web analytics
recensies jeugdboek

Nienke-KinderboekenRecensie 3*** voor Een Spook(t)huis voor Fiene van Mirjam Mous

Nienke-KinderboekenRecensie 3*** voor Een Spook(t)huis voor Fiene van Mirjam Mous

22662485_1710428988976021_1354592576_o

Mirjam Mous, die we vooral kennen van haar Young Adult boeken heeft ook verbazingwekkend veel kinderboeken geschreven. Tijdens de Kinderboeken week kwam Een Spook(t)huis voor Fiene uit. Een spannend griezelboek. Daar wilde Kinderboeken wel meer van weten!

Een spook(t)huis voor Fiene is een lekker absurd verhaal. Fiene is een weeskind en woont in een weeshuis “alla Annie”. Wat is Fiene blij als ze tijdens de open dag door een echtpaar wordt meegenomen. Maar daar is het nog erger dan in het weesthuis. Fiene gaat ervandoor en geraakt van de regen in de drup. Ze komt in een eng spookhuis terecht, dat villa Verda heet. Maar is het daar wel zo eng? Fiene leert al snel nieuwe vrienden kennen en voelt zich helemaal thuis. Er is maar een probleem: in villa Verda mogen alleen maar griezels wonen.

Het idee van het verhaal is ontzettend leuk. Door het tempo van haar schrijfstijl is het boek uit voor je er erg in hebt. Het is spannend maar zeker niet te. Hierdoor blijf je doorlezen tot je het uithebt. Er had wel iets meer in gezeten. Iets meer humor of juist iets meer melancholie: een weesmeisje daar had ook wel een mooie traan bij gepast. Dan had het geheel wat meer diepgang gekregen. De gemene Gursula is het leukste personage uit het boek. Ze is heerlijk vals, ongelofelijk doortrapt maar uiteindelijk niet al te snugger.

De tekeningen van Marja Meijer zijn erg grappig en onderbouwen het verhaal. Op bijna iedere pagina staat er wel een, wat in een kinderboek erg geschikt is. Ze zijn een beetje vlak waardoor ze niet echt opvallen.

Dit is echt een boek voor kinderen (met name meisjes) van een jaar of 8-10, die hun eerste leeskilometers maken. Korte hoofdstukken en veel vaart in de tekst. Soms wat moeilijke woorden zoals ballotagecommissie; sjoege en sekreet, maar over het algemeen is het een heerlijk lezende tekst. Het is al best ingewikkeld omdat de focus niet altijd op Fiene ligt. Dat zien kinderen ook al op tv en Netflix dus dat begrijpen ze prima. Goede leesuitdaging!

Al met al een heerlijk boek dat de fantasie van vele kinderen zal laten vliegen als een echte spook.

Comments are closed.

Powered by: Wordpress