web analytics
recensiegrid recensies kinderboek

Nienke-KinderBoekenRecensie 4**** voor Franciscus en de dieren van Piet Grobler

Bij de Facebookgroep Kinderboeken willen we graag zoveel mogelijk verschillende boeken onder de aandacht brengen van kinderen. Voor ieder kind is er namelijk wel een boek dat bij hem of haar past. Heb je dat boek nog niet gevonden? Het bestaat echt en wij helpen je graag met zoeken. Tijdens onze zoektocht stuiten we op vele parels. Graag willen we die bijzondere boeken met jullie bespreken. Vandaag is het de beurt aan Franciscus en de dieren van Pieter Grobler.

Grobler is een illustrator uit Zuid-Afrika en hij doceert kunst aan de Universiteit van Worcester in Engeland. Hij noemt zichzelf een illustrator. Een illustratie is volgens hem niet simpelweg een mooie tekening, nee, een illustratie vertelt je een verhaal. De geschiedenis van de illustratie omlijst het verhaal van de tekening. Gobler is bijvoorbeeld geboren op een boerderij en daarom vertellen zijn illustraties verhalen over dieren.

Dit verhaal gaat over de heilige Franciscus. We kennen deze heilige als armoede-broeder. Hij leefde in eenvoud en predikte dat bezittingen geen geluk brachten. Hij leefde zo dichtbij de natuur dat hij kon spreken met de dieren om hem heen. Omdat Franciscus een mooie en positieve boodschap met zich meedraagt, wordt hij vaak op kunstwerken en in illustraties weergegeven. Vaak is hij op die beeltenissen in gesprek met dieren.

Zo ook in dit boek. Samen met zijn beste vriend Ezel gaat hij op pad. Op een dag komt hij in een vallei waar alle vogels stil zijn. Dan zegt Franciscus:

“Jullie zijn kinderen van het Goede.

Vlieg en zing en verspreid plezier.”

Ezel wordt ouder en kan uiteindelijk niet meer verder. Franciscus bedankt zijn beste vriend omdat ze samen de wereld een stukje mooier hebben gemaakt.

Grobler heeft een integer en mooi boek gemaakt over een van de grootste heiligen die ooit heeft geleefd. Het is een mooi verhaal om aan je kinderen te vertellen omdat het over pure liefde gaat. Je kunt in het boek aan alles merken dat Grobler een illustrator is en geen schrijver. Alle aandacht en liefde gaat uit naar het getekende verhaal. Woorden zijn er slechts om het verhaal te vertellen. Dat is helemaal niet erg. Het verhaal wordt hierdoor helder verteld en de boodschap komt hiermee duidelijk over. De tekeningen zijn heel kunstig gemaakt. Het is alsof hij een kleurenpallet heeft gemaakt op een groot vel en daar bijvoorbeeld de vogels heeft uitgeknipt. Voor iedere vogel heeft hij een ander pallet gemaakt. Hierdoor is het een bont gezelschap geworden en zijn alle dieren uniek. In zijn tekeningen heeft hij veel vreugde gelegd. Het hele boek ademt de boodschap uit: Geloof in het Goede en geniet van alles wat Hij heeft gemaakt. En dat genieten doe je door liefde.

Franciscus en de dieren is een stichtelijk boek met een boodschap die ieder kind kan waarderen.

Boekgegevens:

Auteur en illustrator Piet Grobler

ISBN 9789047710677

UitgeverLemniscaat B.V.

Druk 1e/ 2018

Taal Nederlands

Bindwijze Hardcover

Genre Prentenboeken

Nur 273

Recensent:

Nienke Pool is sinds jaar en dag recensent kinderboeken. In augustus 2017 richtte zijn de Facebookgroep Kinderboeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress