web analytics
recensiegrid

MiekeWijnants-KinderBoekenRecensie 5***** voor Wij hebben een orkest van Dick Bruna

 

 

Wij hebben een orkest van Dick Bruna is een van de vele “Bruna Klassiekers”. Het boekje verscheen voor het eerst in 1984 en is toch nog steeds actueel en mega-populair. Wat maakt die Bruna-boekjes toch zo ontzettend leuk? Mieke Wijnants ging voor Kinderboeken op onderzoek uit en schreef de volgende recensie.

Dick Bruna (1927 – 2017) was een Nederlandse auteur en illustrator, die wereldwijd bekend is, vooral door NijntjeBruna begon met tekenen in 1940 en illustreerde onder andere de boeken uit de Zwarte Beertjes-serie. In zijn latere carrière maakte Bruna een groot aantal prentenboeken en werd hij geestelijk vader van onder meer Eegje Egel, Lotje, Gobe, het hondje Snuffie, Betje Big, de Beertjes Boris en Barbara en natuurlijk Nijntje.

Het oeuvre van Dick Bruna kenmerkt zich door een eenvoudige en directe tekenstijl. Dick Bruna publiceerde 120 prentenboeken. Naast prentenboeken, ontwierp Bruna ook nog eens meer dan tweeduizend boekomslagen, ruim honderd affiches en tientallen briefkaarten en prenten. Tussen 1958 en 1975 kreeg Dick Bruna veel prijzen voor zijn affiches, met name voor de Zwarte Beertjes-pocketserie. Deze prijzen kreeg hij voor zijn grafische werk, voor zijn kwaliteiten als ontwerper en illustrator.

Pas in de laatste jaren (sinds 1990) ontving hij ook prijzen voor zijn werk als maker van prentenboeken. Zo kreeg hij het Gouden Penseel voor ‘Boris beer’ (1990), het Zilveren Penseel voor ‘Nijntje in de tent’ (1996) en de Zilveren Griffel voor ‘Lieve oma pluis’ (1997). In 2016 ontving hij de Max Velthuijs-prijs, een oeuvreprijs voor illustratoren van kinderboeken die eens in de drie jaar wordt uitgereikt.

 

De cover van ‘Wij hebben een orkest’ ziet er vrolijk en kleurrijk uit. Op de eerste bladzijde van het boek, is een etiket afgebeeld met de tekst Dit boek is van… Hierdoor wordt het een persoonlijk cadeau voor kinderen. Op iedere bladzijde staat aan de linkerkant een op rijm geschreven korte tekst. Dat maakt het leuk om voor te lezen. Aan de rechterkant een illustratie van de jongen of het meisje, die het muziekinstrument bespeelt. De muzikanten worden bij naam genoemd.

In het midden van het boek loopt de tekening van de piano door over twee bladzijden. Hierdoor krijgen kinderen een idee hoe groot de piano is in vergelijk met de andere muziekinstrumenten. De omschrijving van de piano staat aan de linkerkant.

Bruna laat de kinderen spelenderwijs kennis maken met tien verschillende muziekinstrumenten. Hij maakt hierbij onderscheid tussen blaasinstrumenten, strijkinstrumenten en slagwerk. Maar hij gaat nog verder door te beschrijven hoe het instrument eruitziet en hoe het bespeeld moet worden. Bruna vertelt ook hoeveel snaren de instrumenten hebben en of je erbij moet staan of zitten. Het geluid van de instrumenten verwoordt hij dusdanig, dat kinderen zich er een voorstelling van kunnen maken.

Het elfde orkestlid, de dirigent, en zijn belangrijke taak wordt niet vergeten. Op de laatste twee bladzijden is het hele orkest afgebeeld.

De kleuren in het boek zullen vaak herkenbaar zijn en anders gemakkelijk te leren.

In alle eenvoud heeft Bruna een boek geschreven en geïllustreerd dat op meerdere vlakken educatief is. Zeer knap hoe hij in staat is om in slechts achtentwintig bladzijden de kinderen kennis te laten maken met een heel orkest.

Dit is een boek dat enthousiast kan maken en de fantasie van kinderen kan prikkelen.

5*****

Boekgegevens

Titel: Wij hebben een orkest

Auteur: Dick Bruna

Uitgeverij: Mercis Publishing Amsterdam

Verschijningsdatum: Januari 1995

Genre: Kinderboek

Geschikt voor 1 tot 3 jarigen

Hardcover – 28 Bladzijden

ISBN: 978 90 739 91 934

NUR: 270

 

De recensent: Mieke Wijnants.

Mieke schrijft sinds anderhalf jaar recensies over alle genres behalve horror en fantasie.

De boeken ontvangt ze van uitgevers en auteurs.

Recensies zijn te lezen op FB Mieke Wijnants Recenseert en website www.miekewijnantsrecenseert.nl

 

Bij deze recensie hoort een winactie. Maak kans op een van de twee exemplaren van Wij hebben een orkest van Dick Bruna. De actie loopt tm 15 mei 2018 in de Facebookgroep Kinderboeken.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress