web analytics
recensiegrid

Nienke-KinderBoekenRecensie 4**** voor Kapitein Onderbroek en de ongelooflijke kantinejuffrouwen

no title has been provided for this book
Categorie:
Author:
Publisher:

In de Facebookgroep Kinderboeken vertellen ouders vaak over boeken die hun kinderen aan het lezen krijgen. Dat zijn vaak laagdrempelige boeken. Dat zijn leesboeken die niet te moeilijk zijn en vaak met veel plaatjes en leuke striptekeningen worden uitgegeven. Kinderen die niet graag lezen of minder goed kunnen lezen, maken op deze manier ongemerkt toch heel veel leeskilometers. Deze boeken staan vaak vol met woorden die hun woordenschat vergroten en met morele waarden die in geen enkele opvoeding misstaan. Om die reden proberen we bij Kinderboeken dit soort boeken graag uit. Want onze kinderen weten tenslotte prima wat goed voor ze is.

Kapitein Onderbroek van Dav Pilkey is een enorm populaire serie. Het zijn boeken, dvd’s en er is zelfs een heuse speelfilm van. De trailer zie je hier. Pilkey was zelf geen modelleerling. Hij heeft ADHD en is dyslectisch waardoor hij zich niet altijd optimaal op de lesstof kon concentreren. Door zijn drukke gedrag belandde hij vaak op de gang. Daar maakte hij zijn eerste schetsjes voor Kapitein Onderbroek. Zijn werk is bekroond met een Disney prijs en de film kwam uit bij Dreamworks. Ik denk niet dat de juf van Pilkey dit had verwacht als ze hem weer eens op de gang zette…

Ook al is dit niet het eerste deel, je stapt zo in het leven van Sjors en Harold. In een stripje wordt uitgelegd hoe het avontuur begon. Het schoolhooft (waarom met een t? Tja, Sjors en Harold kunnen helaas niet zo goed spellen…) was veel te streng en daarom besloten de twee jongens om hem te hypnotiseren. Sindsdien gelooft de beste man dat hij Kapitein Onderbroek is.

Op een kwade dag landt er een ruimteschip boven op het dak van de basisschool. Aan boord zitten drie gemene wezens die de wereld over willen nemen. Sjors en Harold maken er letterlijk een zooitje van. Ze plagen de kantinejuffen zo dat die ontslag nemen. Maar niet getreurd want er solliciteren drie nieuwe kantinejuffen. Ze zien wel een beetje groen…

Dit is een boek vol onderbroekenlol en goed geplaatste grappen. De hele tijd moet je lachen. Harold en Sjors zijn gewoon te grappig. Ze zijn stout, denken slechts zelden na voor ze iets doms doen en weten zich altijd weer uit de nesten te werken. Kapitein Onderbroek komt te hulp, ook al is dat soms een hoofdstuk te laat. De tekeningen zijn schreeuwerig en heel erg lollig. Dit is een boek waar je vrolijk van wordt. Het gaat over een schoolsituatie die je kind herkent. Niet voor iedereen is school een feestje en dan is dit een leuk boek om in onder te duiken.

Is het literatuur? Welnee! Zijn de tekeningen uit de kunst? Welnee! Is het goed geschreven? Mwah. Is het een aanrader voor ieder kind? Jazeker! Dit is een boek waar de tranen je over de wangen rollen, zo grappig is het. Dit is een boek waarin je woordenschat een behoorlijke opkikker krijgt. Dit is een boek waarbij ieder kind een succeservaring heeft. Iedereen kan het namelijk lezen. Het is een lekker dik boek met moeilijke woorden ertussen. Door de tekeningen kun je het prima begrijpen ook als je een woord niet kent. Daarnaast zorgen de strips voor de nodige afwisseling. Je moet stoppen met lezen en je ogen de kost geven. Door op de details te letten, wordt het boek namelijk nog leuker.

De vertaling is gemaakt door Marjolein Algera. Deze veelzijdige theaterdame is stemacteur en schrijft nasynchronisaties en vertalingen.

Kortom: Kapitein Onderbroek is een aanrader voor kinderen die liever lachen dan lezen maar graag lachend lezen.

Boekgegevens:

ISBN 9789026144585
Uitgever de Fontein Jeugd
Taal Nederlands
Bladzijden 160 pp.
Bindwijze Hardcover
Genre Fictie 7

Recensent:

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress