestuurd. Als kleuter leerde hij als tweede taal Hindoestani, en zijn hele leven zou hij van India blijven houden.

We kennen hem vooral van Jungleboek maar hij schreef ook grappige verhalen over de belangrijkste kenmerken van dieren.

 

Waarom? Daarom! werd in 1902 voor het eerst door Macmillan Publishers uitgegeven met tekeningen van Kipling zelf.

Deze bijzondere dierenverhalen werden door Kipling oorspronkelijk voor het slapengaan aan zijn jongste dochter Josephine verteld. Ze vond het fijn als haar vader de verhaaltjes precies op dezelfde manier vertelde.

‘Just so’, noemde ze dat en dat verklaart waarom de verhalen in het Engels de Just So Stories genoemd worden.

 

Waarom? Daarom! is een eerbetoon van Kipling aan zijn geliefde dochter Josephine, die toen ze pas zeven jaar oud was aan een longontsteking stierf.

De Just So Stories werd drie jaar later in 1902 voor het eerst door Macmillan Publishers uitgegeven en bestond uit twaalf verhalen. Het werd een groot succes!

Het wordt in Engeland nog steeds door Macmillan gepubliceerd en is nu een de van klassiekers uit de kinderliteratuur.

 

Deze fantasievolle verhalen vertellen hoe de dieren hun meest opvallende eigenschappen kregen en hebben al honderdvijftien jaar lang zowel de voorlezers als de toehoorders plezier bezorgd. De verschillende intriges vinden hun oorsprong in diverse culturen.

 

Een neushoornvel, dat ken je wel,

dat is gerimpeld en grijs en zwaar.

Maar ooit was het zacht – een ware pracht!

Wat er gebeurde? Luister nu maar…

 

Nu zijn vijf van deze grappige vertelsels op rijm gezet door Elli Woollard. De verhalen worden begeleid door de speelse en vrolijke illustraties van Marta Altés, zodat nu ook een nieuw en jonger publiek ervan kan genieten.

 

Het resultaat van deze samenwerking is een grappig, leerzaam en vrolijk prentenboek, dat ook uitnodigt om uit voor te lezen. Kinderen die al kunnen lezen zullen genieten van al het moois, ze zullen zich ongetwijfeld verwonderen over de pracht van de natuur en de in mooie verhalen verpakte levenslessen.

 

Waarom heeft een neushoorn een dikke huid? Al huppelend op rijm lees je het antwoord in dit vrolijke kinderboek. Verbaas je en geniet!

Boekgegevens:

Titel: Waarom? Daarom!

Auteurs: Rudyard Kipling

Herteld door: Elli Woollard

Illustraties: Marta Altés

Genre: kinderboeken, 6-9 jaar

Uitgave: hardcover, 96 pagina’s

Uitgever: Uitgeverij Lemniscaat BV, juli 2018

ISBN: 9789047710042

Oorspronkelijke titel: Just So Stories

Vertaling: Jesse Goossens

Recensent: Mieke Schepens

Mieke schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog ‘Graag Gelezen. Ook is ze te vinden op FacebookTwitter en Instagram. Al haar recensies kun je terugvinden op https://graaggelezen.blogspot.com/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress