web analytics
recensiegrid recensies kinderboek

Nienke-KinderBoekenRecensie 4**** voor Piet en de zee door Arend van Dam

Alex de Wolf was de hele maand juni illustrator van de maand bij de Facebookgroep Kinderboeken. We hebben genoten van zijn illustraties en natuurlijk van zijn enthousiasme waarmee hij over zijn werk vertelde. Het interview met hem lees je hier.

Nieuwsgierig geworden naar zijn werk, vroegen we een aantal van zijn boeken aan. We waren blij verrast dat er een boek over de kunstenaar Mondriaan op de deurmat viel. Piet en de zee is geschreven door Arend van Dam. Het is een Avi boekje met niveau Midden 3, dus echt bedoeld voor de prille lezer. Het boek draagt trots het stempel van de Kinderjury 2017.

Arend van Dam heeft negentig kinderboeken geschreven, waaronder heel veel historische. Waarschijnlijk heeft iedere basisschool wel een boek van hem op de planken staan. Zijn boeken zijn zo leuk en leerzaam dat ze door veel leerkrachten tijdens de geschiedenislessen worden gebruikt. Voor Onder vuur een boek over de 80-jarige oorlog in Groenlo ontving hij de Tip van de Kinderjury.

Als duo zijn de heren erg succesvol. In 2008 ontvingen zij voor Lang geleden… de geschiedenis van Nederland in 50 voorleesverhalen een zilveren griffel. Van dit boek zijn meer dan 100.000 exemplaren verkocht. In 2013 ontvingen ze van het CPNB het Gouden Boek voor Lang geleden…

Piet en de zee gaat over de kunstenaar Piet Mondriaan (1872-1944).

Met leuke tekeningen en een simpele tekst weten de heren een heel interessant verhaal neer te zetten. De beginnende lezer komt van alles te weten over de tijd waarin de kunstenaar leefde en over de kunstwerken die hij maakte.

Piet gaat samen met een collega een boom tekenen. De collega tekent een echte boom en Piet tekent een kleuren-festijn.

dit is een tak, zegt piet

en dat is een tak

ik laat veel weg

dat kan ook

 

daar is de zon

kom, we gaan naar de zee

Daarna tekenen ze een molen. Weer lijkt de molen van Piet niet op een molen. Dan gaan ze naar de zee. Zijn collega tekent weer wat hij ziet. Dat doet Piet ook wel, maar dan anders. Het leuke aan het boek is niet alleen dat je de bekende werken van Mondriaan leert kennen maar ook de weg die hij als kunstenaar doormaakte tot hij de abstracte schilder werd die wij kennen van de fleurige vlakken.

Leren lezen was nog nooit zo leuk.

Een zeer geslaagd boek op dat een kind al kan lezen na een half jaar leesonderwijs.

Boekgegevens:

Auteur  Arend van Dam

ISBN 9789000350506

Uitgever Van Holkema & Warendorf

Druk vanaf 1e

Verschenen 24-08-2016

Taal Nederlands

Bladzijden 32 pp.

Bindwijze Hardcover

Genre Leren lezen Avi M3

Nur 287

Illustraties Alex de Wolf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress