web analytics
recensiegrid

Nienke-KinderBoekenActie 5***** voor Zach King, een magische puinhoop door Zach King

no title has been provided for this book
Categorie:
Author:
Genre:
Series:

Bij de Facebookgroep Kinderboeken zijn we dol op andersoortige boeken. We lezen wat kinderen zelf graag lezen. Graphic Novels en mooie leesboeken. Het leuke van Zach King, een magische puinhoop is dat het beide bevat. Het beste van beide werelden, zeg maar: het is een heerlijk (voor)leesboek én er staan heel veel illustraties en korte strips in. Hierdoor is het lezen van dit boek een feestje. Dit boek was dan ook terecht een Ambassadeursboek in onze groep.

Zach King is bij jong en oud vooral bekend van zijn grappige, magische You-Tube filmpjes. Hij tovert dan van alles weg of hij tovert zich via zijn Ipad naar een zwembad of zelfs naar Parijs. Hoe hij het doet? Geen idee, maar het blijft leuk om naar te kijken. Zijn filmpjes worden via Instagram en You-tube door tientallen miljoenen mensen gevolgd. Iedereen verwacht van een boek van zijn hand natuurlijk heel veel. En hij is hier ruimschoots in geslaagd. Zowel het verhaal, dat je zelf kunt lezen als je Avi-uit bent (voorlezen 8+), als de illustraties zijn beide echt heel goed.

Laten we beginnen met de illustraties. Die poppen op! Bij het boek hoort een gratis app. Als je met je telefoon boven een illustratie schijnt dan komt er een 3d poppetje uit het boek tevoorschijn. Soms is dit een heel filmpje en en andere keer is het een spel. Het is echt ongekend hoe leuk dit is. Dit boek staat garant voor urenlang lees-, en speelplezier. Er komt bijvoorbeeld een drone uit je boek vliegen en je moet puzzels oplossen en memorie spelen.

Het verhaal is geschreven door King zelf samen met twee andere auteurs. Het hele boek is door een team van meer dan 20 man gemaakt. Dat concept kennen we bijvoorbeeld van Geronimo Stilton. Die twee series vertonen meer overeenkomsten: beide series stimuleren kinderen die visueel zijn ingesteld (en misschien niet zo snel een boek oppakken) tot het lezen van een lekker dik boek. Door dit soort boeken wordt lezen leuk en een spannende hobby. Het boek van Zach King is wel iets pittiger om te lezen dan Geronimo, wat laagdrempeliger is.

King heeft een ijzersterk format neergezet in deel 1. Zach King, mijn magische leven. In deel 1 kwam Zach op een nieuwe school en vond dat best eng. Gelukkig ontmoette hij snel Aaron en Rachel. Zijn maakten zijn leven al snel een stuk dragelijker al probeerde de verwende, vervelende, niet zo aardige Tricia roet in het eten te gooien. Zach redt haar van een enge krokodil maar zelfs dat heeft Tricia niet omgetoverd tot een aardig meisje.

Deel 2 is ook weer erg leuk. Zach is 11 jaar en hij is heel speciaal want hij heeft magie. Nou ja,… Zach had magie. Helaas is hij het kwijt geraakt. En dat is jammer. Toen Zach vorig jaar op school kwam en zijn magie ontdekte, maakte zijn nieuwe vriend Aaron filmpjes van die waanzinnige capriolen. Helaas komen er nu geen nieuwe filmpjes bij. Hoe Zach het ook probeert; zijn magie laat zich niet zien. En hij zou best wel wat magie kunnen gebruiken want hij wil het mooie meisje Rachel graag mee uitvragen. Rachel heeft haar oog helaas op de nieuwkomer Hogan, die helemaal uit Australië komt, laten vallen. Zach vertrouwt hem niet, maar is dat zijn intuïtie die spreekt of zijn jaloezie? Hogan heeft toch echt zijn idee van de drone gejat. Met een onzichtbqaarheidsbril luistert Zach een gesprek af tussen Hogan en de gemene Tricia en dan is er geen twijfel meer mogelijk. Hogan is niet te vertrouwen en hij probeert Rachel een loer te draaien. Het is tijd voor actie!

Het boek is vertaald door niemand minder dan Edward van de Vendel, die we kennen van Stem op de Okapi, waarmee hij terecht vele prijzen won. Aan alles zie je dat het met liefde en kunde is vertaald en dat maakt het boek nog leuker dan het al was.

We geven dit boek 5*****. Het is zeker geen literatuur en de tekeningen zijn met de computer gemaakt, maar dat neemt niets weg van het leesplezier. Dit boek is laagdrempelig, avontuurlijk en magisch. Dit boek kan echt toveren. Elk kind dat zegt dat het niet van lezen houdt en dit boek openslaat, zegt dat namelijk nooit weer. Dit boek heeft echt magische krachten.

Boekgegevens:

Verschenen in 2018
Serie Zach King (2)
Genre 8+
Aantal pagina’s 224
Laatste editie 31 augustus 2018
Uitgeverij Kluitman
ISBN 9789020674873

Recensent: Nienke Pool

Nienke Pool recenseert als sinds jaar en dag Kinderboeken, Fantasy en Literatuur. Zij is de oprichter van de Facebookgroep Kinderboeken.

 

 

One comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress