
Lief Prinsesje is de samenwerking tussen twee Vlaamse auteurs Dirk Bracke en Herman Van Campenthout.
Dirk Bracke (1953) is een Belgische schrijver van jeugdboeken. Hij publiceerde enkele kortverhalen in de ‘Vlaamse filmpjes’ voordat hij in 1993 debuteerde met Steen. In 1994 verscheen zijn boek Blauw is bitter. In dit boek pakt hij diverse maatschappelijke thema’s aan.
De meeste boeken van Bracke zijn controversieel en behandelen bijna uitsluitend onderwerpen over de zelfkant van de maatschappij, zoals kinderprostitutie, drugsverslaafde jongeren, aids, echtscheiding, seksueel geweld, afpersing en vandalisme. De beschrijvingen van seks en geweld zijn onverbloemd. Ook instellingen en sociale wantoestanden komen ter sprake in zijn boeken. Voordat hij met schrijven begint, doet Bracke uitgebreid onderzoekswerk rond het thema waarover hij wil schrijven, zodat hij zijn werk een journalistieke toets kan meegeven.
Herman Van Campenhout (1943) is een Belgische auteur van jeugdliteratuur. Van Campenhout heeft de lerarenopleiding Nederlands gedaan. Daarnaast stuurde hij geschiedenis en godsdienst. In 2001 kreeg Van Campenhout de Prijs van de Kinder- en Jeugdjury Limburg voor het boek Lentel, over een meisje dat met de jeugdrechter in aanraking komt en op een dag verdwenen is. Het boek is geïnspireerd op de gebeurtenissen rondom Marc Dutroux (een Vlaamse veroordeelde seksdelequent die verschillende meisjes ontvoerde, verkrachtte en vermoordde, – red.) In 2003 ontving Van Campenhout de Prijs van de Kinderjury voor het boek De stille soldaat. Zijn boek De hoofdprijs was genomineerd voor de Kinderjury 2006. Van Campenhout kreeg ook een prijs voor het boek De zaak Toetanchamon.
Samen schreven ze Lief Prinsesje. Dit indrukwekkende verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten. Het boek begint en eindigt met twee zwart gekleurde pagina’s zonder tekst. Dit geeft meteen een onbehaaglijk gevoel. De foto van een meisje op de cover is mysterieus. Hiermee wordt de trend gezet van dit boek. Koen en Anneleen zijn de ouders van Luna en haar broer Sander. In hun villa houden ze massage- en meditatieweekenden met als doel een vrijer en zinvoller leven te ontdekken.
Henk, een psychiater, is hun meester en begeleidt de cursisten. Zijn motto is: vrije seks is een middel om elkaars lichaam en innerlijk beter te ontplooien en de dwangbuis van lichamelijke bekrompenheid te doorbreken. Het is heel gewoon dat de deelnemers naakt door de tuin lopen. Seks mag alleen binnenshuis. Luna ziet haar ouders met iemand anders vrijen. Ze groeit hiermee op en weet niet beter. In deze weekenden voelt ze zich vaak verloren, want haar ouders hebben dan geen oog voor haar en haar broer.
Gelukkig is daar Helmut, die met zijn vriendin Marcella ook altijd deelneemt aan de weekenden. Hij vertelt de zevenjarige Luna verhaaltjes voor het slapen gaan. Hij begrijpt haar en geeft haar de aandacht die ze nodig heeft. Ze is dol op hem. Zelfs als Helmut verder gaat dan dat hij mag laat Luna dit toe, al beseft ze nog niet wat er echt gebeurt. Ze vindt hem lief en durft niks te vragen of zeggen.
Zo gaan een aantal jaren voorbij en Luna is inmiddels veertien jaar. Ze begrijpt haar ouders niet meer. Waarom nemen ze alles voor waarheid aan wat Henk verkondigt? Ze moet hem niet. Hij is vaak stomdronken. En die stomme grijns op zijn gezicht als hij naar haar kijkt. Ze neemt zich voor dat hij haar nooit mag aanraken. Als de logeerkamer bezet is waar Henk normaal slaapt stelt haar vader voor, dat Henk dan maar bij Luna moet slapen. Luna gaat zo ver mogelijk tegen de muur aan liggen. Henk is echter niet van plan zich uit het veld te laten slaan. Vol afschuw laat ze hem zijn gang gaan.
Hoe onbelangrijk en nutteloos kon je zijn, als je vader je als een opblaaspop aan zijn meester uitleende.
Het huwelijk van Koen en Anneleen staat op springen. Weer is het Helmut die Luna opvangt. Hij streelt haar en stelt haar gerust. Luna weet inmiddels waar dit op uitdraait. Eigenlijk wil ze dit niet meer, maar hij is er altijd voor haar. Voor hem bestaat ze en voelt ze zich minder eenzaam. Ze hunkert naar aandacht en die krijgt ze volop van Helmut.
Het zou Luna nog meer naar hem toe drijven. Kinderen weten wanneer iemand echt van hen houdt, dacht hij.
Helmut rookt, drinkt meer alcohol dan goed voor hem is en ook drugs zijn hem niet vreemd. Als Luna op een dag alleen thuis is, gebeurt er waar ze al die jaren al bang voor was., Als er een paar weken later iets dramatisch met Helmut gebeurt denkt ze dat het haar schuld is.
Evert, de buurjongen van Luna, heeft een oogje op haar. Hij probeert contact te maken. Hij is lief, denkt Luna, te lief voor mij. Ze gaan samen naar de kermis en daar duikt Helmut ook op. Hij stelt zich dwingend op. Desondanks is Luna blij hem weer te zien en laat dat blijken. Ze voelt dat ze Evert hiermee onbedoeld kwetst, maar ze kan niet anders. Om het goed te maken fietst ze met naar huis. Hij laat niets meer van zich horen.
Zij maakte dit niet mee, dit was het lichaam van iemand anders.
Twee jaar later komt ze Evert per toeval tegen tijdens een festival waar ze werkt. Het raakt aan. Als Evert haar kust voelt dat fijner, dan dat Luna ooit had gedacht. Als hij iets verder wil gaan klapt ze dicht. De herinneringen aan Henk en Helmut dringen zich op. Ze wil naar huis. Evert begrijpt er niks van.
Zij zijn de oorzaak van haar verwoeste intieme leven.
Ze wil een gewoon gevoelsleven en een vriend van wie ze het verdraagt dat hij haar aanraakt.
Gaat het haar lukken om met het verleden af te rekenen?
Op indringende wijze verwoorden de auteurs de gedachtegang en gevoelsleven van Luna vanaf haar zevende jaar tot één dag voor haar twintigste verjaardag. Ze verwoorden tot in detail aan welke gruwelijkheden Luna wordt blootgesteld. Op een fijne vlotte manier beschrijven ze wat het met een kind kan doen, als het opgroeit in een gezin waar ouders meditatie, een zinvoller leven voor zichzelf en vrije seks belangrijker vinden dan aandacht geven aan hun kinderen. Ze laten ze opgroeien in een onveilige omgeving. De gevolgen hiervan draagt dat kind van toen voor altijd met zich mee. Ze ontnemen hun kind een normale jeugd en gevoelsleven.
De plot is afschuwelijk.
De auteurs schenken ook veel aandacht aan andere personages en hun gedachtegang. Dit maakt het hier en daar moeilijk om echt dicht bij het gevoel van Luna te blijven.
Gezien de thema’s die in dit verhaal worden beschreven lijkt het boek eerder geschikt voor jongeren vanaf achttien jaar.
4****
Gegevens boek:
Titel: Lief prinsesje
Auteurs: Dirk Bracke en Herman van Campenhout
Uitgeverij: Bakermat
Verschijningsdatum: December 2017
Genre: Kinderboek
Hardcover – 184 Bladzijden
ISBN: 978 90 59 24 45 28
NUR: 282; 283
Mieke Wijnants is Recensent Kinderboeken. Mieke schrijft sinds anderhalf jaar recensies over alle genres behalve horror en fantasie. De boeken ontvangt ze van uitgevers en auteurs.. Recensies zijn te lezen op FB Mieke Wijnants Recenseert en website www.miekewijnantsrecenseert.nl