web analytics
recensies jeugdboek

MiekeSchepensKinderBoekenRecensie 5***** voor 2040 van Mireille Geus

 

Mieke Schepens las voor Kinderboeken 2040 van Mireille Geus van Uitgeverij Maretak, een boek over Lotte die leeft in het jaar 2040 en niet precies weet hoe ze de oorlog moet herdenken.

Het verhaal begint als vader en moeder zijn ‘s morgens vroeg zijn vertrokken, ze hebben tenslotte allebei een drukke baan. De 14-jarige Lotte blijft alleen achter in hun hotelkamer in het Mariott Hotel in Amsterdam en weet dat ze niets tekort zal komen omdat haar ouders het personeel heeft overladen met sterren. Zonder sterren geven en krijgen gebeurt helemaal niets in het Europa van 2040.

Het C.B. (Centraal Bureau) geeft ondertussen de burgers informatie. Dat is informatie die ze niet naast zich neer mogen leggen; die moet gehoord worden. De burgers moeten niet alleen luisteren naar hetgeen het C.B. vertelt, maar ook overeenkomstig handelen! Als ze iets niet goed doen, krijgen ze minder sterren en als je tegen de sterrencultuur bent, kun je zelfs een doodshoofd op je voordeur verwachten.
Toen ik dit las moest ik denken aan Noord-Korea, waar het ook een misdaad is om de radio uit te zetten en niet te luisteren naar de propaganda van de leiders van het land!

Ook oma is tegen de sterrencultuur als zodanig.

‘Dat jullie nou zulke meelopers zijn geworden,‘ klaagt oma.

‘Ik had het nooit verwacht, van jou zeker niet. Zwem tegen de stroom in! Doe wat jij belangrijk vindt!’

Lotte is na het inleveren van een goede spreekbeurt over virtual reality, door het hoofd van de C.B. aangewezen om morgen een toespraak van maar liefst 500 Perfecte Woorden te houden tijdens de herdenking op de Dam in Amsterdam.

Op 4 mei 2040 is het precies 100 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog begon, maar Lotte weet daar niet meer van dan wat er over te lezen is. Ze roept dan radeloos de hulp in van haar oma. Oma geeft haar een VR-bril waarmee Lotte sprongen terug kan maken in de tijd; dat is een prima manier om zelf te ervaren hoe het er aan toeging in de oorlog.
Maar een en ander komt zowel letterlijk als figuurlijk heel dichtbij Lotte en ook haar familie. Lees zelf wat haar overkomt!

2040 is een prachtig verhaal over oorlog en verzet. Maar niet alleen het verzet in de oorlog wordt hier benadrukt; ook het verzet tegen het klakkeloos accepteren van meningen die via social media verspreid worden als waarheid, zonder zelf ook maar even na te denken is in dit boek van Mireille Geus aan de orde.

Zoals Job Cohen in een reactie op de achterflap aangeeft is 2040 een verhaal dat tot nadenken stemt. Het komt soms dichterbij dan we zelf weten!
Wie is Mireille Geus?
Mireille Geus (geboren in Amsterdam, 1964) schreef in 2002 haar eerste kinderboek. Dat kwam in 2003 uit en heet ‘Virenzo en ik’. In 2004 kreeg ze ‘Vlag en Wimpel’ van de Griffeljury voor dit boek.

Met haar tweede boek ‘Big’ uit 2005, won ze zelfs de Gouden Griffel 2006!

Naast kinderboeken schrijft Mireille Geus ook voor jeugdtheater.

Uitgeverij Maretak bracht van Mireille eerder ook de volgende titels uit: ‘Villa Alfabet Groen – Goed fout’ (2014), ‘Gevlogen’ (2014) en ‘Een reus in bed’ (2011)

Gegevens 2040:

Titel: 2040 – een verhaal over oorlog en verzet

Auteur: Mireille Geus

Coverillustratie: Roelof van der Schans

Genre: Jeugdboek (bovenbouw basisschool / onderbouw voortgezet onderwijs)

Uitgave: hardcover, 112 pagina’s

Uitgever: Uitgeverij Maretak, april 2018

ISBN: 9789043704786 NUR: 280

 

Mieke schrijft al jaren recensies voor haar eigen blog ‘Graag Gelezen. Ook is ze te vinden op FacebookTwitter en Instagram. Al haar recensies kun je terugvinden op https://graaggelezen.blogspot.com/

Gesloten:

Winactie: Uitgeverij Maretak stelt een exemplaar van dit prachtige boek ter beschikking voor een winactie. 

Wat moet je doen? Schrijf hieronder waarom jij vindt dat we nooit mogen vergeten en altijd moeten blijven herdenken ook als we in 2040 leven.

Nb alleen leden van de Facebookgroep Kinderboeken kunnen winnen. Je bent van harte welkom om lid te worden. Link Kinderboeken.

De winnaar wordt op Bevrijdingsdag bekend gemaakt

 

9 Comments

 • Pierre MG Peeters
  5 mei 2018 - 15:46 | Permalink

  Nooit mogen wij vergeten hoe onze ouders, grootouders en overgrootouders hebben geleden en welke ontberingen ze hebben gehad onder het juk van de bezetter. Nooit mogen we vergeten dat onze jongens en de geallieerden voor ons hebben gedaan opdat we get vandaag goed hebben.
  Nooit meer oorlog een.mooie gedachte, maar de realiteit is spijtig genoeg anders.

 • Lydia
  5 mei 2018 - 12:12 | Permalink

  Bij herdenken staan niet alleen de overledenen van de tweede wereldoorlog centraal. Wij moeten blijven herdenken omdat er tegenwoordig nog zoveel mensen om het leven komen door oorlogen, waar zij niet voor kiezen. Denk aan de strijd in het Midden Oosten, Noord Korea e.d. Dit zal niet zomaar overgaan, dus er blijven altijd slachtoffers van een oorlog.

 • Kim W
  5 mei 2018 - 09:41 | Permalink

  Omdat net als in 2040, in 2050, in 2060 en blijf zo maar doorgaan er vroeger gestreden is voor onze vrijheid. Wie weet hoe 2040 er uit had gezien als er nooit gestreden was voor de vrijheid? Als iedereen de gedachte had om maar in leven te blijven en aan de kant van de Duitsters te staan zag het leven er nu waarschijnlijk heel anders uit. Het feit dat er mensen bereid zijn geweest die voor hun land wilden vechten en daarbij hun leven hebben gegeven voor jouw vrijheid is zo mooi en zo stoer. Sommige hebben jaren gestreden voor de vrijheid en wij herdenken op 4 mei 2 minuten. 2 minuten van een heel jaar ben je even stil uit respect naar de mensen ervoor gezorgd hebben dat jij nu mijn mening kan lezen of dat je lekker van het weer kan genieten in jouw vrijheid. Ik zal altijd blijven herdenken, want zonder deze mensen zag Nederland er wellicht heel anders uit nu…..

 • Evy De Brabander
  5 mei 2018 - 08:48 | Permalink

  De beide wereldoorlogen hebben veel families verscheurd en veel schade aangericht. De tweede wereldoorlog zorgde ervoor dat we van dichtbij de wreedheid van mensen konden aanschouwen. We mogen het nooit vergeten, want zo zorgen we ervoor dat het misschien minder snel opnieuw gebeurt. Al is er de dag van vandaag nog stééds op verschillende plaatsen ter wereld oorlog aan de gang. Toch hoop ik dat er ooit een dag komt dat iedereen inziet wat een verdriet we elkaar al aangedaan hebben in de loop van de geschiedenis… en we het allemaal samen anders gaan aanpakken.

 • Annet
  4 mei 2018 - 20:22 | Permalink

  Respect voor een ander, ook al ben je het niet met diegene eens is het allerbelangrijkste om te kunnen leven in vrijheid.

 • Marianne Cramer
  4 mei 2018 - 10:22 | Permalink

  Alleen als je het verleden/de geschiedenis kent en wil respecteren, is er een toekomst in vrede mogelijk.

 • Danielle
  4 mei 2018 - 10:01 | Permalink

  Wij zien hier bij onze buurvrouw van 87 nog steeds de gevolgen van de oorlog. Ze verteld hier vaak over. Kan niet kijken naar t nieuws van de wereld waar men vecht. Ook een helikopter of laag vliegend vliegtuig zijn erg voor haar.
  Ook opa heeft veel meegemaakt tijdens de oorlog. Zijn vader moest dingen voor de Duitsers doen. Dit draagt deze generaties mee. Onze generatie en die van onze kinderen zijn in nl in vrijheid. Dit moeten we koesteren, zuinig op zijn en beseffen dat wat er toen ( WO2) gebeurde nooit meer mag gebeuren. Nergens meer!

 • 4 mei 2018 - 09:47 | Permalink

  Op vakantie hier in Drenthe al verschillende oorlogsmonumenten bezocht. Bij ons in de polder hebben wij die niet. Erg indrukwekkend, en dit mogen we zeker niet vergeten.

 • Bep H
  4 mei 2018 - 09:45 | Permalink

  Eerbied voor diegenen die hun leven hebben gegeven in welke oorlog dan ook, 2 minuten is niet veel voor zo’n groot offer.

 • Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Uw mening:

  Powered by: Wordpress