web analytics
Niet gecategoriseerd

MiekeWijnants-KinderBoekenRecensie 5***** voor Bijt – ie in de bil van Petra Koeleman

no title has been provided for this book
Publisher:

De Facebookgroep Kinderboeken test regelmatig boeken uit. Dit doen we niet zelf: we zoeken TOPTESTERS. Die vinden we op scholen. De toptesters zijn leerlingen van de basisschool. We vroegen aan Uitgeverij Gottmer of we een aantal van hun muziekboeken mochten uittesten. Dat mocht. Een set van 8 boeken ging naar basisschool De Groene Ring in Duiven. Daarnaast mochten 8 leden ieder een boek uit deze serie uittesten en kregen de recensenten van Kinderboeken een boek om te testen. De leden hebben enthousiaste verhalen in de groep geplaatst en ook bevriende bloggers deden mee. Het was een muzikaal feestje bij Kinderboeken. Recensent Mieke Wijnants danst ook gezellig mee en geeft Bijt- ie in je bil 5*****

OVER DE AUTEUR

Petra Koeleman (1970) ontwikkelt concepten voor boeken vanuit een persoonlijke passie.

In oktober 2009 verscheen het prentenboekje Bijt-ie in je bil! voor kinderen van 0-4 jaar.

Eind mei 2010 werd haar fotoboek Veertig vrouwen van 40 gepubliceerd bij Uitgeverij d’ jonge Hond. In oktober 2010 kwam een bijzondere uitgave van Bijt-ie in je bil! op de markt. Dit maal mét CD, gezongen door zangeres en theatermaker Ageeth de Haan.

Geertje Aalders (1983) is illustrator.

Haar dagen zijn gevuld met het maken van dingen van papier, schilderingen en pentekeningen. Ze werkt voornamelijk met oude spullen, zoals boeken en bijzondere blikjes en doosjes. Ze ziet en onthoudt veel. Verwondert zich en verzamelt van alles. Dit verwerkt ze in haar illustraties.

SAMENVATTING EN MIJN MENING

Als ouder en grootouder ben je natuurlijk benieuwd wat je (klein)kind doet op de crèche. Welke liedjes zingen ze daar bijvoorbeeld?

Je kind neuriet een bekende melodie en je vraagt: ‘Hoe heet dat liedje ook alweer?’

Of je komt op de crèche en hoort de kinderen Hanky panky zingen voor een jarige en je kent de tekst niet. Zo verging het de auteur ook. Ze vond het jammer dat ze niet kon meezingen met de kinderen. Vanuit haar eigen behoefte is het idee ontstaan een boekje samen te stellen met de meest gezongen crècheliedjes. De auteur heeft vijftig crèches door heel Nederland gevraagd welke vijf liedjes het meest gezongen worden bij hen op de crèche. Hieruit is dit representatieve boekje met vijfentwintig liedjes voortgekomen.

Olifantje in het bos, blijkt een topper in heel Nederland.

De krokodil is ook zeer geliefd bij peuters; als (groot)ouder kun je nu zelf de opwinding ervaren, als ze toezingen naar: ‘bijt-ie in je bil!’

De eenvoudige liedjes zijn geschikt voor peuters vanaf een jaar of anderhalf. De versjes en liedjes zijn veelal op populaire melodieën gezet, die iedereen kan meezingen. Olifantje in het bos wordt bijvoorbeeld gezongen op de wijs van Altijd is Kortjakje ziekenKlein rood autootje op die van Er zaten zeven kikkertjesDe teksten sluiten perfect aan bij de belevingswereld van de kinderen; de rijk gekleurde illustraties beelden de liedjes voortreffelijk uit. De eenvoud van de melodieën nodigt uit tot tekstvariatie én tot het maken van aanvullende coupletten. Van Olifantje in het bos kun je gemakkelijk Olifantje op het strand of Olifantje op de boot maken.

Lang zal ze leven en Happy birthday ontbreken ook niet in deze leuke bundel.

En wat denk je van: In de manenschijn, Klap eens in je handjes of Poesje mauw?

Vanaf nu kan iedere (groot)ouder meezingen met de kinderen. En ben je niet zeker van de melodie? Geen nood: bij dit boekje is een CD met de vijfentwintig liedjes toegevoegd. Dit wordt samen genieten! De bundel is ook nog educatief; al zingend leren de kinderen nieuwe woorden, leren ze bijvoorbeeld waar hun wangen zitten en dat fruit eten gezond is.

De prettige jazzy stem van Ageeth de Haan en het rustige gitaarspel van Wessel Coppes maken deze bundel tot een waar genot voor (groot)ouder en kinderen.

 

Boekgegevens

Titel: Bijt – ie in je bil!

Auteur: Petra Koeleman

Illustraties: Geertje Aalders

Uitgeverij: Gottmer

Verschijningsdatum: Juni 2015

Genre: Kinderboek; Liedjes, rijmpjes, versje

Hardcover – 57 Bladzijden

ISBN: 978 90 257 59 643

NUR: 275

Recensent: Mieke Wijnants

Mieke schrijft sinds anderhalf jaar recensies over alle genres behalve horror en fantasie.

De boeken ontvangt ze van uitgevers en auteurs.

Recensies zijn te lezen op FB Mieke Wijnants Recenseert en website www.miekewijnantsrecenseert.nl

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress