web analytics
Niet gecategoriseerd

Nienke-KinderBoekenRecensie 4**** sterren voor Rond Vierkant Vierkant Rond. De beeldsonnetten van Ted van Lieshout

no title has been provided for this book

Ted van Lieshout is het onderwerp van ons eerste GrootAuteursPortret bij Kinderboeken. De hele week bespraken we zijn werk, interviewden hem en gaven dit mooie boek weg. Louis van Beek die meerdere van de boeken van Van Lieshout insprak, droeg het gedicht Uit Elkaar voor. Het portret van deze veelzijde auteur, dichter, vormgever is af. We hebben genoten.

Rond Vierkant Vierkant Rond. De beeldsonnetten kreeg ik van zijn uitgever Leopold omdat dit volgens hen een van zijn eigen lievelingswerken is. Het laat hem namelijk in al zijn facetten zien. Er is ruimte voor proza, gedichten, beeldgedichten en de het boek is prachtig vormgegeven met foto’s en beeldsonnetten. Van Lieshout won hiermee een Zilveren Griffel in 2016.

Met allerlei materialen maakt Van Lieshout zijn sonnetten. Er is fruit er zijn noten, bloemen, fietsbellen, vierkanten, rondjes, kurken, huishoudelijke spullen, je kunt het zo gek niet bedenken of Van Lieshout kan ermee dichten.

 \

Zoals in ieder boek dat ik van hem las, speelt zijn moeder een prominente rol. Zoals in het volgende gedicht:

Mama, ik zou nooit expres van huis weglopen zonder een briefje achter te laten. Nooit, mama. Daar hoef je je geen zorgen over te maken. Ik kom altijd, altijd thuis.

Dar kun je op rekenen. Behalve als ik een briefje achter heb gelaten waarop de boodschap staat dat ik niet meer thuiskom. Maar dit is dat briefje nog niet.

In het boek geeft hij handige tips hoe je zelf een gedicht kunt maken. Met Rijmwoorden of een Woordloos gedicht.

Voor veel mensen blijft dichten een ver-van-mijn-bed-show en dat zal altijd zo blijven en beeldgedichten zijn nog weer een stapje abstracter. Niet iedereen houdt ervan omdat je het wrevelige gevoel krijgt dat je het niet helemaal begrijpt. En dat is nou juist het leuke aan dichten: je hoeft het niet helemaal te begrijpen; je mag er zelf een draai aangeven. Je mag zelf interpreteren. Niets is fout want het is jouw fantasie.

Dus laat je kind een keer kennismaken met gedichten die speciaal voor kinderen zijn gemaakt. Het is erg vermakelijk en leerzaam.

 

Hiermee komen we aan het einde van ons Van Lieshout Portret. Ik hoop dat u hebt genoten.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress