web analytics
recensiegrid

Nienke-KinderBoekenRecensie 4**** voor Robot zoekt een vriend van Harmen van Straaten

Robot zoekt een vriend is groot boek dat is gemaakt van lekker dik karton. Het kan tegen een stootje en tegen een kleine klieder-hand. Hoe ontroerend het boek ook is, het kan tegen een stootje!

Harmen van Straaten is vooral bekend als illustrator. Hij werkte voor vele grote uitgevers en voor bekende kinderboekenschrijvers zoals Carry Slee en Jacques Vriens. Op een dag dacht hij: dit kan ik ook zelf, en dat is ook zo: Van Straaten is een zeer verdienstelijke kinderboekenschrijver. Toch zijn het bij dit boek de illustraties die je hart stelen.

Robot loopt door het huis en vindt een briefje met een groot rood hart erop. Er staat ook nog een tekst op: ik ben op jou.

Robot begint een speurtocht en vraagt al zijn vriendjes en huisgenoten of zij het briefje hebben geschreven. Allemaal willen ze wel vriendjes met hem zijn, maar ze zijn niet op Robot. Er volgen steeds meer briefjes en allemaal zijn ze even lief. De brievenschrijver vraagt zelfs: wil je (ook) met mij? Dan komt hij Pop tegen en hij hoopt dat de briefjes van haar zijn. Nee, ze zijn niet van Pop want volgens haar hebben robots geen hart. Dat is een domper voor onze blikken vriend. Robot wordt heel verdrietig. De goudvis ziet zijn verdriet en schiet te hulp. Maar wie is nou die mysterieuze briefjesschrijver? En krijgt Robot een hart? Lees het en je weet het!

Het is een lief verhaal met heel veel spanning. Zou robot de briefjesschrijver vinden? Maar ook de zoektocht naar een hart en de oplossing die vis verzint zijn erg aandoenlijk. Hierdoor krijg je een mooi motto: geef niet op en volg je dromen. Wel doet het een beetje denken aan de zoektocht in de Wizard of Oz waar Dorothy met haar nieuwe vrienden onder andere op zoek gaat naar een hart. En ook daar ligt de oplossing (heel verrassend) voor de hand. Dat is helemaal niet erg omdat de les die we uit dat sprookje leren zo enorm sterk is: geloof in jezelf en doe het zelf dan kom je waar je wezen wilt.

Dit is echt een fijn boek om voor te lezen. Het lettertype met grote rode en blauwe letters is heel mooi gedaan. En iedere keer maakt robot hetzelfde geluid. Door die herhaling leest het zeer prettig voor. Tijdens het lezen kun je steeds even stoppen om nieuwe details in de sfeervolle illustraties te zoeken.

Zeker een aanrader, want van dit boek krijg je nooit genoeg. Er is zoveel te zien en te leren. Het verhaal heeft een mooie diepgang.

Boekgegevens:

Verschenen in 2018

Genre Kinderboek

Aantal pagina’s 24

Laatste editie 13 september 2018

Uitgeverij Luitingh Sijthoff

ISBN 9789024581542

Recensent Nienke Pool

Nienke is de oprichter en beheerder van de Facebookgroep Kinderboeken en recenseert sinds jaar en dag kinderboeken, Fantasy  en literatuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Uw mening:

Powered by: Wordpress